До 25 декември на повече от 1500 площадки в Русия и по света ще се проведе руската акция „Ден на късометражното кино“. Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще се включи в проекта на 18 декември (сряда) от 15.00 ч. и на 19 декември (четвъртък) от 13.30 ч., когато ще прожектира четири руски късометражни филми (с английски субтитри) от тематичните програми съответно: „Щастието съществува… Част 2“ (6+) и „Необичайни истории“ (16+). Място: Руски център (Нова сграда на ПУ, ет. 3, каб. 301). Входът е свободен.

Основни организатори на акцията са: Съюзът на кинематографите в Русия, Младежкият център на Съюза на кинематографите в Русия, режисьорски център „MovieStart“ с подкрепата на „Център за подпомагане на младежки творчески инициативи“, Национален фонд за подкрепа на правопритежателите, компаниите „Киноекспертиза“, „Cinepromo“, „Canon“, Фонда за президентски грантове на Русия и др.

Събитието се организира за шести пореден път, посветено е на Международния ден на късометражното кино, 21 декември, и цели разпространението на руските късометражни филми и популяризацията на късото кино. Тази година акцията ще се проведе на повече от 1500 места – кинозали, библиотеки, музеи, Домове на културата, търговски центрове, университети, ресторанти и др. в 85 региона на Русия и още 20 страни.

Официалният сайт на акцията е: www.shortday.ru.

Общоруската акция „Ден на късометражното кино“ е учредена на Секретариата на Съюза на кинематографите в Русия през 2014 г. по инициатива на Младежкия център на Съюза на кинематографистите в Русия. За 5 години от стартиране на акцията различни програми на проекта са прожектирани на повече от 1000 площадки в 60 региона на Русия и 15 други държави. В специално проведените майсторски класове през годините взимат участие представители на кинематографията като Никита Михалков, Владимир Хотиненко, Джаник Файзиев, Павел Лунгин, Жора Крижовников, Катя Мцитуридзе и др.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…