Пловдивското историческо общество организира интересна дискусия, във връзка със смъртта и последните дни на Хаджи Димитър. Ще бъде прожектиран документалният филм "Последните дни на Хаджи Димитър" и ще се проведе среща със създателите му - режисьора Олег Константинов и участниците Иван Муевски, Боян Ранделов и Иван Баръмски. 

Ще присъства и кметът на Свежен, в чиито околности се намира връх Кадрафил - Христо Енков. На Бузлуджа ли е загинал легендарният войвода или на съвсем друго място? Знаем ли къде е гробът на Хаджи Димитър? 

Съществуват сериозни основания, че легендарният сливенски войвода Хаджи Димитър не е загинал в последния бой на четата си /18 юли 1868г. на връх Бузлуджа/. Шипченските овчари, единствените свидетели на Бузлуджанското сражение, уверявали, че 10 души от четата сполучили да се промъкнат между потерите и избягали в Балкана. Това се потвърждава и от числото на убитите – на Бузлуджа са се сражавали 36 юнака, а са намерили 26 трупа на избитите. Тежко раненият войвода е изваден от полесражението от четници, които са му свалили войводските дрехи и го преоблекли в овчарски. След това са го пренесли на носилка далеч от врага, изпълнявайки четническия си дълг – да го спасят от поругаване. По пътя си взели млад селянин от с.Енина да им помага и за 3-4 дни, движейки се нощем, стигат до връх „Кадрафил” в близост до с.Свежен / Аджар/. С вода, храна и билки са помагали пастирите дядо Димо Божков, дядо Паско и Христо Николов от с.Свежен и говедарите от с.Мраченик Гърди Палдурски, Тодор Патьовски и Слав Мочуров...

На тези и други важни въпроси ще се търсят отговори с гостите след прожекцията на филма. Това ще се случи тази вечер от 19 часа в Петното на Роршах.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…