Капана.БГ

Капана.БГ

Събота, 19 Септември 2020 15:11

Ето ги новите Ромео и Жулиета

Представяме ви Ясен Кадиев и Леа Дашкова

 

Те са на годините на главните герои, двамата са от София и са успели да се преборят в национален кастинг с десетки кандидати за ролите

 

снимка: Венелин Пиперов

 

Премиерният музикален спектакъл, базиран върху най-новия превод на прочутата веронска трагедия, дело на големия англицист, поет, учен, педагог – проф. Александър Шурбанов, ще оживее на сцената на Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” тази вечер.

 

Репортер на Капана успя да надникне „зад кулисите“ по-рано днес и разбра дълго пазената тайна кои са прекрасните млади хора в ролите на вечните влюбени. Представяме ви Ясен Кадиев – Ромео и Леа Дашкова – Жулиета.

 

Те са на годините на главните герои, двамата са от София и са успели да се преборят в национален кастинг с десетки кандидати за ролите.

 

Интериорът на Балабановата къща с минимални усилия се превръща в древна Верона, а музиката по време на спектакъла е от автентични, подбрани произведения, датиращи от времето на Шекспир.

 

19 септември, 18.30 ч., Балабанова къща
МУЗИКАЛЕН СПЕКТАКЪЛ
РОМЕО и ЖУЛИЕТА – ВЕЧНИЯТ РОМАНС НА ВЕРОНА

по най-новия превод на проф. Александър Шурбанов на прочутата шекспирова трагедия

С участието на Ансамбъл за старинна музика в състав:

Мила Павлова - блокфлейта, флейта

 

Валентин Методиев – обой

 

Венелин Пиперов - блокфлейта, кларинет

 

Евгений Тонев – фагот

 

Ясен Теодосиев – валдхорна

 

Диляна Червенкова - виола да гамба

 

Сабина Йорданова - бароков фагот

 

Пламен Проданов – блокфлейти

 

В ролите: Леа Дашкова и Ясен Кадиев

Билети на място час преди началото на събитието.

 

 

 

Грънчари, кожари и дърводелци представят работата си на улица “Съборна”

 

Никола Михайлов, стажант

 

Регионалната занаятчийска камара отново организира традиционния си “Есенен панаир на занаятите”. Съвместно с програмата “Празници на Стария град”, РЗК превръща улица “Съборна” в изложба на най-различни български занаяти.

 

Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на демонстрации от страна на майстори-занаятчии днес и утре от 10 до 20 часа, да види как творят майсторите и да  отнесе вкъщи ръчно направени от тях творби.

 

 

Независимо дали човек иска сувенир, подарък за някой близък или просто да разгледа, проектът на РЗК е един прекрасен обществото да се докосне до миналото ни и да разбере как точно са се изработвали всички онези красиви неща, които виждаме в музеите.

 

 

Други събития, които са част от “Празници на Стария град”, са “Работилници за малки и големи”, “Вкусът на Пловдив” и пешеходният тур “Крачка по крачка за здраве и познание”.

 

 

Непременно идете на улица “Стръмна” – Улицата на майсторите, на която има няколко ателиета, където човек може сам да изработи нещо.

 

 

Предлагат се всякакви възможности като рисуване върху стъкло, художествена керамика, дърворезба и други.

 

 

 

Фенове не само от България, а и от съседни страни куфяха на Трихълмието

 

С тричасово шоу избухнаха снощи рок звездите U.D.O. на древната сцена на Античния театър в Пловдив.

 

Това е паметно събитие! Единственият ни концерт за 2020-та година! Всичко е заради шибания вирус, каза фронтменът Udo Dirkschneider.  

 

Феновете пяха с бандата от началото до края на невероятно шоу със звук и светлина. С три Accept класики завърши убийственият концерт на немските рок музиканти, който бе заснет за предстоящо DVD.

 

За шоуто бяха пристигнали фенове не само от България , а и от съседни страни.

 

Еуфорията беше огромна, вечерта незабравима за хиляди почитатели и раздаващите се артисти, зажаднели за публика.

 

Снимки: Орлин Николов

 

 

 

Студентът от Юридическия факултет (ЮФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Тодор Рогошев, беше отличен с приза за най-добър говорител по време на участието си в лятно училище и състезание по международно хуманитарно право (МХП), организирани от Истанбулския институт по международно право, Международния комитет на Червения кръст и Турски Червен полумесец - Kirimli Dr. Aziz Bey International Humanitarian Law Moot Court Competition & Advanced Summer School.

 

Тодор Рогошев бе един от членовете на представителния отбор на ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски“, който достигна до полуфинал на състезанието. Останалите участници от висшето училище бяха Виктория Стоянова и Франческо Ночев. Отборът е единственият от България, допуснат за участие в събитието. Тримата студенти са членове на Клуба по международно хуманитарно право към Юридическия факултет на Пловдивския университет, а участието им е подкрепено от Българския Червен кръст и Регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст в Белград като част от усилията за разпространение и промоция на нормите на МХП.

 

Лятното училище и състезанието бяха предназначени за студенти по право и се проведоха изцяло във виртуална среда. Темите на състезанието включваха редица проблеми като: употреба на автономни оръжия, окупация, военнопленници и защита на медицинските лица по време на въоръжени конфликти.

 

Състезанието бе предшествано от няколко седмици онлайн лекции с представители на Международния комитет на Червения кръст и много други авторитетни лектори.

 

Събота, 19 Септември 2020 10:13

Какво да правим в Пловдив (19.09 – 24.09)

 

Тази седмица в Пловдив изборът няма да е лесен – партита, изложби, фестивали и концерти ще има за всеки вкус 

 

19 септември

 

Есенен базар Капана

 

След известно отлагане, заради глобалната ситуация, любимият ни акцент от Капана Фест – Базар Капана се завръща този Септември с изданието „Есенен Базар Капана“, което ще продължи цели пет дни - от 18 до 22.09.2020.  полезни и интересни био и натурални храни и напитки. 

 

И този път фестивалът за градска култура и изкуства ще даде среща на публиката си, със сръчни и оригинални занаятчии, истински познавачи на музиката и литературата, факири на храните и напитките, талантливи художници и фотографи, всички те ще дойдат в сърцето на Пловдив, за да се срещнат с ценителите на своя труд и умения. Под емблематичните фестивални флагчета ще ви очакват произведения на изкуството, удобни възможности за разхлаждащи питиета, разнообразни вкусотии за подкрепа. Това обаче съвсем не е всичко. „Есенен Базар Капана“ обещава да се превърне в един умален и бутиков Капана Фест, който ще постави акцент върху подкрепата за автори и местни артисти. 

 

ул. Райко Даскалов

 

11:00 часа

 

Есенен фестивал на пеперудите

 

Сред предвидените забавления са набюдение на крило на пеперуда под микроскоп, боди арт за деца, арт ателиета, презентация и викторина с награди, както и прожекция на първи епизод на „Пъдпъдък дейли” - „Земя на пеперудите“. За най-големите пеперудени фенове ще има работилница за препариране. В двата дни на фестивала в музея ще бъдат изложени най-добрите рисунки от конкурса „Магическият свят на пеперудите - метаморфоза“, който се проведе през месец март в условията на карантина.

 

Регионален природонаучен музей

 

19.09.2020 от 11:00 – 16:00 часа

 

Пловдив 2019: Изложба СИЛА НА ПРИВЛИЧАНЕ I

 

Защо един художник трябва да създаде нови творби за самостоятелна изложба, която да открие след локдауна на 21 юни 2020 година? Произведенията на художничката от Берлин - Касия Фудаковски, представени в галерия SARIEV, Пловдив, между 18.09. - 31.10.2020 г. в изложбата „Сега повече от всякога“, дават 80 отговора на този въпрос. Текстът на произведението на Фудаковски обаче надхвърля заплашителната актуалност на пандемията. Той поставя основни въпроси за ролята на изкуството и ролята и отговорността на твореца към себе си и към обществото. „Сега повече от всякога“ означава също, че в настоящата ситуация съществува възможност, ако не и необходимост, да се преосмисли цялата система на пазара на изкуството, работата на художника в художественото ателие, работата на галериите и представянето на произведения на изкуството като цяло.

 

Паралелно с гравюрите, изработени чрез ксилографска техника на Касия Фудаковски, изложбата ще подчертае и привлекателността на исторически линии в езика на изкуството. Няколко от красивите и важни визуални поеми от началото на 90-те години на Веселин Сариев ще бъдат показани и ще създадат мост между началото на свободното и съвременно изкуство в България, до скорошния дискурс за ролята и функцията на изкуството.

 

Галерия SARIEV

 

17:00 – 20:00 часа

 

Изложби в НБ "Иван Вазов" в рамките на Европейските дни на наследството

 

През месец септември Народна бибилиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ще се включи в инициативата „Европейски дни на наследството 2020“. Центърът на събитията е на 19. и 20. 09., но част от тях започват по-рано, а други ще завършат до края на месеца. От 10.09. деца на възраст от 3 до 7 години от ЧДГ „Вълшебство“ ще посещават Детския отдел на библиотеката в продължение на десет дни и ще се запознаят със забележителностите на древен Пловдив, които постепенно ще пресъздадат в колаж. Самият Детски отдел ще работи извънредно на 19.09. от 10.00 до 17.00 ч., като ще бъдат изнасяни беседи на тема европейско културно наследство, а желаещите ще могат да се запишат за читатели на библиотеката. Пак на същата дата на първи етаж на НБ „Иван Вазов“ в 10.00 ч. ще бъде открита изложба „Символи на държавността“, представяща част от личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев (дългогодишен полицейски служител и настоящ преподавател по „Криминалистика) от над 750 полицейски, пожарникарски, армейски и военноморски фуражки, шапки, барети, пилотки, калпаци, шлемове и каски от цял свят. Паралелно с това в изложбените пространства на ОбС Пловдив от 15.09. пак от колекция на доц. Георгиев, библиотеката, ОбС и Нумизматичното дружество „Филипопол“ ще представят униформи от същия характер. 

 

Своеобразен център на събитията на 19. и 20. 09. ще бъде изкачването на северната страна на библиотеката по алпийски способ от 11.00 до 16.00 ч. Освен НБ „Иван Вазов“, съорганизатори са Община Пловдив, Съвместното командване на специални операции /СКСО/, Асоциацията за социална, здравна и правна помощ и Клуб за изкачвания „Агарта“. В изкачването, с помощта и под контрола на специалисти, могат да се включат деца от различни възрасти.
Паралелно с това във фоайето на първия етаж на НБ „Иван Вазов“ на 19 и 20 09. ще може да бъде разгледана и изложба, представяща исторически данни за Аероклуб – Пловдив, парашутни екипировки и други пособия за парашутизъм. По същото време във Виенския павилион в Цар Симеоновата градина ще има събития за малки и големи, свързани с авиоделото.

 

Народна библиотека Иван Вазов

 

 

 

 

 

Back to Ostroto with Hilla

 

Мишо а.к.а. Главния се завърна от морето и е време да върнем и традицията за Острото парти. Митко Hillа от своя страна също приключи с морските подвизи и двамата са готови да ни забавляват цяла нощ.

 

Бар Пощата

 

21:30 – 03:00 часа

 

 Фестивал на мръсната песен в Пловдив

 

След дългата пауза на музикалните сцени и успехът на събитието в София, Фестивалът на мръсната песен ще се проведе и в Летен театър “Бунарджика”, Пловдив през септември.

 

Първото издание на Фестивала на мръсната песен в Пловдив ще бъде на 19 септември 2020 година от 18:00 часа! На сцената на Летен театър “Бунарджика” ще се качат цели шест банди - ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ, СЕВЕРОЗАПАДНЯЦИТЕ, ОРКЕСТЪР ИЗОМРУДЪ, ГРУПА ПЪН, DOCTOR’S GOGO BAND и ОРХАН МУРАД И ВЕСЕЛИТЕ МОМЧЕТА, които ще изпълнят вечерта с отлично настроение и запомнящи се моменти!

 

Летен театър Бунарджика

 

18:00 – 23:00 часа

 

 Street Music with NINO & NU-SHE 

 

Събота Nu-She отново ще застане зад пулта рамо до рамо с Nino BG който е резидент диджей на клуб ''Бали''. Годините, прекарани в изучаване на музиката, помагат на Nino BG бързо да развие своя талант, изграждайки своя стил върху основата на дълбоките бас линии, мелодичен дийп и прогресив хаус. 

 

Bally Club

 

20:30 – 04:00 часа

 

20 септември

 

Духовни маршрути в Пловдив - Маршрут III

 

Тазгодишният проект е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“.
Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. 

 

Тема: ВИДНИ ПЛОВДИВСКИ ХУДОЖНИЦИ (Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Енчо Пиронков и др.)

 

Паметник на Цанко Лавренов

 

11:00 – 13:00 часа

 

Staff party @ Bally Club

 

Bally Club ви кани на нашите поредица "Staff Party"! -50% на избрани алкохоли и коктейли.

 

Bally Club

 

17:00 – 23:59 часа

 

22 септември

 

Спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов

 

„Питат ли ме де й зората“ е концерт спектакъл, който предшества 170 годишнината от рождението на Иван Вазов и ще ни направи емоционално съпричастни към високохудожествените постижения на поетичния, театралния и фолклорен гений на българина.
Като използва въздействието на музиката, танца, песента, комедията, мултимедийните визии и изключителните достижения на най-великите български поети и писатели - „Питат ли ме де й зората“ блести с духовната светлината, която краси нашия народ.
В концерт - спектакъла ще вземат участие звездите на Народния театър: Георги Мамалев, Параскева Джукелова, Дарин Ангелов, Стоян Алексиев, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев, музикално-танцов ансамбъл „Вакали“, Костадин Генчев - кавал, Женски народен хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева

 

Античен театър

 

Ден на Независимостта с Free Plovdiv Tour

 

По традиция Free Plovdiv Tour се провежда на английски език, за да може от услугите ни да се възползват максимално много от гостите на града.
Тази година обаче по случай Деня на независимостта на България ще организираме и тур на български език.

 

Обиколката ще стартира заедно с обичайния ни тур в 11:00 часа пред сградата на Община Пловдив (площад "Стефан Стамболов" 1), като тя е подходяща както за гости от други градове на България, така и за местни жители.

 

Бихме искали да помолим всички желаещи да се включат в празничния ни тур да ни уведомят предварително, като ни изпратят съобщение във Фейсбук относно това от колко души се състои групата им.

 

Община Пловдив, пл. Стефан Стамболов

 

11:00 – 13:00 часа

 

 23 септември

 

Късо кино във Фарго

 

За начало ще видим ДАЛЕЧЕ ОТ ВРЕМЕТО на Деян Цвятков.

 

В него любовта на двойка е накарала времето да спре. След дълго време на изолация, проблемите помежду им започват да излизат на повърхността.

 

Club Fargo

 

20:00 часа

 

ПЪРВА ЕСЕН-ПЪРВА ДЖАГА

 

Айляк-Тим Пловдив и Бар Баба Яга ви каним на първия ни есенен турнир по джаги! Двойките се избират на случаен принцип, вход 5лв., победителите взимат всичко!!! Записването започва в 20:00, турнира в 21:00! 

 

BABA YAGA Plovdiv

 

21:00 часа

 

24 септември

 

Международен фестивал на поезията ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ 2020

 

Третото издание на Международния фестивал на поезията „ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ“ 2020 ще се проведе от 24 до 26 септември, решиха организаторите от фондация „Пловдив ЛИК“ и участниците във форума.

 

Изключителен е ентусиазмът на всичките тазгодишни участници, които са от 9 страни по света. С още по-голямо желание те искат да посетят Пловдив и съпреживеят с любителите на изящната словесност и техни братя по перо фестивала наесен.

 

Проектът „Международен фестивал на поезията ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ 2020“ е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК“ и се осъществява за трета поредна година. Той събира в Пловдив, най-стария жив град в Европа, вече 45 чуждестранни поети от 16 страни. Проектът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г.

 

Малка раннохристиянска базилика

 

18:00  часа

 

No Sense Karaoke Show

 

След извънредната почивка от бара отново имат възможността да ви поканят на "No Sense Караоке Show", на което да пеете заедно любимите си песни, без да има значение дали можете.
Сценичната треска ще се лекува с шотчета, а несполучливите изпълнения с още повече шотчета!

 

No Sense

 

21:30 – 03:00 часа.

Източник: Lostinplovdiv

Илюстрация: автор Костадин Жиков, предстояща изложба „Родопска къща“ в галерия Възраждане, откриване 22.09.20 г.

 

С тематичната кулинарна вечер в парк „Отдих и култура“ на Гребната база

Рош а Шана - денят, в който Бог е създал Адам и Ева 

Еврейската общност в Пловдив ще отбележи началото на новата 5781 г. от своя календар, като сподели част от традициите с представителите на всички народи и религии в Пловдив. На 19 септември (събота) от 19:00 ч. започва и тематичната кулинарна вечер в парк „Отдих и култура“ на Гребната база. Събитието е част от срещите на народите в Пловдив, които се организират през целия месец септември от Фондация „Заедно“ и ресторант „Нетуно“.  Гостите на еврейската вечер ще бъдат запознати с хилядолетните традиции на новогодишния празник и кулинарните обичаи, свързани с еврейската трапеза, сподели г-н Светлозар Калев, председател на ОЕ „Шалом“ в Пловдив. Тя се подготвя и с активното участие на младежката организация, ръководена от Кристиян Ангелов.

Сред официалните гости ще е Д-р Агоп Кеворкян. Той е бивш председател на Израилтянския духовен съвет в Швейцария, но по произход е арменец, родом от Йерусалим. Посетителите ще могат да вкусят от кулинарните специалитети „Руло от тиквички“, „Пастел и печено яйце“, „Кюфтета с патладжан“ и „Ябълков сладкиш“. Традиционен плод на новогодишната трапеза е нарът.

Еврейската Нова година (Рош Ашана) настъпва на 18 септември 2020 г. Празникът започва със залеза на слънцето, тъй като дните в календара на евреите се отброяват от момента, в който слънцето падне зад хоризонта. Навсякъде по света хората от общността се събират в своите синагоги, за да се молят за мир, съгласие и здраве. В пловдивската Синагога “Цион”, където всяка година се провежда тържествена служба, присъстват представители на всички вероизповедания и приятели на общността от града под тепетата.

  * Характерни за новогодишните служби са тръбенето с шофара (рог от овен) и четенето от Тората (първата и основна част на Библията). От този ден започват десетте дни на покаяние, които предшестват еврейския празник Йом Кипур, припомня председателят на Израилтянския духовен съвет в Пловдив  Алекс Леви. Празникът продължава 48 часа и започва с пости.

На празничната новогодишна вечеря има задължително от традиционния сладък хляб хала и резенчета ябълки, потопени в мед. Ябълката е символ на забранения плод и грехопадението, а медът - на обетованата земя, в която текат “мед и мляко“. Има обичай след гощавката всички да отидат край водоем и да изпълнят ритуала „ташлиш“ за пречистване на душата, като изхвърлят късчета хляб, поели човешките грехове.

Събота, 19 Септември 2020 09:28

Ден на кариерата в Пловдив

На 19.09. (събота) ще се проведе Ден на кариерата, който се организира в Plovdiv Plaza Mall по случай официалното откриване на офиса на платформата Bulgaria Wants You в Пловдив. Гост-лектори ще бъдат икономистът Владимир Каролев и експертът по човешки ресурси Георги Първанов, който ще даде полезни съвети за професионално ориентиране, а Андрей Арнаудов ще представи възможностите за кариера и живот именно в България.

Община Пловдив подкрепя тази нова за страната ни инициатива, свързана с проблема за емиграцията от България и като партньор на платформата Bulgaria Wants You каним на събитието всички, които се стремят към успешна кариера.

Събитието е с начален час 17:00 часа и е подходящо за всички студенти и млади специалисти, които се колебаят за пътя пред тях -  там ще могат да получат съвети за своята професионална реализация.

Екипът на BULGARIA WANTS YOU вече успешно комбинира в своята онлайн платформа (https://bulgariawantsyou.com/) предложения за работа с богато видео съдържание, както и подробна информация за стандарта, средата и начина на живот в различните градове в България, което вярваме, че ще даде много по-добра информираност както на българите в чужбина, така и на тези, избрали да се развиват в България. Има и видео съдържание, чрез което успели хора дават своя пример и са мотиватор за развитие.

Добрите примери на успешно развиващи се бизнеси и отрасли в страната са много и се радваме, че Пловдив е сред първите общини, включила се на старта в проекта, за да допринесем за решаването на демографския проблем в България по иновативен и нестандартен за нашите ширини начин.

 


Страница 1 от 1757

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…