Европейският парламент отчете политически намеси в ЕСК
bez

Пловдив 2019 фокус в дискусията на среща на комисията по култура и образование в Европарламента

Новоизбраните групи в Европейския парламент вече работят активно по набелязаните планове и цели. На 4 декември от 15,00 до 18,30 ч. в Брюксел беше изслушването и дискусията, посветена на инициативата Европейска столица на културата. Представители на всички държави-членки на ЕС имаха възможността да чуят примери от реално осъществени столици, сред които Сан Себастиан 2016, Пилзен 2015, Рига 2014 и др., да зададат своите въпроси и да поставят на обсъждане актуални теми, проблеми и тенденции за бъдещото развитие на инициативата.

Сред презентаторите бяха и Иржи Сучанек, изпълнителен директор на Пилзен ЕСК 2015, а към настоящия момент е член на журито по селекция и мониторинг на Европейска столица на културата, както и Росела Тарантино, мениджър „Развитие и връзки“ във Фондация „Матера – Базиликата 2019“, които само преди две седмици бяха в града ни в рамките на срещата, посветена на рекапитулацията на резултатите от Пловдив - Европейската столица на културата 2019.

На срещата в Европарламента, по време на тричасовите дискусии, Пловдив беше изведен няколко пъти като пример. Веднъж с изключително позитивния пример с решението си да обяви сумата от  спечелената награда Мелина Меркури за културно съдържание през отворена покана за годините след титлата /2020 и 2021/, и втори път с тревожната тенденция за примери на хомофобска и политическа намеса при реализация на художествено съдържание, част от програмата на така голям и важен културен проект, какъвто е Европейска столица на културата.

Въпросите на наследството от годината на титлата, добавената стойност на титлата, силните и слабите страни на инициативата, препоръките за повече финансово участие на ЕС и ангажиране на национално ниво с гаранции за политическа ненамеса и финансова стабилност, бяха сред обсъжданите теми и сред лостовете за промяна на изискванията към бъдещите градове, кандидатстващи за важната и отговорна титла Европейска столица на културата през призмата на общите европейски ценности.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…