Капана.БГ

Капана.БГ

В спортния клуб има и един мъж за цвят

Таня Грозданова

Мажоретки на 70+ поведоха „Шествието на здравето“ в петък късен следобед по Главната улица на Пловдив. Преди това те представиха своя танцова композиция на площад „Римски стадион“. Те танцуваха на фона на българска песен, която възхвалява природните ни красоти, облечени в бели спортни екипи и с гимнастически обръчи, украсени с рози.

Достолепните дами-мажоретки са от Спортен клуб “Бяла Роза”, Казанлък и за цвят в състава присъства и един мъж. На въпроса „как се чувства сред толкова жени“ отговаря: „Здрав“. Атрактивният танцов състав е на средна възраст 75 години. Те са заедно от 12 години и пътуват много по фестивали.

Възрастните ентусиастки тренират упорито по три пъти седмично и твърдят, че се чувстват по-млади дори от 30-годишните. Споделят, че освен спорта им помагат песните и настроението, когато са заедно.

„Може да дойдете с нас и да празнуваме здравето и радостта,“ кани ни ръководителката на състава Донка Кръстева, докато повежда шествието, с което се открива Пролетният фестивал на здравословния живот „Здравей, Здраве!“ в Пловдив. Тази година той  празнува своя Х-ти юбилей.

Докато шествието преминава през Главната до площад “Стефан Стамболов” пред Общината и завършва в Цар-Симеоновата градина, Донка ни споделя повече за техния спортен клуб.

„Работим по програма от републикански мащаб. В нея сме над 35 клуба в цялата страната. Всяка година се събираме. През 2019-а нашия клуб, през месец май сме домакини на национален фестивал. Ще дойдат спортни клубове като нашия от 14 града да се състезаваме. Събираме се и играем гимнастика, играем и хора, пеем , активно живеем .“

Фестивалът на здравето в Пловдив продължава в следващите два дни, 20 и 21 април, събота и неделя, с вход свободен в Дома на техниката.

Този уикенд ще танцуваме, пием бира и лудуваме

Снимка на корицата: Aleks Di Photography

19 април

Изложба "Шаблони / Patterns"

 

"Шаблони / Patterns" представя няколко концепции за получаване на силно визуално въздействащи образи, структурата на които е определена от стриктна математическа логика. Всички изображения са компютърно генерирани, като в основата на всяко е различен "шаблон". Като се приложи многократно се раждат сложни и взаимосвързани структури, които приковават погледа.

 

Отсреща
19 април – 3 май

 

JavaBeer at Cat & Mouse

 

Какво по-хубаво от Java бира в Пловдив през пролетта, когато вечерите са прохладни и са страхотна предпоставка да си поговорим за любимата ни технология, докато се наслаждаваме на хубава и студена бира! Спонсор и организатор отново са Ментор Мейт, ценители на бирата и Java ентусиасти, a мястото е „Котка и мишка“ в  Капана.

Освен за напитките, Ментор Мейт ще се погрижат и за готините изненади, а един от късметлиите ще си тръгне с дрон.

 

Котка и мишка
19:30 часа

 

Buckshot at The Post

 

В петък се противопоставяме на гравитацията, когато DJ Buckshot ще ни изстреля във въздуха със специална селекция от soul, funk & afro ритми, докато стражите зад бара ни обстрелват с шотове и питиета.

 

Бар „Пощата“
21 часа

 

20 април

 

Bloodrush: Quench x The Flying Detachment &Empiria

 

А знаете ли, че един от първите психаделични концерти, организирани от Посткултура, беше на The Flying Detachment?

 

Реално е без никакво значение, защото миналото е нищо повече от бледи, обвити в мъгла окови.

 

Бъдещето от друга страна е доста секси, особено когато в събота предстои това: Bloodrush: Quench x The Flying Detachment &Empiria.

 

Пост-културна сцена
Врати: 19 часа
Вход: 7 лв.

 

Mixology #16 с гостбарманЦветанЦветанов

 

В новото шестнадесето издание на поредицата събития Mixology, посветени на коктейлното изкуство, специален гост зад бара ще бъде Цветан Цветанов. За вечерта във„Фарго“ той е подготвил изцяло авторско меню с три уникални вкусови комбинации. Не пропускайте да се отбиете в събота, за да разберете кои са те и да ги опитате!

 

Клуб „Фарго“
21 часа

 

3 години Philly Apparel

 

Пловдивският бранд PHILLY Apparel празнува трети рожден ден. За случая са ни подготвили подаръци, яка музика и още много изненади:
- 300 лимитирани Фили тениски, специално изработени за събитието;
- 300 welcome shots за от скок от Jägermeister;
- 3 оригинални snapback шапки от колаборационната серия на PHILLY и Capitall;
- Трима музикални селектори, които ще поднесат разнообразие от класически и нови парцали за максимален парти experience;

 

No Sense
21 часа

 

Археология за всеки - безплатни тематични беседи

 

От месец април Регионален археологически музей– Пловдив, поставя начало на провеждането на безплатни беседи под надслов „Археология за всеки“. Заглавието не е случайно подбрано – темите ще бъдат поднесени разбираемо, а разговорите с екскурзоводите ще са част от изживяването. Самите теми са подбрани според посетителските интереси до момента, като с времето те ще се променят и развиват. След закупуване на редовен билет, всеки ще може да се присъедини към екскурзоводите и да чуе разказа им за малко познати предмети от експозицията на музея, както и за интересни истории, свързани с дейността на археолозите.

С тези тематични беседи, екипът на музея си поставя за цел да обогати познанията на широката публика за далечното минало на градПловдив и региона. Желанието на екипа е да направи музея едно по-достъпно                                                                                      място, в което всеки да може да започне почивните си дни по един различен начин – разширявайки своите знания.

Беседите ще се провеждат всяка събота, с начален час 10:30 ч. За да се включите е необходимо предварително да заявите своето участие, тъй като местата са ограничени. Ако обичате историята или пък ако не знаете нищо за нея – „Археология за всеки“ е за вас! Темата тази събота ще бъде религиозните вярвания в древния Филипопол.

 

Регионален археологически музей
10:30 часа

 

After Eight at Gingertale

 

Фънк и диско със Станимир Врачев!

 

Насладете се на страхотните коктейли и се отдайте на щури танце!

 

Gingertale

 

21 часа

 

21 април

 

Beer Garden Opening

 

В деня - празник на цветята Wunderbær ни кани на откриването на тяхната градина, където ще можем да прекараме един приятен ден с прясна наливна бира и вкусно хапване, специално приготвено за случая от техния готвач от Пивоварна Hills в Перущица. В неделния следобед за музиката ще се погрижат Denitza и Sayulke.

 

Wunderbær
11 часа

На среща в Пловдив с вицепрезидента Илияна Йотова те обсъдиха нуждата от промени в Постановление 103, което регламентира престоя и обучението им в наши ВУЗ-ове  

Таня Грозданова

Да бъдат облекчени процедурите за визи и получаване на разрешение за постоянно пребиваване в България, това поискаха студенти от българските общности зад граница, по време на  среща с вицепрезидента Илияна Йотова. Дискусията се състоя в зала Компас на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и на нея присъстваха още представители на Министерство на образованието, на Асоциацията на българските училища зад граница и ръководството на  ВУЗ-а.

Идеята на форума бе студентите да представят проблемите си, за да може да бъдат направени необходимите промени в Постановление 103, което регламентира престоя и обучението им в български университети.

Това постановление е по-старо от някои от вас. То е по-старо от Закона за висшето образование и предстои да бъде променено. За това се допитваме до вас – хората, които пряко ги засяга, обясни Йотова.

Тя предлага при промяната на Закона за българското гражданство учещите по този нормативен акт да бъдат извадени пред скоба, тоест да имат предимство, при получаване на права за престой в страната, а по-късно и при кандидатстване на гражданство, ако останат да работят тук.  

Промяната на постановлението е наложителна и поради разрастване на българските общности зад граница и появата на такива в нови държави, където допреди години не са съществували, които също да могат се възползват от безплатно обучение и стипендии за живот в България. Това каза Ангелина Ламбрева, шеф на дирекция „Висше образование“ в МОН.

Студенти се оплакаха, че са срещнали и срещат трудности в началото на обучението си заради незнание на български език, особено тези, които са живеели в региони където не се говори. По този повод ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов препоръча на стартиращите първи курс да преминат обучение в Департамента по български език за чуждестранни студенти, както и на тези, които са в по-горни курсове, но още срещат трудности с езика.

Той поясни, че не е задължително да се премине през целия едногодишен курс в департамента. „Може да направим отделна група, като преценим нивото на всеки един, с обучение от няколко месеца, или сами ще прецените кога сте получили необходимите базови знания,“ добави проф. Козлуджов.

„Всяка година няколко стотин деца получават субсидии от държавата, за висше образование, 50 за обучение в средни училища и отделно за следдипломна квалификация,“ съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Срещите с фокус проблемите на студентите от българска общност в чужбина, тяхното пребиваване и обучение в България са се провели до сега в София, Варна, Благоевград и Пловдив.  

Имаме удоволствието да Ви поканим на първото регионално състезание по роботика организирано от Робо Лига България.

Събитието ще се проведе в град Пловдив, като домакин ще бъде филиала на Технически Университет, започва в 10 часа.

Ще имате възможност да се насладите на много интересни и забавни начинания по време на Работилница за сглобяване на роботи, динамични битки с роботите от категория Мини сумо.
Ще може и да видите за първи път разработките на любителите на роботиката, представени в категориите Свободен стил - младши и Свободен стил - старши.
Събитието е подходящо за ученици и студенти.

Очакваме всички създатели и фенове на роботи!

Вход свободен.

Събота, 20 Април 2019 00:05

Откриване на велосезон 2019

Община Пловдив, Велосипеди Sprint и Бултекс 99, Ви канят да се включите в Голямото велошествие на Пловдив на 20 април /събота/, с което символично ще открием новия велосезон.

Заповядайте в 10:00 часа на площад ”Съединение”, за да получите своя стартов номер и фланелка. Стартът на велошествието ще бъде даден в 11 часа, на бул.”Марица-Юг” с пресечката на ул. ”Стефка Николова“ и ще премине по следния маршрут: по продължението на бул. ”Марица-юг” - до Гребен канал Пловдив /влизане откъм хангарите/ – цяла обиколка на Гребен канал Пловдив – финал: паркинга зад административната сграда на Община Пловдив на Гребна база /Кулата/. След финала Ви очаква музикална програма и томбола с награди.

Достъпът до фестивала е безплатен, събитието ще се проведе в парк „Дондукова градина“

Фестивалът за младежко творчество „Млада синя Земя“ за пръв път ще бъде домакин на цели три от най-големите български природозащитни организации. Организаторите от Регионален природонаучен музей – Пловдив канят всички да се присъединят към празника на Земята, който тази година носи мотото „Да посрещнем пролетта заедно!“.
Техните партньори от Зелени Балкани, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска фондация Биоразнообрание (БФБ) са подготвили богата палитра от дейности през първите два дни от фестивала – 20 и 21 април (събота и неделя).

Достъпът до фестивала е безплатен, събитието ще се проведе в парк „Дондукова градина“ зад сградата на Регионалния природонаучен музей – Пловдив.

Програма:

20 април (събота) 11:00 – 16:00

От Зелени Балкани ще подготвят Арт ателие и няколко игри, свързани с видовото разнообразие на сушата и в Черно море, за да могат малките и големи участници да научат повече за нашата уникална природа! /Игри „Хранителна верига“, „Познай кой се обажда!“ (игра за разпознаване на звуци на бозайници и птици), „Какво има в морето“ (биоразнообразие и заплахи в Черно море). За най-малките ще има арт ателие за рисуване и работилница за маски./

21 април (неделя) 11:00 – 16:00

Партньорите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са подготвили забавни работилници и игри за птиците, с които ще заинтригуват участниците от всички възрасти.
11:00 – 14:00
Част I - Посетителите ще могат да се включват в работилници за изработване на оригами на птици, хранилки за птици и птици от прежда.
14:00 – 16:00.
Част II - Образователни игри и занимания за малчугани и порастнали, Викторина за птиците.

21 април (неделя) 11:00 – 12:30 / 13:30 – 16:00

Българска фондация Биоразнообразие ви канят да участвате в творчески и образователни работилници за деца и родители „Поиграй си с климата“.
11:00 – 12:30
„Определители за облаци“ - работилница за бъдещи метеоролози.
„Да нахраним пеперудите“ - работилница за хранилки за пеперуди.
13:30 – 16:00
„Да си посадим растение“ – полева работилничка за засаждане на „наши растения“.
„Надпревара с климата“ – голяма настолна игра, подходяща за всички възрасти.
Куиз шоу за опасните изменения в климата - предизвикателни въпроси за по-големите участници, чрез верните отговори на които ще демонстрират своите знания по темата.

22 април (понеделник) 11:00 – 16:00

Конкурсна програма за младежи от Пловдив – „Изобразително изкуство“, „Музика“, „Танц“, „Млад изобретател“.

Събота, 20 Април 2019 00:01

За най-малките: Чук и Пук

За най-малките почитатели на театралното изкуство Държавен куклен театър – Пловдив представя днес от 10,30 часа историята на Чук и Пук

Този весел образователен спектакъл ще помогне на децата да открият разни важни тайни за зъбките, дакато се забавляват.

Автор- по Турбьорн Егнер

Режисьор- Стоян Ангелов

Сценография- Диана Узунова

Музика- Гергана Василева

Участват- Наталия Василева и Михаела Андонова или Емилия Копчева и Александър Караманов

Продължителност - 40 минути

Препоръчителна възраст - 3 години.

Страница 1 от 1478

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…