European Short Pitch е едно от най-важните събития в Европа за развитие и продуциране на късометражно кино. Платформата съществува вече близо петнадесет години и чрез нея са продуцирани над двеста късометражни филми на млади кинотворци от цяла Европа.

В предстоящия уикенд двете основни фигури зад European Short Pitch – белгиецът Вим Ванакер и французинът Жером Нунес, ще пристигнат в Пловдив за среща с българските кинотворци. В рамките на срещите ще се състоят два мастеркласа.

На 20-и април от 18:30 в клуб „Фарго” в Lucky Дом на киното Вим Ванакер ще ни разкрие каква е тайната да направим успешен късометражен филм.

На 21-и април отново от 18:30 на същото място Жером Нунес ще ни разкаже за тънкостите в осигуряването на финансирането и в продуцирането на късометражно кино.

Мастеркласовете са с продължителност по един час и ще бъдат последвани от дискусия с двамата водещи, както и с прожекции на късометражни филми създадени чрез Europeаn Short Pitch.

Събитията са с вход свободен като работният език ще е английски.

КОЙ Е ВИМ ВАНАКЕР: След като завършва психология в родната Белгия, Вим се мести в Дъблин, където работи като психолог в областта на наркотичните зависимости.
Три години по-късно той се завръща към образованието, този път в училището за кино EICAR - Париж. След завършването си, Вим се присъединява към мрежата за младо европейско кино NISI MASA, като ръководител на отдел "Сценарии" и ръководител на European Short Pitch. Основа и компанията Sireal Films, чрез която продуцира филма "empire".
Член е на селекционния комитет на официалната късометражна програма на фестивала в Кан и работи като сценариен консултант, ментор и лектор на множество кино фестивали и проекти. Като режисьор и сценарист, в момента развива филмите "[ˈsɪə.ri.əl ]" и "Psycho Revisited".КОЙ Е ЖЕРОМ НУНЕС: Магистър по американско кино (Екс-ан-Прованс) и носител на докторска степен от университета в Нотингам, където е преподавал литература и кино.
В момента Жером живее и работи в Марсилия. Заедно с Жан-Лорен Синидис създава продуцентската къща за авторско кино Films de Force Majeure през 2010г. (носител на Наградата за изгряващи продуценти на Френските телевизии за 2016/17), ориентирана най-вече към международни копродукции.

Жером Нунес работи и като сценариен консултант за различни платформи: le G.R.E.C. (югоизточна Франция, 2012), Generator (Страсбург, 2013), Scriptwriting Summer Camp (България, 2016), Warshat Aflam (Arabic Film Festival в партньорство със CNC Film Fund, 2016-19), Pitch Please! (Luxembourg City Film Festival, 2013-16).
Режисьор е на късометражния филм "RELAPSE", селектиран на редица фестивали.

Гостуването на European Short Pitch В Пловдив се организира от Арте Урбана Колектив в рамките на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата 2019, в партньорство с NISI MASA - European Network of Young Cinema, Гьоте-Институт България, Френския Институт в България и Lucky Дом на киното.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…