Шарен и пъстър летен фестивал ще се проведе на Античния театър в Пловдив на 5 и 6 юли. Пълдин Етно Фест е празник на етно културата, в който хора от различни националности ще представят своето изкуство и традиции. Фестивалът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Програмата през двете фестивални вечери ще включва концерти на ETHNO WORLD MUSIC, представена от български и чужди изпълнители. Вратите се отварят всяка вечер от 19,30 часа, за да поднесат в 4-часови спектакли изпълненията на талантливи групи и изпълнители.

Първата вечер на сцената ще излезе етно дивата Деси Добрева в изцяло нов проект с автентичния Нено, следвана от студентската етно формация Жарава и най-добрата македонска етно формация Monistra, съчетаваща традиционна етно музика с модерно звучене и аранжименти. Публиката ще се наслади още на проекта GloBalKan, зад който стоят четирима виртуозни музиканта: Недялко Недялков-кавал, Стоян Янкулов-Стунджи – ударни, Петър Миланов-китара и Владимир Кърпаров – саксофон. На сцената в Античния театър с бандата ще се качи и гръцката звезда Martha Mawroidi, за да представят за пръв път дебютния си албум. Ще с включи и група GIPSIDELICA, която се изявява основно в Източен Лондон. Формацията се ръководи от Миро от Джанго Зе в компанията на Freddy Stitz и Tansay Omar.

В събота посетителите на фестивала ще се насладят на българския фолклор в изпълнение на ДЖАЗ & ТРАДИЦИЯ  на Нина Николина и нейната група от виртуозни музиканти: Калин Вельов-барабани и перкусии, Мартин Ташев-тромпет и вокал, Ясен Велчев-клавишни, Таня Първанова-вокал.

Същата вечер ще се изявят и ЧУБРИЦА, чиято премиера ще е на сцената на Античния театър, на която ще се качат световният шампион бийтбоксер Skiller, Атешкан Теофилов-китари, Венера Тодорова-вокал и Димитър Горчаков – ел.пиано. Те ще забъркат цветни музикални аромати в разнообразие от етно вариации.

Любителите на етно музиката ще се насладят на още познати ритми от ORATNICA и алтернативен фолклор от ТЪПАНИ И ГАЙДИ. Формацията на музикантите Хорхе, Бъни, Росен, Григор, Костадин, Лазар и Валентина поднасят звука на каба гайдите в съчетание с диджеру и кахон.

Специално за фестивала музикантите от групи PARA HOT JAZZ  и HOT CLUB DE PLOVDIV : Влади Михайлов(виола), Димитър Благоев(китара), Петър Койчев(китара), Христо Минчев(контрабас) и със специалното участие на легендата Веселин Койчев (китара) се обединяват в проект, който ще разтърси в ритъма на френския джипси суинг.

Между сетовете на отделните изпълнители зрителите ще се насладят на  уникални танцово-музикални и шоу импресии на формация Елика.

Освен музика, във фестивала ще присъстват и танците, ритуалите, кукерите, традиционните национални кухни, подправки, билки и аромати. Арт базарът ще е отворен за всички желаещи да се докоснат до етно културата и да си тръгнат с част от нея.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…