По-малко от месец преди откриването, още не се знае кой ще управлява галерията на Гладстон
bez

Три седмици остават до обещаната дата, но още няма яснота кой ще ръководи пространството

В Градската галерия още не знаят дали те ще управляват мястото

Теодор Караколев

На 2 септември трябва да бъде открита галерията на „Гладстон“, издигната на мястото на бившата галерия на Дружеството на пловдивските художници. Сградата е с две изложбени пространства. Финансирането и инициативата за строежа дойде изцяло от Община Пловдив, като през последните около 12 месеца пловдивското общество стана свидетел на множество скандали – бързо събаряне на старата сграда, липса на конкурс за новата ѝ визия, неясно проектиране и напускане на първия ѝ архитект, след което отново анонимно проектиране, чак до днешна дата.

Днес сградата вече е почти готова. Кметът Иван Тотев обеща откриване на 2 септември. До момента обаче не е ясно кой ще стопанисва пространството. „Фаворитите“ са Дружеството на пловдивските художници и Градската художествена галерия.

Дружеството е особено активно в защитата на бившия си дом. На няколко пъти членове и лидерът Снежана Фурнаджиева имаха остри изказвания, а на последната сесия на Общинския съвет дори протестираха по време на заседанието. Организацията, която обединява част от пловдивските художници – сама по себе си частна и независима структура – залага на традицията. Дълги години това е мястото, което ДПХ наема, обитава и управлява.

Общинската управа обаче за момента не показва твърда позиция по въпроса. Отношенията между Иван Тотев и Снежана Фурнаджиева са на приливи и отливи. От гледна точна на администрацията, това е общинска сграда, построена с общински средства. През годините местната власт показа, че не склонява лесно да отдава общински имоти на независими структури.

Така например кино Космос, за което бе изработен детайлен и професионален бизнес план за управление чрез самоиздръжка от „Колектив Кино Космос“ не бе отдадено на организацията, а сега предстои ремонт и, поне по медийни изказвания, управление подобно на това на ГДК „Борис Христов“. Сградата на „Баня Старинна“, дълги години управлявана от „Сдружение Изкуство днес“ също бе отнета и предадена на Градската художествена галерия.

Така именно ГХГ – Пловдив изглежда вероятен нов управител на галерията на „Гладстон“. Така тя получи и новото място в бившия „Детмаг“. За управлението на пространството, обаче, пловдивската общественост научи едва ли не в деня на откриването – легендарният и известен на всички „Детмаг“ получи странното име „Капана“, а управлението бе дадено на Градската галерия.

Няма нищо необичайно в това общинските пространства да се управляват от общински структури. Проблемът е в липсата на обяснение и яснота какво, кога и защо се случва. До откриването на галерията на „Гладстон“ остават само 3 седмици – ако се открие в обещания срок. Дори в самата Градска галерия не знаят дали те ще се настанят там. „Нямаме потвърждение от общинската управа кой ще управлява това място. В момента топката е изцяло в общинската администрация“, коментира за „Под тепето“ Красимир Линков.

Дори днес да се вземе това решение, 3 седмици са смешно кратък срок за изготвяне и подреждане на сериозна изложба. Така отново има опасност да открием ново изложбено пространство с набързо и повърхностно подредена изложба.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…