Пловдивчани се събират на протест срещу промяната на плана за управление на Пирин, което се случи в малкото работни дни между Коледа и Нова година в края на 2017 година. Според описанието, протестиращите ще искат отмяна на решението на Министерски съвет за промяната на плана за управление, както и оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Протестиращите се събират на площата пред Община Пловдив в 18:30 часа. 

Във фейсбук събитието са записани над 300 души, които ще присъстват, както и над 1000, които са заинтересовани. Най-сериозен ще бъде протестът в София, като подобни събития се организират в цялата страна - от Стара Загора и Бургас, до по-малки населени места, като Свищов.

Ето и текста на събитието във фейсбук.

Нека не се заблуждаваме: решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин. 

Това решение е незаконно, защото :

а. е в пряка колизия с директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.

б. противоречи на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

в. грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.

г. обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.

д. дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.

Пловдив излиза на протест заедно със София, Русе, Варна, Стара Загора и Свиленград, за да демонстрираме, че Пирин е на всички български граждани и съдбата му не може да се решава от шепа неадекватни и корумпирани политици. 

Нашите искания са:

1. Отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк Пирин

2. Оставка на министър Нено Димов - откровено неадекватна пионка на мафията и олигархията

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…