Това че вече сме големи не означава, че уроците, които научаваме от детските книги, са по-маловажни. А четенето и препрочитането на историите, предназначени за най-малките, е занимание, притежаващо особен чар. Екипът на Капана подбра задължителните заглавия в тази категория. Ако сте ги чели като малки, сега е времето да разлистите познатите страници. Нищо чудно да откриете нещо ново там. Ако пък сте пропуснали да се срещнете с тях в детството си, никога не е късно.

„Анн от „Зелените покриви“ от Луси Мод Монтгомъри

Анн от „Зелените покриви“ неслучайно е бестселър. Пламенното, независимо червенокосо сираче улавя авантюристичния дух на детството. Книгата ни кара да видим магията на заобикалящия ни свят в природата, приятелите и съседите през очите на Анн.

„Паяжината на Шарлот“ от Е. Б. Уайт

Кой не си спомня историята на малкото прасенце Уилбър и мъдрия стар паяк Шарлот?

Красивите мрежи от думи на Шарлот запазват Уилбър от заколване и го хвърлят в светлината на прожекторите на местния панаир. Вълшебната, състрадателна книга учи възрастни и деца за приятелството и загубата.

„Хари Потър и философският камък“ от Джоан Роулинг

Първата книга на Роулинг от световноизвестната серия "Хари Потър" възроди фантастичния жанр. Историята на привидно обикновеното 11-годишо момче с очила е чудесна приказка за скрита магия и фантастични животни, а освен това е многопластова и пропита с мъдрости, което я прави обичана от малки и големи.

„Лъвът, Вещицата и дрешникът“  от К. С. Луис 

Може да сте обичали тази поредица като дете, но фантастично подробната и сложна история на Нарния си заслужава да я преразгледате като възрастен. Алегорията може и да ви е убягнала като малки, но със сигурност сте забелязали, че авторът е построил най-невероятния свят.

„Мечо Пух“ от А. А. Милн

Простите неща могат да ни направят щастливи. Точно това доказва А. А. Милн с Мечо Пух, Кристофър Робин и приятелите им от Голямата гора. Мечето продължава да очарова и забавлява читателите през 21 век, а книгата е обичана от малки и големи.

„Гънка във времето“ от Маделин Ленгъл

Маделин Ленгъл създава гениалната история на Мег Мъри, момиче, чийто баща изчезва по време на своите експерименти с пътуване във времето през петото измерение.

Ако кажем нещо повече за тази книга, бихме рискували да ви развалим удоволствието от четенето. Ще кажем само че романът е също толкова увлекателен за възрастните, колкото и за децата. 

„Тайната градина“ от Франсис Ходжсън Бърнет

Мери Ленъкс е самотна в английското имение на чичо си, докато не започва да изследва градината и не намира всички тайни по пътя. Тази книга е класика в детската литература и дава израз на вярата в лечебната и мистична сила на природата. Ако сте я чели като деца и я препрочетете сега, може би ще погледнете на чичото на Мери с други очи.

„Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери

„Малкият принц“ е поетичен и философски разказ под привидното впечатление на приказка за деца, но в същото време съдържа дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта и смъртта. Като форма и жанр книгата няма аналог в световната литература.

„Тъмните му материи“ от Филип Пулман

Поредицата на Пулман често е поставяна до заглавия като „Властелинът на пръстените“, „Хрониките на Нарния“, „Хари Потър“ и „Землемория“. И не случайно. Историята е оригинална и увлекателна. Приключенията в паралелни светове задържат интереса на по-младите читатели. Но това е само повърхността, има нещо повече в тези книги. Авторът засяга по-дълбоки теми като духовност, морал, науката срещу религията, квантова физика, съществуването на душата и ги преплита в сюжета по толкова естествен и умел начин, че крайният продукт безспорно е един шедьовър.

„Поредица от злополучия“ от Лемъни Сникет

Духовитият хумор на „Поредица от злополучия“ не прилича на нищо друго, което ще видите в литературата за деца. Дългият и заплетен сюжет на книгите всъщност е доста сложен и определено ще разберете повече, ако я четете като възрастни, отколкото като деца.

„Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол

Книгата представлява приказна история, чийто главен персонаж е малко момиченце на име Алиса, което, следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, пълен с причудливи и фантастични персонажи. Със сигурност ще ви бъде забавно да посетите този свят и като възрастни, особено в моментите, когато се нуждаете от почивка от ежедневните грижи.

„Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен

„Пипи Дългото чорапче“ не е типична история, но и самата Пипи не е типично момиче – по днешните стандарти или по тези на Швеция през 1945 г., когато книгата е публикувана за първи път. Самата авторка казва:

„Скъпи приятели, при вас идва едно шведско момиче, което се казва Пипи Дългото чорапче. Тя е доста чудата, но аз се надявам, че въпреки това вие ще я обикнете. Пипи живее съвсем сама в една стара къща, наречена Вила Вилекула. Тя няма нито майка, нито татко, но това ни най-малко не я тревожи, защото си има кон и маймунка, а в съседната къща живеят две нейни другарчета — Томи и Аника. Пипи е най-силното момиче в света.“

При публикуването си книгата получава доста критика – Пипи не е смятана за много добър модел за подражание за малките деца. Други пък я смятат за икона на феминизма, която предизвиква авторитарните общества и статуквото, благороден дивак или абсолютно забавна.

Както и да я приемате, самият факт, че Пипи е шокирала, ядосвала, окуражавала и очаровала хората, е достатъчно добра причина да прочетете книгата като възрастни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…