Духовни маршрути в Пловдив - Маршрут VII

 

Тазгодишният проект е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“.

 

Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Инициативата се провежда по Компонент 1 от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив – „Фестивали и значими събития“ за 2020 г.

 

10 ОКТОМВРИ (събота), 10:30 ч.

 

СБОРЕН ПУНКТ: Голяма епископска базилика

 

ВОДАЧ: доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – художник-реставратор, ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископска базилика (2015 г. до днес), Малка базилика (2011–2014 г.), сграда „Ейрене“ (2003–2004 г.)

 

Тема: МОЗАЙКИТЕ В РАННОХРИСТИЯНСКИТЕ БАЗИЛИКИ В ПЛОВДИВ

 

Запознаване с мозайките в Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика на Филипопол.

 

Реставрация и експонация на откритите мозайки в двете базилики.

 

Мозайките от късноантична сграда „Ейрене“ в подлез „Археологически“ – галерия „Тракарт“.

 

Желаещите могат да си закупят картички с мозайките от двете базилики и късноантична сграда „Ейрене“ в галерия „Тракарт“, както и луксозен албум „Пловдив – древен и жив“, в който има голям раздел за мозайките в двете базилики, издадени от издателство „Летера“.

 

Носенето на маски и спазването на противоепидемиологичните мерки е задължително.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…