По време на ужаса на Холокоста в Европа Шломо Шeалтиел е на 11 години, напуска България на 17 години. Посветил се е да изучи всичко за спасяването на евреите, запазено в архивите на България

Организацията на евреите „Шалом“ има удоволствието да ви покани на представянето на книгата „Две знамена на ционизма – синьо, но също и червено“/ „Поалей Цион“ в Пловдив (1910-1912) от изтъкнатия изследовател, преподавател и историк Шломо Шеалтиел.

Събитието е във вторник, 26 ноември, 17.30 часа, Залата на ОЕ „Шалом“, ул. „Хр. Г.Данов“ № 20.

Шломо Шеалтиел е израелски историк от български произход По специална поръчка на националния мемориал на Холокоста в Йерусалим – Яд ва Шем той е описал в 1000 страници историята на българските евреи основно в периода 39 – 45 година.

По време на ужаса на Холокоста в Европа Шломо Шeалтиел е на 11 години, напуска България на 17 години. Посветил се е да изучи всичко за спасяването на евреите, запазено в архивите на България. Но използва и други архиви с дъх на кръв – тези на нацистка Германия. Те са изпратени в Израел по време на процеса срещу един от основните организатори на Холокоста – Адолф Айхман.

Книгата „Две знамена на ционизма – синьо, но също и червено“ обхваща историята на евреите в Пловдив в периода 1910-1912.

„Поалей Цион” е еврейска социалдемократическа работническа партия. Организацията е създадена в Русия в началото на XX век от смесването на двете основни идеологии, които привличат тогава болшинството политически активни евреи – ционизма и социализма. Някои от партийните теоретици и лидери се определят като марксисти, други като народници, но общото между всички тях е настояването за създаването на независима еврейска държава, изградена върху принципите на социализма.
По-късно Давид Бен Гурион става човека, който полага най-много усилия, за да бъде превърната в реалност хилядолетната еврейска мечта за своя държава.

Сред гостите на представянето на книгата ще бъдат г- н Давид Коен, бивш посланик на Израел в България, Чили, Албания, Босна и Херцеговина и Македония. Голям приятел на България, при неговото отпътуване той бе удостоен от Президента Петър Стоянов с най-високото българско отличие – орден „Стара планина“ 1-ва степен.

Сред гостите ще бъде и г-н Йосиф Бенбасат – един от най-търсените политически експерти в Европа и САЩ. Бенбасат е израелски политолог, роден в Пловдив, като от 50 години се занимава с политика и избори. Преподавател е по политически науки в университета “Джорджия” в САЩ . От десетилетия той е в щабовете на Демократическата партия в САЩ, както и в Германската социалдемократическа партия. Сред най-паметните му моменти е победата на Бил Клинтън през 1998 година, когато президентът на САЩ печели втори мандат. През 2001 година ръководи предизборния щаб на НДСВ, когато печелят парламентарните избори в България.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…