Късноантичното наследство във фокуса на международна научна конференция в Пловдив

Както е известно, България ще кандидатства в ЮНЕСКО със серийния обект Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия. Формулярите за подаване на предложение за Индикативната листа са вече одобрени от Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата. Документите са минали и на предварително съгласуване с Центъра за световно културно наследство в Париж. От там за дадени няколко забележки, които са отстранени. Зад свършената до момента работа по кандидатурата седи екип включващ арх. Милена Крачанова, доц. Елена Кантарева, археолозите Жени Танкова и Мина Босапчиева, Станислав Станев и екипът на Фондация „Америка за България“. 

Заедно с Община Пловдив, Министерство на културата и НИНКН сме подготвили необходимите документи и процедури за предложението. Серийният обект е вписан като такъв в Българската индикативна листа и в момента се очаква решение, с което документацията да бъде изпратена в ЮНЕСКО като кандидатура на България. Това трябва да стане до края на месец януари, за да може предложението да бъде разгледано от експертите към Центъра за световно културно наследство през тази календарна година.

Няма да бездействаме до есента, за да видим дали серийния обект ще бъде включен в Индикативната листа на ЮНЕСКО. Започваме веднага работа по втория етап - номинацията, тъй като сме оптимисти, че заедно ще вървим напред. За ЮНЕСКО е от изключителна важност да бъде изградена защитната сграда, за да се съхрани археологическата ценност, но и да се работи за социализацията на обекта, и зоната около него. Изработването на план за управление на собствеността, който да осигури устойчивост е още едно от основните изисквания към проекта. Имаме пълната подкрепа и съдействие на Община Пловдив, на Министерството на културата, на НИНКН, и на Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО. Работим успешно заедно, в една посока, за тази важна за града и страната ни кауза, обясни арх. Николай Трайков. 

Очаква се на годишното заседание през юли да бъде обявено дали кандидатурата минава на следващия етап. Ако това се случи, Мозаечното наследство на Филипопол официално ще стане кандидат за вписване като световно културно наследство. След това  започва същинската работа по номинацията, която ще включва по-широк екип от експерти, включително доказани международни имена в тази област. Според участниците в процеса, реалистично номинацията ще бъде подадена официално през януари 2020г., тъй като предстои много академична работа. Като например изготвянето на обосновка и доказване на изключителната световна значимост, и универсална стойност на обекта както и неговата цялост и автентичност. Ще се изработи и задълбочен сравнителен  анализ с подобни вече вписани обекти по света от същия период, което да докаже защо мозайките на Филипопол са различни по своята същност.

За постигането на тази цел ще помогне научна конференция, която ще събере експерти в сферата на културно-историческото наследство от цял свят тази пролет в Пловдив. Фокус на международния форум ще бъде Епископската базилика, мозайките  на Филипопол и историческите сведения, които ни дава този така важен археологически обект. Събитието ще бъде организирано от Фондация „Америка за България” в сътрудничество с Община Пловдив и ще се случи вероятно през април, паралелно с дейностите по изграждането на защитната сграда над останките от най-големия раннохристиянски храм в града и региона. 

Организаторите искат да дадат думата на всички местни специалисти, работили на този обект в последните четири години. Те ще разкажат пред колегите си какво са открили. Ще съобщят фактите, за да отворят полето за интерпретации. Очаква се Епископската базилика с всичките й исторически ребуси да бъде един дълъг академичен дебат, който ще продължи години наред. Затова и предстоящата научна конференция ще е първото от серия подобни събития, фокусирани върху базиликата и римското мозаечно наследство на Филипопол, особено в контекста на кандидатурата за ЮНЕСКО. 

Епископската базилика на Филилопол е комплексен обект и за да бъде разбран в пълнотата си ще е нужно много време и усилия на български и международни експерти в различни области. Бихме желали форумът да се случи колкото се може по-рано, защото той много ще помогне за разработването на сайта на Базиликата и материалите, които ще бъдат подготвени за бъдещата експозиция. Ще помогне и да си изясним за себе си какво знаем и какво не знаем. Ще бъде една първа стъпка, с фокус върху местните експерти - доц.Елена Кантарева, Жени Танкова, Мина Боспачиева и всички, които  участваха в разкопките, допълва арх. Трайков от Фондация „Америка за България”. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…