Капана.БГ

Капана.БГ

Събота, 23 Февруари 2019 15:43

Къде е най-евтиното кафе в Капана?

Клуб „Неви” е като пътешествие назад във времето

Кварталът на творческите индустрии Капана е вероятно едно от най-посещаваните места в Пловдив през последните две-три години. Или поне дели първото място с Античния театър. Тесните калдъръмени улички са винаги изпълнени с глъч и хора, а заведенията са буквално на всеки ъгъл – лъскави, в модерен стил и с най-разнообразни предложения в менюто отблизо и далече.

Пълен контраст на всичко гореописано е „Неви”, което отваря врати през 1997 – а година и оттогава не е променяно. Докато стигнеш от вратата до бара на "Неви", си смъкнал 22 години от живота си, защото там си е все същото. А ако нямаш и 22, виждаш сякаш снимка от прашен албум на интериор, за който си спомнят и още говорят по-големите. 

След входа вдясно, под една от масите, има детско камионче, което може да се срещне в музея на социализма в град Пещера или в прашасал килер. В летните жеги клиентите на „Неви”-то се охлаждат с вентилатор, висящ от тавана. Мини телевизор присвятка с кадрите по актуалния сапунен сериал, а таксата за тоалетната е само 20 стотинки. За чай плащаш едва 30 стотинки. 

Сградата на улица „Загреб”, в която се намира кафене "Неви", е построена 70-те години на миналия век. Преди това е било друго заведение с името "Синия банан", където се продавал най-вкусният сладолед в града. 

От 1997-ма до днес помещението е в ръцете на Невена, миловидно наричана от приятелите и клиентите си "мамо", а дъщеря й Петя поема вечерните смени. 

Бащата на Вени Петър Юруков е работел като обущар. Дюкянът му се намирал на ул. "Железарска" и е бил сред най-известните майстори в града.  Мама Невена пази спомена за хубавото време в Капана и бачкьорската музика от инструментите на занаятчиите, която се е чувала от всяка захлупена къщурка. Израснала е сред истинските майстори на метала, кожата, дървото, златото и сладкишите. Помни Бай Петър, който изработвал от мед тави и други прибори за битовизма. Киро, с който е стояла на един чин, доскоро е точил ножове в собствен дюкян. Сцената, която днес наричат "Ядрото", през 90-те е била сцена на жените от тракийското творчество. Израснала сред мъже и жени на занаята, с мръсни престилки и широки усмивки, малкото момиче и до днес пази своите приятелства в пределите на квартала. Всички се познават, споделят и ще-не ще Невена знае всяка малка тайна, която долита до нея сякаш с полъха на вятъра. Знае и най-дребните съкровености поименно.

Още днес на ул. "Загреб" 24 може да отворите тежката, дървена врата на миналото и да прекрачите прага на спомена за "ония времена". Напролет ще отвори и лятната градина в двора, а с нея и новата табела на кафене "Неви". А дотогава ако ви се пие кафе за 40 стотинки, не подминавайте едно от най-автентичните места в Капана.

Снимки от Георги Матов

Само преди два дни Градът под тепетата се радваше на пролетни температури и слънчеви дни. Тази нощ Малък Сечко се промъкна в Пловдив, свали живака в термометрите под нулата, развява снежна перелина и натрупа 10 сантиметра белота по земята. Малките деца най-после получиха своя час игра в градската пряспа. Студът и вятърът не могат да съборят ентусиазма на спортуващите, независимо дали са с велосипед или просто правят сутрешен джогинг на Малката главна. Дори настроението на момичетата от „Чистота“ не е помрачено от извънредното дежурство.

Какъв е визуалният език на историята и как отдавна забравени исторически факти могат да предизвикат размисъл и дискусия за живота днес?

Започва съпътстващата програма към изложбата „Дим. Истории за тютюна“. Първото събитие в афиша – дискусия, е насрочено за днес -23 февруари, събота, от 16.00 ч., в СКЛАД, на 2 ет, вляво.

Разговорът ще е на тема „Образ, история, презентация“. В дискусията ще вземат участие: д-р Борис Стоянов (преподавател по история, автор на текстове в изложбата), д-р Катерина Гаджева (история и теория на фотографията), проф. Николай Михайлов (журналистика и медии) и Димитър Стоянович (историк). Модератори са Весела Ножарова (куратор на изложбата) и Станислава Груева (историк). Участниците ще обсъдят какъв е визуалният език на историята и как отдавна забравени исторически факти могат да предизвикат размисъл и дискусия за живота днес?

Събитието е с вход свободен.

Стартира Петнадесетото юбилейно издание на Зимен фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово" с фотоизложба Театрален и киноплакат".
Изложбата е предоставена от Полски институт - София.

Откриването е от 18 часа в НЧ "Христо Ботев - 1905".

Събота, 23 Февруари 2019 03:58

Концерт на Ренегат в клуб "Мармалад"

Любителите на рока имат своята вечер в събота под тепетата, когато Ренегат ще газят в Мармалад.

Концертът започва в 23 часа.

Това може да се случи само в Пловдив - хора от цял свят играха хоро в Малката базилика на празник, посветен на Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

Студенти, ученици, работещи и живеещи  в Града под тепетата бяха събрани за втора поредна година по инициатива на Българско-турския литературен клуб  и с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив. През 2019-а събитието е включено в Културния календар на Община Пловдив.

В Европейската столица на културата за 2019-а година се говорят повече езици отколкото на територията на Старата госпожа, като цяло. Това стана ясно на мултикултурния празник снощи от водещите – двама пловдивски журналисти, които влязоха в ролите на конферансиета на събитието на доброволни начала.

Деляна Лукова (Уча в Пловдив) и Николай Райшинов (БНТ-2) представиха тазгодишният формат на изданието, което премина под знака на Шекспир, по повод  455-ата годишнина от рождението на прочутия английски драматург, преведен на почти всички официални писмени езици.

Хамлетовският въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш” прозвуча в оригинал на английски, а след това на: български, турски, арменски, иврит, ромски, руски, украински, френски, китайски, немски, италиански, испански, гръцки, чешки, полски, сръбски, шведски, арабски, кюрдски, молдовски, персийски, японски, хинди, пенджаби, пущу, монголски, тай, тагалог, азарбейжански, казакски, албански.

Последна пред публиката излезе единадесетокласничката Богомила Калчева, която показа как изглежда Хамлетовския въпрос на жестомимичен език. Боги има затруднения със слуха и научи публиката как да поздравява и аплодира на нейния език.

„Който не знае майчиния си език, не може да употребява и езиците на другите народи. Днес в Европейската столица на културата – Пловдив, хора, които говорят различни езици, имат равен шанс да се изразят и да се опознаят. Може ли да си представите, че в Пловдив се говорят 35 езика, към тях се прибавя и езика на жестовете ?! Това е най-голямото доказателство, че този град е Европейска столица на културата,“ каза в заключителното си слово генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани.

Като председател на Клуба на консулите той изрази благодарност към Община Пловдив за подкрепата на инициативата.

Още по темата може да видите ТУК.

 

За втора поредна година каним малки и големи да помогнат в работата на Баба Марта и да зарадват своите близки, като вместо да купуват мартенички, ги изработят в нашите работилнички и ги закупят. Всички желаещи ще имат на разположение материали за изработката на мартенички, а средствата, които ще бъдат събрани ще бъдат предназначени за подпомагане на семейството на дете, което се лекува в детско онкохематологично отделение в УМБАЛ "Свети Георги".

Работилничките ще се осъществят в последния уикенд на февруари: 23-24-ти февруари, като по време на работилничките, ще има дарителска касичка за всички, които желаят да участват или просто да помогнат на каузата. Специално обученото  за терапевт на болни деца, куче Мон, ще помага и радва всички доброволци в тази инициатива!

Определена е цена от 5 лв за изработката за 5 мартенички. Домакин на работилничките ще бъде кафетерия Sezoni Artisti del gusto illy на ул. "Хан Кубрат" 8 в Пловдив, като консумацията в заведението не се изисква. Започва в 11 часа.

Всички, които нямат възможност да участват в работилничките, но все пак искат да подпомогнат каузата, могат да си поръчат мартенички, като ни пишат съобщение на страничката Заедно в живота

Страница 1 от 1428

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…