Само няколко седмици остават до началото на 16-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”, който в годината когато Пловдив е Европейската столица на културата ще е по-различен, мащабен и атрактивен. За него и Пловдив тръгва и специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde.

Паралелно с новата лятна сесия с разнообразни курсове по френски език, вече кипи и трескава подготовка за поредното издание на „Златен ключ” – 2019, организиран ежегодно в края на месец юни от Алианс Франсез, като Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на това мащабно събитие. По традиция водещ на формата ще бъде неговият основател и голям приятел на България, Бернар Руо, Кавалер на Академичните палми, който води голяма френска група от областта Шарант Маритим, Франция, пристигаща специално, за да разгледа културно-историческите забележителности на Пловдив и да се наслади на таланта на изпълнителите на френски шансони.

В концертите тази година участие ще вземат само лауреати на Фестивала от предходните издания. Специално участие като гост ще има и малката Сесил Алпер от Търговище, а двукратнтният наш победител Ивана Муцкова ще се надпява с „Талантът на Франция”, който ще участва в Пловдив. Това са двама братя близнаци  Джес и Уесли /Jesse и  Wesley/. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на тазгодишното издание на формата – на жури, публика, за автори и композитор и др.

Освен на музикалното изкуство, пловдивчани ще могат да се насладят и на едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френският дизайнер Пенг Саенпитна, познат на модните подиуми от Париж до Тайланд, и неговият екип са създали специална колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици. Колекцията е наистина уникална и след представянето й ще бъде дарена на музей във Франция. За целта  през 2019 година от Франция ще пристигнат и няколко френски мис, които ще дефилират на пловдивската сцена, за да покажат истински френски професионализам в тази област. Също така, по покана на дизайнера, тук специално от Бангкок ще долети и много красива тайландка-модел, за да се включи в спектакъла „Мода и Шансони”.Още много изненади очакват публиката в ГДК „Борис Христов”, като например “creation en direct” – създаване пред очите на публиката на висша мода тоалет директно по тялото на една от Миските, с който тя веднага ще може да дефилира.

„Усилията на екипа ни са насочени към това тази година Фестивалът „Златен ключ” да бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура. ГДК „Борис Христов” ще бъде сцена на трепетни мигове и емоции. Огромна благодарност и заслуга за това имат нашите тазгодишни партньори, институционални и частни, които безрезервно ни подкрепят, за да може този Фестивал да се случи и да поднесем на публиката едно зареждащо и приятно изживяване на романтика и френски шик преди лятото”, сподели директорът на Алианс Франсез в Пловдив Теофана Брадинска. Грима и прическите на френските мис са поверени на младите таланти от съответните специалности на Професионалната гимназия по облекло „Ана Май” – Пловдив, а за добрата организация и внимание към гостите ще се грижат доброволци от ЕГ „Иван Вазов”.

И тази година провеждането на „Френска седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината  в дните от 24 до 30 юни ще съпътства музикалния фестивал.  Ще могат да се видят най-новите модели френски автомобили, слънцезащитни продукти, съвети, тестове и много други изненади. Всички концерти на Фестивала ще се състоят в Градския дом на културата „Борис Христов” и са с вход свободен за гостите и  любителите на музиката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…