Print this page

Неконформистката алтернатива / The nonconformist alternative & Basquiat Cafe & Bar представят филмова програма Млади документалисти - хоризонти, пътища, хора. Срещата с творбите на младите кинаджии е тази вечер (15 февруари) от 20 часа.

Безкрайните хоризонти на Вселената са достижими за мечтателите без значение от времето, мястото, гледната точка. Всяко начало е като откриването на нова Вселена – път, по който можем да тръгнем, стига да искаме. Но можем и да стоим на едно място, представяйки си, че не сме там, където сме. Хората са като Вселените и като пътищата – изключителни, чудати, загадъчни, познати и непознати, но си заслужават да бъдат обичани поне колкото една мечта.

 

Документалната филмова програма представя филмите:

ПОГЛЕД КЪМ ЗВЕЗДИТЕ

България, 2016, 21'

Един филм за неразривната връзка между хората, звездите и телескопите.

Режисьор и продуцент: Христина Вардева

Оператори: Момчил Александров, Светлин Йорданов, Бисер Джонев

Музика: Емилиян Гацов

Монтажист: Ина Василева-Лямова

Звук: Росен Павлов

За филма: От древни времена ние хората наблюдаваме звездите и мечтаем да разкрием тайните на безкрайната Вселена. Стотици хиляди очи по целия свят гледат към звездите. Телескопите са нещо като машини на времето. С

тях астрономите улавят светлината на далечни светове, които може би отдавна не съществуват. 

На един уединен връх в планината Родопи, далеч от тълпите и градското осветление, се намира най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа – НАО Рожен. Животът на това място настъпва едва с идването на нощта. Там сред

романтиката и самотата на нощта се ражда любовта към звездите.

Това е историята, разказана от хората, които преследват светлината от миналото и търсят пътища към бъдещето.

 

ЦЕНТРАЛНА ГАРА СОФИЯ

България / Обединеното кралство, 2013, 13'18''

Режисьор: Алберто Йорданов

Продуцент: Алберто Йорданов

Оператор: Лукаш Кулеч

Сценарист: Алберто Йорданов

Композитор: Бен Сил

Монтаж: Алберто Йорданов

За филма: Добре дошли в сюрреалистичния свят на Централна гара София. По пътя щe срещнете празен хотел, движещо се борче, ловци, забравена слава от миналото, както и надежда, прикрепена към тото фиш. Това е филм мозайка, който съчетава фрагменти от живота на тези, които са част от най-голямата гара на Балканите.

Централна гара София е построена в „златните” години на социализма и е била символ на отварянето на България към света. Днес гарата е място, което хората избягват или се опитват да не мислят за него.

 

ФЕЛДШЕРЪТ С МОТОР

България, 2015, 25’

Режисьор: Борислав Станков

Оператор: Росмари Чорбаджийска

Монтаж: Борислав Станков

Звук: Юри Аначков

Музика: Стефан Ангелов

 

За филма: Четиридесет и четири години един мъж обикаля десетина села в Еленския Балкан със своя мотор, за да помага на нуждаещите се от помощ хора. 

Христо Захариев е един от последните фелдшери, изправен в битка с времето и смъртта сред дивата природа.

 

Куратор на програмата:

Ирина Китова

 

Входът ще бъде събиран под формата на дарения, като всеки посетител е добре дошъл да остави, колкото има възможност. Събраните средстава ще бъдат вложени във фонда на благотворителната културна платформа Неконформистката алтернатива / The nonconformist alternative, която всяка година подкрепя български филмови проекти. 

 

15-ти февруари, четвъртък

Начало 20:00 часа в Basquiat Cafe & Bar

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…