Вече сме ви разхождали виртуално из някои креативни кътчета в Капана, но днес открояваме някои от най-големите галерии в Града под тепетата

Далеч преди да бъде титулован Европейска столица на културата, Пловдив е възприеман като града на изкуството в България. Не само защото редица от забележителностите наподобяват истински музей на открито, но и защото има множество галерии, арт ателиета и работилници, които определено си струва да посетите. Вече сме ви разхождали виртуално из някои креативни кътчета в Капана, но днес открояваме някои от най-големите галерии в Града под тепетата.

Градска художествена галерия:

Пловдивската градска художествена галерия е официално открита на 2 март 1952 г. Понастоящем тя притежава над  7000 творби – живопис, графика, икони, скулптура, мексиканско изкуство и фотографии, разпределени в 5 зали.

Постоянната експозиция се помещава в сградата на Девическата гимназия, проектирана и построена под ръководството на арх. Йосиф Шнитер през 1881 г. Подредена е хронологично на двата етажа. Включени са над 200 оригинални художествени произведения, които проследяват развитието на българското изобразително изкуство от Възраждането до наши дни. Представени са изявени автори и характерни стилови направления. Налична е богата информация на български и английски езици. Пловдивската колекция е сред най-богатите на художествени творби от ранните периоди на развитие на българското изкуство в страната. Живописният раздел започва с най-рано датираната у нас творба със светски характер (1812). Експонирани са творби на големите ни възрожденски художници, творили преди и в първите години след Освобождението.

Временната експозиция е разположена на Главната улица и приютява временни изложби с научен и приносен характер, свързани с юбилеи на изтъкнати български художници, както и с историята и проблематиката на културния живот на страната. Представят се и изложби на чуждестранни автори, експериментални изложби и изложби на деца.

Иконната сбирка е  открита през 1975 година след дълга подготовка. Сградата е проектирана специално за иконна зала от арх. Никола Мушанов и колектив. Изградена е в близост до възрожденския храм „Св. Св. Константин и Елена“, върху кръглата отбранителна кула на ранно византийската крепостна стена в Стария град. Експонирани са най-добрите образци на иконното богатство от фондовете на галерията и сбирката на Пловдивската Митрополия. Те представят източноправославното християнско изкуство от Пловдивския край и цяла Южна България от края на ХV век до края на ХІХ век.

Останалите експозиции към ГХГ, които също не трябва да пропускате, са посветени на Цанко Лавренов, мексиканското изкуство и Енчо Пиронков.  Всички те са разположени в къщи в Старинен Пловдив.

Докато се разхождате из калдъръмените улички, посетете и колекцията от картини на бележития български художник Златю Бояджиев. Творчеството му обединява няколко цикъла: „Брезовски цикъл“; „Миньорски цикъл“ с многофигурни композиции на фона индустриален пейзаж и „Румънски цикъл“, характерен с експресивната техника.Експозицията се намира в една Къщите в Старинен Пловдив, пропускани от туристите.

Галерия Капана е другото художествено пространство, на което ви съветваме да отделите внимание. Тя се помещава в преустроената сграда на бившия магазин Детмаг на Главната улица и идеята ѝ е  да се обвърже с вече обособения арт квартал в близост. Към момента в нея може да разгледате изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“ . Това е най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на Института за международни отношения на Германия. Съставена е от 350 произведения на 80 артисти от Германия и обхваща периода от 50-те години на 20 век до наши дни. Сред представените в изложбата автори са енциклопедични имена, като Герхард Рихтер, Бернд и Хила Бехер, Зибиле Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох и др.

Буквално преди 2 месеца отвори врати и най-новата изложбена зала под тепетата  – „2019”. Сградата разполага с две експозиционни зали, малко кафене и конферентна зала. Тя бе открита с експозиция, посветена на „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019”, а до 8.12.2019 също ще помещава част от творбите от изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“. Това е и емблемата на Община Пловдив, изградена на мястото на галерията на дружеството на пловдивските художници.

От частните пространства задължително е да посетите галерията, която постави Пловдив на картата на съвременното изкуство, благодарение на създателките си – Катрин и Веселина Сариеви. Специализирана в съвременното българско изкуство, галерията има опит в изграждане на частни колекции, консултиране на корпоративни колекции и сътрудничество с международни музеи и институции. Основното изложбено пространство на SARIEV Contemporary се намира в центъра на историческия град Пловдив до античния Одеон на улица Отец Паисий.  Галерията разполага със собствено кафене с библиотека – artnewscafé. Списъкът на представените артисти в галерията дава широк поглед към различни поколения български художници и тенденции. Авторите ѝ са професионални художници с международна кариера, които принадлежат към европейската художествена сцена.

Разбира се, в Града под тепетата има десетки арт пространства и ако изкуството е ваша страст, далеч не ви съветваме да спирате дотук. Винаги се оглеждате за скрити съкровища по време на разходките из Стария град, малките улички покрай Главната улица или в Капана.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…