Проекти за ленд-арт инсталации по поречието на река Марица ще свържат символично Пловдив и Пазарджик. Проектът официално ще стартира след няколко месеца под кураторството на великотърновската група „Дупини“, известни със своите работи в природна среда. Първият уъркшоп с реализация на проекти ще бъде през месец юни в Пловдив, а артистични намеси ще има и през септември в Пазарджик. 

В скоро време се планират и проекти, които да направят връзката по реката между България, Гърция и Турция. Ще се събират различни истории от градовете по реката – от всички населени места, които са по поречието на Марица, разказа за Kapana.bg проектният мениджър Ваня Грозданова. Кулминацията на всички планирани дейности ще бъде през 2019 година, но 2018-а е важна за подготовката. 

Проектът ще се осъществи с активно участие на местни творци, които ще бъдат активни в даването на идеи. „Дупини“ ще бъдат ръководители на проекта и ще насочват идейните концепции, като помагат за тяхната реализация.

Активно тече и работата, свързана с резидентната програма, наречена ADATA Air. Кандидатури пристигат от целия свят, разкри Грозданова, като има желаещи дори от азиатски държави. Те обаче ще останат в тайна до края на януари, когато предстои оценяването и вземането на решение кои кандидати точно ще бъдат подкрепени.

Кандидатстването по резидентната програма стартира в края на 2017 година. Артисти от България и чужбина ще бъдат подкрепени от „Пловдив 2019“ да останат за няколко седмици в Пловдив и да създадат различни проекти, свързани с Европейска столица на културата. Те са в две направления. Първото връзката между природата и живия град – окултурения град и реката, тепетата, парковете и др. Второто направление е насочено към проекти, свързани с преливането на различните исторически периоди – връзката на археологията, с по-новата архитектура, сливането на всички пластове история на града.

„За мен е много интересно да се работи за интеграция на културното наследство на соца. Вторият фокус е насочен към симбиозата на различните архитектурни епохи, а архитектурата от социалистическия период е интересна и има много потенциал – нещо, което не е експлоатирано до момента на местно ниво. Искаме да се реализират много проекти в публичното пространство“, добави Ваня Грозданова.

През 2018 година артистите трябва да създадат най-вече концепция. С тази концепция всеки резидент ще кандидатства с проект, който в края на годината ще бъде оценен от жури, което ще прецени дали тази концеция ще бъде подкрепена за реализация през 2019 година.

„Има голям интерес, вече програмата е пубуликувана в листите на международните резидентни програми“, коментира Ваня Грозданова. Много от другите градове – Европейски столици на културата – също са се включили в разпространението на информацията. „Няма специфично изискване проектите да са свързани с Адата. Могат да бъдат с всяко от направленията и ще бъдат оценявани напълно еднакво“, добави тя.

Последният проект, реализиран конкретно с Адата, беше гостуването на School of Spectacle, където артисти, впечатлени от острова, представиха публична инсталация пред Военния клуб през есента. Един от проблемите, които се изтъква, свързани с острова, е фактът, че той е частна собственост. „Пловдив 2019“ е в контакт със собствениците и при получаване на конкретни предложения от резидентната програма ще се водят разговори със собствениците относно самите специфични идеи. 

Кандидат-резидентите, които бъдат одобрени след 31 януари, ще се включат в първия етап на програмата, която е през първата половина на 2018 година. Втора покана ще бъде публикувана по-късно, в която кандидати ще могат да гостуват в Пловдив във втората половина на годината.

Всеки артист ще бъде осигурен от гледна точка на транспорт и настаняване, както и сума за дневни разходки. Артистите ще имат на разположение и творчески ателиета, като едно от условията е те да работят в сътрудничество с другите резиденти. В едно ателие ще могат да работят заедно по няколко творци. Ателиетата ще бъдат в новия офис на „Пловдив 2019“ – тютюневия склад на улица „Екзарх Йосиф“, където екипът на фондацията ще се премести в следващите месеци.

photo by Kopacz Kund

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…