Print this page

 

Нощните вълци посрещат руския посланик на входа на Пловдив и го ескортират до върха

Очаква се близо 400 души от Пловдив и областта да се включат в шествието Парад на Безсмъртния полк. Сборният пункт е в 11:00 часа пред Дом на културата „Борис Христов”. Така Градът под тепета е един от 38-те в цялата страна, в които потомци на участниците в борбата срещу фашизма 1923-1945 г. ще преминат с портретите на предците си по улиците. Маршрутът на шествието е по ул.“Гладстон“ през бул.“Руски“ до върха на хълма Бунарджик.

След поднасянето на венците всеки ще може да разгледа полевата кухня, военната палтака и оръжейни експонати, които ще са изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша. Всеки, който изкачи стълбите, ще може да опита истинското меню, с което са се изхранвали воиниците, по време на Втората световна.

В подножието на Альоша започва музикална програма в 12 часа, а от 13 е официалното поднасяне на венци и цветя пред паметника. Слово ще произнесе Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Той ще бъде посрещнат от група рокери от мото клуб „Нощни вълци“ на входа на града и своеобразният ескорт ще го придружи до хълма.

Очаква се в церемонията да се включат и Посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин; Почетният консул на Руската федерация в Пловдив, под чиято егида са честванията - Георги Гергов; Кметове на общини от Пловдивска и съседните области, както и космонавтът – изпитател, летял на „Буран“, Урал Султанов.

В 12,30 часа ще има панихида и поднасяне на цветя на паметниците на 44 –те войници на Руското военно гробище в Централния траурен парк на Пловдив.

Кулминацията на отбелязването на Деня на победата и Деня на Европа в Пловдив ще бъде светлинното шоу – заря, което ще украси небето над града със 72 огнени салюта.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…