Община Пловдив, представена от служители на ОИ „Старинен Пловдив“ участва в 35-то Международно туристическо изложение „Ваканция и Спа Експо“, което се провежда от 14 до 16 февруари 2018 г. в Интер Експо Център, град София под мотото „Туризъм на преживяването“. Акцент в тазгодишното представяне на специално брандирания пловдивски щанд са „Улицата на занаятите“ в Стария град и „Капана -квартал на творческите индустрии“. Събирайки на едно място целия туристически пазар, туристическата борса дава уникалната възможност за нови контакти, разширяване на мрежата от партньори и клиенти, бизнес срещи с професионалисти от цял свят във всички сектори на туристическия бранш.

Още в първия ден днес, след официалното откриване служителите на ОИ „Старинен Пловдив“ проведоха няколко работни срещи с представители на Министерство на туризма на Куба и на Република Турция, представители на Националните туристически бордове на Сърбия и на Македония, както и с туроператори от няколко гръцки общини. Целта на срещите бе свързана с привличане на  туроператори и увеличаване на броя на посетителите, обмяна на добри практики и презентиране на голямото събитие „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. На щанда в трите дни, демонстрации ще правят и двама майстори от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, които освен, че показват на място тънкостите на старите занаяти, ще разказват за живота на „Улицата“ .

Единият от обектите, включен в „Улицата на занаятите“ е Бакаловата къща на ул. Д-р Чомаков № 9 до Небет тепе, реставрирана по японски проект, през 2009 г. В момента в нея работят четирима майстори. Те изработват художествени тъкани, накити от мъниста, керамика и изделия от царевична шума. В къщата се провеждат индивидуални и групови обучения, отбелязват се традиционни календарни празници, гостуват майстори от България и чужбина. Посетителите могат да наблюдават и да се включат сами в работния процес. На ул. „Стръмна“ № 3 може да се опита топъл ръчно месен хляб с квас, поднесен от майстор-пекар. Там също се изработват плъстени кукли. В къщата се представя и грънчарския занаят, а на втория етаж има работилница на майстор за рисуване върху стъкло. На ул. „Стръмна“ № 2, къщата е приютила работилнички по художествени тъкани. Гостите нагледно могат да се запознаят с процеса на тъкане с различните техники, с мокро плъстене на вълна и иглонабиване, като заедно с това могат да се докоснат и до процеса на рисуване върху керамика. На ул. „Стръмна“ № 1, къщата е посветена на текстила.

Тук могат да се усвоят старинни български тъкачни техники и да се участва в изработването на художествени произведения. На ул. „Стръмна“ № 1а дворът се оглася от музика. Музикантът-майстор сам, на място, изработва български народни музикални инструменти – гайди, тъпани, кавали, гъдулки, тамбури. В същия двор може да се чуе и как пее желязото, когато попадне в умелите ръце на майстор-ковач.  На ул. Четвърти януари № 4 всеки посетител може да се облече в традиционни български носии от различни региони на България и да отнесе спомен от българската автентична култура, наследена и съхранена от поколения наред.

Капана – квартал на творческите индустрии е дългогодишен проект на Фондация "Пловдив 2019", който привлича и заселва в една от централните, но неоживени части на града представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предоставя благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Със своите дейности Капана – квартал на творческите индустрии се превърна в привлекателно място за артисти, куратори, културни мениджъри, занаятчии, архитекти, софтуерни специалисти, урбанисти, писатели и музиканти от цялата страна и стана разпознаваем международен център.

В дългосрочна перспектива проектът има за цел да утвърди Капана като популярна и обичана марка в национален и международен контекст, която да привлича интереса на туристи и на представители на творческите индустрии от цял свят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…