С четири гостуващи представления, театрална работилница и семинар стартира дейностите си новосформираната платформа „Театър на отговорността“. Независимата платформа има мисия да създаде мрежа от артисти и организации, обединени около идеите за социално ангажиран театър. Това ще се случва през различните сценични форми – конвенционален театър, пърформанс, клоунада, акция, инсталация и др.

За първите събития са ангажирани 4 пространства - зала „Компас”- ректорат на ПУ „Паисии Хилендарски”, “ZOOM” зоната на Драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Куклено- драматичен театър „ХЕНД”, Клуб „Петното на Роршах”- „Посткуллтурна сцена”. Подготвени са 4 спектакъла. Откриването е на 3 октомври от 19 часа в Zoom зоната на Драматичния театър с „Безсъщност“ с режисьор Борис Зафиров. На следващия ден предстои представлението „Мир вам“ на документалния театър Vox Populi от режисьор Неда Соколовска. На 5 октомври ще се играе „Премълчаното разказано“ на Възкресия Вихърова от НБУ, а на 6 октомври – „Лоши деца“ с режисьор Благой Бойчев от Театър „Реплика“. В програмата са включени също семинар и работилница на социални теми.

Платформата има за цел да инициира ежегодни, театрални форуми включващи гастроли, работилници, лекции и дискусии; продуциране на представления; иницииране на международни партьорства между артистични и социални организации, разказат организаторите. 

„Социалните функции на театъра и на изкуството са от особена важност за посоките, в които поема едно общество. В много ситуации държавата, институциите и медиите отказват да вземат отношение и да поемат отговорност към определени проблеми. В тези случаи театърът се превръща в липсващата институция, която търси решение на дадения проблем. „Театър на отговорността” е отворена платформа за всички, които искат да насочат артистичните си умения в посока на това да заявят своята позиция спрямо проблемите, които съзират. Да предложат алетернатива на реалността, в която живеем“, обясняват още от „Театър на отговорността“.

Програма по дни:

03. 10 “ БЕЗСЪЩНОСТ”

Институтът на боклуците

Реж. Борис Зафиров

Участват: Благой Бойчев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Ованес Торосян

19:00 часа, ZOOM ZONE” ДТ “Н.О. Масалитинов”

Билети на касата на театъра

 

04.10 “ МИР ВАМ”

Студио за документален театър „Vox Populi“

Реж. Неда Соколовска

Участват: Мила Банчева и Рикардо Ибрахим

19:00 часа, Куклено -драматичен театър Hand

Билети на касата на театъра

 

04.10- 07.10

“ДОКУМЕНТ, СЦЕНАРИЙ, СЦЕНА”

работилница за документален театър с ръководител доц. Възкресия Вихърова

За записване и повече информация : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

05.10 “ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО”

НБУ

Реж. Възкресия Вихърова

Участват: Диана Спасова, Добриела Попова,

Росица Гевренова, Яна Грозданова

19: 00 часа, Куклено- драматичен театър Hand

Билети на касата на театъра

 

06. 10 “ ЛОШИ ДЕЦА”

Театър “ Реплика”

Реж. Благой Бойчев

Участват: Боряна Пенева, Ваня Богданова

19:00 часа, “ ZOOM ZONE”, ДТ “ Н.О. Масалитинов”

Билети на касата на театъра

 

07.10

“СОЦИАЛНИЯТ АСПЕКТ НА ТЕАТЪРА”

Семинар с участието на проф. док. Калина Стефанова(НАТФИЗ), проф. д. и. н. Камелия Николова(НАТФИЗ), доц. Възкресия Вихърова(НБУ), доц. Ваня Лазарова(ПУ), ас. Ивана Колева(ПУ), Борис Зафиров (Институтът на боклуците), Благой Бойчев (театър Реплика), Ованес Торосян (театър Реплика);

12:00ч, зала „Компас” – ПУ „Паисий Хилендарски”

 

08.10

Представяне на резултатите от работилницата „ ДОКУМЕНТ, СЦЕНАРИЙ, СЦЕНА"

19:00ч Петното на Роршах.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…