Текстилни експерименти с коприва подготвя екип на фондация "Стойна Кръстанова". Те ще се случват в рамките на проекта "Текстил и град", в който ще е изпробват различни техники за багрене, печат, рисуване и други дейности с нестандартния материал. Всички успешни продукти ще бъдат представени на изложба. 

Проектът на Фондация „Стойна Кръстанова“ „ТЕКСТИЛ И ГРАД. Градска лаборатория за експерименти в текстила“, част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 година, има за цел да създаде територия за експерименти и иновативност в текстилното изкуство чрез използването на нематериално наследство като инструмент за творческо вдъхновение и умение за прилагане на старинни технологии в нови културни проекти с висока художествена стойност. Тази година основен материал е копривата, чиято комплексна същност обединява символни, духовни и практически свойства, дава възможност тя да се включи в Градската лаборатория за експерименти в текстила. Тя вдъхновява чрез старинните смисли, които носи, но представлява и предизвикателство за технологична обработка и изразяване на нови идеи в художествени текстилни проекти.

В първата творческа работилница „Анатомия на копривата“ екипът се срещна с творци и специалисти в сферата на културата, които споделиха истории за различните приожения на копривата – в кулинарията, козметиката, фолклора, текстила, медицината. Творците разказаха за своето вдъхновение от работа с текстил и коприва.

Събитието АртЛаборатория е втората творческа работилница, която се организира от в рамките на проекта „ТЕКСТИЛ И ГРАД. Градска лаборатория за експерименти в текстила“. Тя е посветена на творчески експерименти с коприва. Ще се изпробват различни техники за багрене с естествени материали върху различни текстури. Участниците ще могат да се включат и в разнообразни творчески занимания, които използват копривата за вдъхновение – ситопечат с коприва върху хартия и/или плат, хербарии с коприва, рисуване с коприва и други традиционни и нетрадиционни техники за боядисване. Преживяването ще се допълни с пиене на чай от коприва и споделяне на истории, рецепти, приказки, свързани с копривата. Успешните експерименти ще се включат във финалното събитие по проекта ТекстФест 2019 Копривени творения (12-14.07.2019), а създадените творчески проекти ще станат част от планирата изложба в рамките на фестивала.

Събитието ще се състои на 17.05.2019 от 16:30 часа в сградата на АМТИИ на ул. „4-ти януари“ № 4 (до Балабановата къща в Стария град).

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…