Неконформистката алтернатива / The nonconformist alternative & Basquiat Cafe & Bar представят филмова програма Млади документалисти - хоризонти, пътища, хора. Срещата с творбите на младите кинаджии е тази вечер (15 февруари) от 20 часа.

Безкрайните хоризонти на Вселената са достижими за мечтателите без значение от времето, мястото, гледната точка. Всяко начало е като откриването на нова Вселена – път, по който можем да тръгнем, стига да искаме. Но можем и да стоим на едно място, представяйки си, че не сме там, където сме. Хората са като Вселените и като пътищата – изключителни, чудати, загадъчни, познати и непознати, но си заслужават да бъдат обичани поне колкото една мечта.

 

Документалната филмова програма представя филмите:

ПОГЛЕД КЪМ ЗВЕЗДИТЕ

България, 2016, 21'

Един филм за неразривната връзка между хората, звездите и телескопите.

Режисьор и продуцент: Христина Вардева

Оператори: Момчил Александров, Светлин Йорданов, Бисер Джонев

Музика: Емилиян Гацов

Монтажист: Ина Василева-Лямова

Звук: Росен Павлов

За филма: От древни времена ние хората наблюдаваме звездите и мечтаем да разкрием тайните на безкрайната Вселена. Стотици хиляди очи по целия свят гледат към звездите. Телескопите са нещо като машини на времето. С

тях астрономите улавят светлината на далечни светове, които може би отдавна не съществуват. 

На един уединен връх в планината Родопи, далеч от тълпите и градското осветление, се намира най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа – НАО Рожен. Животът на това място настъпва едва с идването на нощта. Там сред

романтиката и самотата на нощта се ражда любовта към звездите.

Това е историята, разказана от хората, които преследват светлината от миналото и търсят пътища към бъдещето.

 

ЦЕНТРАЛНА ГАРА СОФИЯ

България / Обединеното кралство, 2013, 13'18''

Режисьор: Алберто Йорданов

Продуцент: Алберто Йорданов

Оператор: Лукаш Кулеч

Сценарист: Алберто Йорданов

Композитор: Бен Сил

Монтаж: Алберто Йорданов

За филма: Добре дошли в сюрреалистичния свят на Централна гара София. По пътя щe срещнете празен хотел, движещо се борче, ловци, забравена слава от миналото, както и надежда, прикрепена към тото фиш. Това е филм мозайка, който съчетава фрагменти от живота на тези, които са част от най-голямата гара на Балканите.

Централна гара София е построена в „златните” години на социализма и е била символ на отварянето на България към света. Днес гарата е място, което хората избягват или се опитват да не мислят за него.

 

ФЕЛДШЕРЪТ С МОТОР

България, 2015, 25’

Режисьор: Борислав Станков

Оператор: Росмари Чорбаджийска

Монтаж: Борислав Станков

Звук: Юри Аначков

Музика: Стефан Ангелов

 

За филма: Четиридесет и четири години един мъж обикаля десетина села в Еленския Балкан със своя мотор, за да помага на нуждаещите се от помощ хора. 

Христо Захариев е един от последните фелдшери, изправен в битка с времето и смъртта сред дивата природа.

 

Куратор на програмата:

Ирина Китова

 

Входът ще бъде събиран под формата на дарения, като всеки посетител е добре дошъл да остави, колкото има възможност. Събраните средстава ще бъдат вложени във фонда на благотворителната културна платформа Неконформистката алтернатива / The nonconformist alternative, която всяка година подкрепя български филмови проекти. 

 

15-ти февруари, четвъртък

Начало 20:00 часа в Basquiat Cafe & Bar

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…