В последния ден на месец септември започва третото издание на фестивала Театър на отговорността. Стартът е с представлението на Vox Populi "Сбогом Йохан Райс" на 30 септември в Кукления театър. Спектакълът е покана за артистична акция с иновативни дигитално-визуални кодове. И изцяло нова стратегия за интеракция със зрителите.

Проектът изследва всички възможности, които смартфонът може да предложи. Телефонът в ръката на актьорите е достатъчен двигател към различни ситуации на общуване помежду им, както и на онлайн връзка с публиката. Мобилното устройство режисира, задава кодове на комуникация, задейства реални житейски ситуации. Достатъчен е да засити нуждите за пълноценно, емоционално взаимодействие с човека срещу теб.
Двамата артисти на сцената споделят едно общо пространство, но използват единствено смартфона си, за да се срещнат.

"Сбогом, Йохан Райс!" е един футуристичен разказ за края на вербалното общуване и хипотетичното време, когато погледът на човека няма да има нужда да се отправя по-далече от разстоянието, на което държи мобилното устройство: смел скок във 3D обятията на дигиталния свят. Режисьор е Неда Соколовска, участват Василия Дребова и Георги Налджиев.

Фестивалната програма продължава с откриващо парти в Bee Bop Café, където ще може да се насладите на специална винил селекция от Nearly Dog.

Тази година отново гостуват водещи, независими, театрални компании от България. Продължавайки традицията от предходните издания, събитията ще се случат на различни локации в гр. Пловдив. Четири представления, арт хаус видео инсталация на открито, концерт, работна среща/ дискусия са част от програмата, в която може да се включи всеки желаещ. 

Фестивалът е с по-различен театрален характер и залага на нови представления от сферата на документалния и социално ангажиран театър, които не са показвани досега на пловдивска сцена. Темите, които ще бъдат повдигнати тази година са разнообразни и важни за съвременното общество. Как дигиталните технологии променят начина ни на общуване? Какви могат да бъдат комуникационните проблеми в едно семейство и как да бъдат решени те? Къде стои в съзнанието на човек историята на града му, знае ли я, помни ли я? Тези и още десетки теми и въпроси са част от предизвикателството, което ще бъде отправено от артистите, включени в програмата на фестивала. Фестивалът се организира от СНЦ „Театър на отговорността“ с подкрепата на Държавен куклен театър- Пловдив, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Bee Bop Café, в чиито пространства основно ще се случват събитията от програмата.

Фестивал „Театър на отговорността 2019“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Арт Офис, Винарна Загрей, “REOVOX”, Студио Lemon, хотел СПС. Всеки, който иска да посети събитията, може да разгледа програмата тук или да посети страницата на събитието за повече информация и подробности относно представленията и съпътстващата програма:
https://www.facebook.com/events/405055276659921/

ПРОГРАМА:
30.09 – „Сбогом, Йохан Райс” (вербатим театър) – Vox Populi – Държавен куклен театър- Пловдив – 19:00ч.
30.09 – Nearly dog (vinyl set), откриващо парти на фестивала – Bee Bop Café – 21:00ч.
01.10 – „Тук и сега” (интерактивен театър) – Playback theater – Bee Bop Café – 19:30ч.
02.10 – „Повече няма да ме видиш” (форум театър) – Театър „Цвете” – Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – 16:00ч.
03.10 – „На острова” (арт хаус видео/ съвременен танц) – Body Graphics и Театър на отговорността – Открито пространство до Джумая Джамия (Константин Иречек- 5)- 20:00ч.
04.10 – „На острова” (арт хаус видео/ съвременен танц) – Body Graphics и Театър на отговорността – FLUCA австрийски павилион, пред Art news café- 20:00ч.
05. 10 – „Акция- Реакция”- работна среща на отговорните културисти- офиса на АКЕА „Медиатор” (Гладстон 1, сградата на Дома на техниката, ет. 2)- 14:00ч.
05.10 – „Help me Jones”, закриващ концерт- Bee Bop Café- 21:00ч.
06.10 – „Смъртта не е краят” (мултимедиен, документален театър) – Театър „Реплика” – Bee Bop Café- 19:00ч.

Цените на всички билети за фестивала са по 10лв, с изключение на прожекциите на „На острова” и представлението „Повече няма да ме видиш” (местата са ограничени), които са с вход свободен. Ако запазите билета си от някое от представленията от програмата, ще може да влезнете безплатно на концерта на „Help me Jones” в Bee Bop Café. Ако пък просто искате да ги чуете на живо, входът на място е 5 лв.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…