Дребни забележки от финансовата комисия за откриващото събитие на Пловдив 2019
bez

Десетките сключени договори са законосъобразни и по съответния ред, констатирани са само дребни нарушения в някои случаи

Един единствен акт за административно нарушение са написали от Агенцията за финансова инспекция

Детайлният доклад за извършената финансова инспекция на Общинската фондация „Пловдив 2019“ във връзка с откриващото събитие на годината на града като Европейска столица на културата приключи без скандални заключения. На практика всички десетки сключени договори са законосъобразни и по съответния ред за обществените поръчки, констатирала комисията. Няколко седмици е продължила проверката от Агенцията за държавна финансова инспекция, а в 52 страничен доклад, изпратен до пловдивския Общински съвет детайлно са описани всички изразходени средства за откриващото събитие.

Сключени и проверени са десетки договори с различни фирми – най-големият с немското Студио 7, спечелило конкурс и организирало основната част от откриващия ден. Събитията, свързани с кулата на бул. „Цар Борис III Обединител“ са стрували общо малко под 2 млн. лева. Това е била и прогнозната цена, зададена в самия конкурс, с която предложението на немския екип е била съобразено. Процедурата и оценяването са изпълнени по всички законови стъпки.

Едното от дребните нарушения е установено при сключването на договора с избрания вече за победител екип. Изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев изисквани документи до Агенцията за обществени поръчки, като това е нарушение на разпоредба по Закона за обществени поръчки, но не представлява административно нарушение по Закона за административни нарушения и наказания.

Десетките други договори са свързани с различни изпълнители на съпътстващи събития, за помощ в организацията – осигуряване на шатри, огради, охрана и подобни. Всички тези договори са сключени в съответствие със Закона за обществени поръчки.

Нарушение има само при един договор, за който е съставен и акт за административно нарушение. Той е свързан с договор за предоставяне на специализирана техника – мотокари, кранове и др. подобни за нуждите на организацията на откриващото събитие. В техническата спецификация към условията на обществената поръчка са посочени конкретни търговски марки и модели мотокари – LINDE, JLG 4017, JL800AJ, Dino 180, без да се посочи и „или еквивалентна техника“. Конкретното изискване за точно определени марки в условия на обществена поръчка е в противоречие със закона, в който има императивна забрана за това. Виновен за това нарушение е директорът на фондацията Кирил Велчев, за което му е съставен и Акт за установено нарушение, пише още в доклада на финансовия надзор.

Това е и единственото реално нарушение в  над 50-страничния доклад от финансовата инспекция, продължила няколко седмици и проверила около 50 различни договора, свързани с откриващото събитие.

снимка: Иван Мандевски

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…