За пръв път в системата на публичното образование в България ще има паралелка по метода в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Западен

От новата учебна 2018/2019 година в Пловдив ще започне обучение на първокласници  в първата в страната паралелка в общинско училище по системата на Мария Монтесори. По пилотния проект ще се обучава един клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“.  

Това съобщи заместник-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” Стефан Стоянов. Той връчи днес връчи дипломите на  нови 25 учители, успешно завършили курс по въвеждане на Монтесори педагогика в училищата и детските градини в Пловдив. С тях обучените учители по метода пловдивски учители стават над 70. Обученията се водят  по съвместна програма на общината и Нов български университет, а програмата стартира преди 2 години в детските градини и в нея са включени 6 общински заведения.

Идеята сега е да се случи плавен преход от предучилищна към училищна обстановка, разказа директорът на първото училище, което въвежда системата Таня Иванова. Тя също получи днес дипломата си за завършен курс.    

Приемът в паралелката ще става по общите условия на МОН, Регионалния инспекторат, системата за електронно класиране и най-вече по адресна регистрация, поясни Стефан Стоянов и допълни, че системата за прием в момента все още се разписва и уточнява между ведомствата.  

26-те първолаци ще са в училище от 8 до 16,30 часа, ще имат свои градеробчета и няма да носят домашни за писане вкъщи. Кабинетът им ще е оборудван със специално одобрени мебели от естествени материали. Децата ще работят по маси в групички от по четирима или на килимчета на пода, а класната стаята ще е наредена по съвсем различен начин от кабинетите с конвенционални методи на обучение, разказа директорът на училището Таня Николова.

 

1 comment

  • Comment Link Деси Стоева Деси Стоева Фев 08, 2018

    Поздравявам колегите от Пловдив за бързото развитие в приложение на Монтесори метода в общинските детски градини и училища. Бих искала да направя важно пояснение. Първото общинско училище в България, което въведе изцяло Монтесори метода на обучение в начален курс, работи от миналата година и се намира близо до София - 191 ОУ “Отец Паисий” в с. Железница. Иновативната Монтесори палалека е проект на студенти и преподаватели от ФНПП на СУ “Св. Климент Охридски”, Фондация “Заедно”, общността от родители на Casa dei Bambini и други организации. Бих помолила Община Пловдив и администраторите на сайта да променят заглавието на настоящата публикация, за да бъде подадената информация коректна. Благодаря предварително. Деси Стоева, сертифициран Монтесори педагог от MCI, London, преподавател във ФНПП на СУ “Св. Клиемнт Охридски”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…