Print this page
Почина Димитър Кирков
bez

Димитър Щерев Кирков е български писател, роден на 4.10.1945 г. в Пловдив. Автор е на повече от 200 статии и студии в областта на литературната история, теория и критика, печатани във всички централни литературни издания. Автор е и на литературно-критическите книги „Позиции и творчество” (1977) и „Анализи” (1981). Автор на помагала по литература за различни степени на обучение и съавторство в учебник по литература за 11 клас (1996 година).

Освен романи, Димитър Кирков е печатал разкази и новели в различни издания и сборници. Книги и откъси от негови произведения са превеждани и издавани на руски, немски, английски, гръцки, македонски.

Светла памет за белетриста, автор на прекрасните романи "Хълмът", "Любов в ада", "Балкански грешник"...

"Запетая ли щяхме да бъдем единствено - кратък дъх между два периода, символ на безвремие, на отдих за ума и словото; или само точка, завършваща нещо продължително и важно и неподозираща какво ще дойде след нея; или ням въпрос, или удивление, или чертица някаква; или тъмен йероглиф, изпълнен с тайни, за които никой нехае."

(Из пролога на романа "Хълмът")

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…