Аня Петрова

Уличните музиканти свирят по центъра само с дипломи, това е една от последните новини, които заляха медиите и социалните мрежи. Къде възмутени, къде с радостен вик „Ура!“ се посрещна тази информация, но по-важното според мен е как приемат самите музиканти подобно решение. Тези, които подминаваме всеки ден по Главната, те дали го имат този документ и ако го нямат – ще останем без музиката им?

Тръгвам от площад Централен и се спирам при всеки уличен музикант, който видя. За жалост бяха само трима в този момент, но пък най-култовите. Георги Стоянов със сигурност нищо не ви говори като име, но това е човекът с китара и шапка, който всеки  ден може да срещнете пред Пощата да свири и пее, доста често свои авторски песни. Бил е преподавател по Химия, Биология и Музика,а  образованието си е получил в морския ни град Бургас. Застава зад идеята да има само професионални музиканти по Главната улица, тъй като това представя града ни все пак. Същото мнение споделя и Георги Димитров, или както ние си го знаем – Моцарт. Завършил е АМТИИ, така че и да се случи нещо подобно с позволението за свирене, той ще си остане на главното място. От общината не са отказали на никого до сега, споделя той, просто ги позиционират в B или С район, а не в който той се намира – А. Той също е на мнението, че поне по главната улица трябва да има хора, които да са представителни, а не кой да е, както е във всички по-големи европейски столици. Единствен, с по-различно мнение, беше Павел – човекът, който свири на три неща едновременно. Щуротия – така описва цялата тази история и допълва, че няма гаранция, че ако си с музикално образование, то си добър музикант.

За сега е така – ако искате да свирите на Главната, то ви трябва диплома от музикално учебно заведение. Съвсем скоро може и да въведат и задължителен бакалавър „Връзки с обществеността“, при положение, че искате да просите.  Не отричам, че идеята е добра, но предвид факта колко добри музиканти познавам, които са самоуки, това с хвърчащия лист не ми вдъхва доверие. Един конкурс, един изпит или кастинг ако щете, би бил достатъчен, че да се разбере един музикант бива ли го,или не. Музиката е в сърцето, а не на бял лист под формата на цифра и с подпис и печат под нея.

1 comment

  • Comment Link Бивш Уличен Музикант Бивш Уличен Музикант Мар 28, 2015

    Ами,естествено,че ''моцарт'' е съгласен,защото тази ''инициатива'' дойде от него.По този начин той разчиства конкуренцията.Това,че така било във ''всички по-големи европейски столици'' да го разказва на баба си.И сега си има режим на разрешителни от общината.Този абсурд с дипломите трябва да отпадне,защото е тъпо,смешно и дискриминационно!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…