Print this page

Пловдивското историческо общество организира интересна дискусия, във връзка със смъртта и последните дни на Хаджи Димитър. Ще бъде прожектиран документалният филм "Последните дни на Хаджи Димитър" и ще се проведе среща със създателите му - режисьора Олег Константинов и участниците Иван Муевски, Боян Ранделов и Иван Баръмски. 

Ще присъства и кметът на Свежен, в чиито околности се намира връх Кадрафил - Христо Енков. На Бузлуджа ли е загинал легендарният войвода или на съвсем друго място? Знаем ли къде е гробът на Хаджи Димитър? 

Съществуват сериозни основания, че легендарният сливенски войвода Хаджи Димитър не е загинал в последния бой на четата си /18 юли 1868г. на връх Бузлуджа/. Шипченските овчари, единствените свидетели на Бузлуджанското сражение, уверявали, че 10 души от четата сполучили да се промъкнат между потерите и избягали в Балкана. Това се потвърждава и от числото на убитите – на Бузлуджа са се сражавали 36 юнака, а са намерили 26 трупа на избитите. Тежко раненият войвода е изваден от полесражението от четници, които са му свалили войводските дрехи и го преоблекли в овчарски. След това са го пренесли на носилка далеч от врага, изпълнявайки четническия си дълг – да го спасят от поругаване. По пътя си взели млад селянин от с.Енина да им помага и за 3-4 дни, движейки се нощем, стигат до връх „Кадрафил” в близост до с.Свежен / Аджар/. С вода, храна и билки са помагали пастирите дядо Димо Божков, дядо Паско и Христо Николов от с.Свежен и говедарите от с.Мраченик Гърди Палдурски, Тодор Патьовски и Слав Мочуров...

На тези и други важни въпроси ще се търсят отговори с гостите след прожекцията на филма. Това ще се случи тази вечер от 19 часа в Петното на Роршах.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…