Капана.БГ

Капана.БГ

Писателката Здравка Евтимова пристига в Пловдив идния вторник – 12 декември. Срещата ѝ с четящите хора в града под тепетата е част от инициативата на Литературния фестивал „Пловдив чете“ 2023 г. и ИК „Жанет-45“ в рамките на Литературен салон Spirt & Spirit. Модератор ще бъде журналистът Владислав Севов, а гостуването на Евтимова е по повод новия сборник „Луничави разкази“.

 

Книгата съдържа 20 истории, писани през последните три години. Едни от тях ще Ви разсмеят, други ще Ви натъжат, доколкото смехът и тъгата са главни ингредиенти на този сборник, а защо ли не и на живота ни извън книгата.

 

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършва английска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език.

 

Автор е на романи и сборници с разкази.

 

Нейни текстове са публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритани, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др.

Носител е на множество литературни награди.

 

През 2020 г. става носител на голямата награда Христо Г. Данов за цялостен принос в националната книжовна култура.

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и приятели организират тази неделя „Благотворителен концерт – матине“ с кауза за набиране на средства за реставрация и реконструкция на близо 100-годишната сграда на дружеството, която се намира на едноименната улица в центъра на Пловдив.

 

Вълнуващото музикално празненство на 10-ти декември в Дом на културата „Борис Христов“ започва в 11.00 часа. Участват Хор „Ангел Букорещлиев“, виртуозният цигулар Маестро Мичо Димитров, Калоян Куманов – акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка, Ралица Ботева – пиано, танцовото дуо Радостина Симеонова и Рослан Василев , джаз-пианистът Мирослав Турийски и хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева .

 

Входът е с благотворителни покани, които можете да намерите на адрес: ул. „Ангел Букорещлиев“ 18А или на място в ДК „Борис Христов“, преди началото на събитието. (За контакт тел. 0899595634) Ще има поставена и кутия за дарения пред залата.

 

„Букет от доказани изпълнители и таланти, които ще бъдем на една сцена, напълно безвъзмездно в името на каузата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.

 

Шапка ви свалям, колеги! Маестро Мичо Димитров, Мирослав Турийски, Калоян Куманов, Ралица Ботева, Стилиян Дерменджиев, Яна Делирадева с хор „Детска китка“, Радостина Симеонова и Рослан Василев от Танго Кон Елиас, а водещ на събитието ще бъде трубадурът на пловдивската култура Владислав Севов. Благодаря сърдечно на Община Пловдив, че ни подкрепя! Благодаря на всички наши приятели! Очакваме ви в неделя!“, коментира с вълнение диригентът на ППД „Ангел Букорещлиев“ Илиян Тиганев.

 

„Музиката освен, че ми е работата, тя е послание и кауза! Участвам с удоволствие, защото ние сме хората, които можем и трябва да помагаме! Благодаря на диригента на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ за поканата! Каузата е: Най-старият певчески хор в България реставрира тяхната сграда, построена с пари на самите хористи преди 1 век. Очакваме ви!“, допълва удивителният акордеонист Калоян Куманов.

 

Може да подкрепите каузата за набиране на средства за реставрация и реконструкция на сградата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и по банков път:

 

IBAN: BG15SOMB91301060015602

 

Общинска банка АД

Уникалният семеен мюзикъл „Пътешествие във времето. Орисниците“ гостува в Пловдив на 08.01.’24г. от 19.00ч. в ДК „Борис Христов“.

Покани за вход можете да:

 

резервирате на тел. 0886 39 49 30

вземете от ресторант Амстердам, Капана

на входа на ДК „Борис Христов“ преди спектакъла

Уникалният благотворителен семеен мюзикъл „от деца за деца“ е на гастрол за да сбъдва мечти!

Мечтите на децата – да творят и да бъдат артисти, като разказват вълшебни истории. Mечтите на възрастните – да имат собствена рожба. Една уникална симбиоза, в която две организации – СНЦ „ДЮССИ Аллегра“ и Фондация “ Искам бебе“,, си подават ръка за да сбъдват мечти в концепцията „деца даряват за деца“. Една уникална детска студия, която е без аналог в България с авторските мюзикъли, които създава. Една детска трупа, която публиката посреща с усмивка и изпраща права, на крака. Ако желаете да станете свидетели на едно незабравимо духовно преживяване в магичния свят на Орисниците, заповядайте на 08.01.’24г. от 19.00ч. в ДК „Борис Христов“.

 

Събраните средства от благотворителния спектакъл ще бъдат използвани за реализиране на следващите авторски проекти на студията, а част от тях ще бъдат дарени на Фондация „Искам бебе“ в подкрепа на семейство с репродуктивни проблеми от гр. Пловдив.

 

 

Настъпи времето, в което децата учат нас – възрастните на добротворство и съпричастност.

Дойде времето, когато ние – възрастните трябва да дадем шанс на децата да изкажат мнението си силно и ясно, защото те са най-добрите посланици на доброто.

 

Спектакълът се реализира с любезната подкрепа на Община Стара Загора и Община Пловдив.

Подкрепете ни за сбъдване на общественозначими каузи „от деца за деца“!

 

Банкова сметка на СНЦ „ДЮССИ Аллегра“ :

BUINBGSF BGN BG51BUIN95611000652367

„ АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ“ АД

Захари Карабашлиев ще представи в Пловдив новата си книга „Рана“ в рамките на „Успешните“. Събитието представя поредица срещи с известни хора от света на спорта, културата и обществения живот, които в непринуден разговор споделят с пловдивчани своята визия за успеха, за кариерата, творчеството и други теми. Захари Карабашлиев ще гостува в клуб “Fargo” тази вечер, 7 декември, от 18:30 часа. Това е последната за годината среща от поредицата „Успешните“.

 

Акцент в събитието ще бъде представянето на новата му книга „Рана“, която само преди броени дни спечели награда „Златен лъв“ в рамките на Международен панаир на книгата в НДК за най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост.

 

„Рана“ разказва за саможертвата – историята на бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни и Елиза – генералска дъщеря, между които пламва любов в София. Книгата е номинирана от „Ozone.bg“ за „Книга на годината“ в категория „Сърцето на родната литература“, а самият Захари Карабашлиев в категория „Виртуозът в писането“.

 

Захари Карабашлиев е сред най-популярните български автори, а сред най-харесваните му романи са „Хавра“, „Опашката“ и „18% сиво“. Успешните се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Илиян Иванов е тазгодишният носител на „Наградата на Кмета“ 

Новоизбраният председател на Дружеството на пловдивските художници Лидия Симеонова откри Годишната изложба на своите колеги от най-голямото регионално артистично дружество у нас. В Зала “2019” на ул. “Гладстон” 32 са подредени близо 160 творби - живопис, графика и скулптура от 103-ма автори. Официални гости на събитието бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-председателят на Общинския съвет Добромира Костова, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Петчленно жури определи тазгодишните носители на наградите на ДПХ, а кметът ги връчи лично на художниците. За живопис беше отличен Иван Чакъров, младата художничка Даниела Стоянова беше наградена в раздел графика, сред скулптурите приза спечели Димитър Чонов, а Ирина Гърдева получи наградата за млад автор. Специалната “Награда на Кмета на  Пловдив”, която се връчва за 12-ти път, заслужи скулпторът Илиян Иванов.

“Възпитаван съм, че когато се срещам с изкуството, то трябва да пробуди у мен някакви чувства. Поздравявам ви, че всяка година организирате такова събитие, защото наред с вашето творчество, което наистина е невероятно, всеки от вас има нужда от стимул и този конкурс е такъв стимул” - каза в приветствените си думи кметът.

В тази зала, “сред толкова красота в цвят и форма, можеш да се почувстваш като на остров - остров на културата и духовността. Ако човек иска да избяга на тихо място, да преживее красиви моменти, нека да дойде тук” - призова Лидия Симеонова. Тя е изпълнена с оптимизъм, че Пловдив ще пребъде като град на художниците заради “младата генерация артисти, които много мощно и с амбиция заявяват своето присъствие в изкуството.”  

Аплодисменти и благодарности за голямата борбеност и спечелени победи в полза на пловдивското дружество на художниците през последните 10 години получи досегашният му председател Снежана Фурнаджиева. А тя от своя страна пожела на артисти и почитатели “прекрасни Рождественски празници, много любов, много вяра и с Бога напред”.

Изложбата на ДПХ продължава до края на годината и ес вход свободен. Тя се финансира от община Пловдив.

Последното събитие „Късо кино във „Фарго“ за тази година, което ще бъди посветено изцяло на съвременното българско кино, ще се състои на 13 декември в 20.30 часа. Очакват ви много гости и два чудесни филма: „Party Bus“ на Диляна Данева и „Проклятието на холандеца“ на Ангел Радев.

 

Проклятието на холандеца

 

Млад мъж е известен за смъртта на чичо си и пристига в дома му. Там научава, че неговият роднина се е опитал да запали къщата в пристъп на лудост. От дневника му разбира за обсебването му по „Летящия холандец“ и за мистериозна кутия с доказателство за съществуването му. Младежът отваря кутията, без да подозира че така ще отключи ужасно проклятие.

 

Ангел Радев е режисьор и композитор. Страстта му към нямото кино го мотивира да напише и режисира „Проклятието на холандеца“. В момента работи в Българска национална филмотека като филмов архивист и междувременно разработва нови проекти. Член на гилдията на българските филмови дейци.

 

Филмът има участие във фестивалите Brno16 (Чехия), МФФ Бургас и Octopus (Полша)

 

Party Bus

 

Алекс е шофьор в провинциална психиатрия. Той трябва да транспортира група психично болни до клиниката, в която работи. Задачата е рутинна, но залогът е голям. Пациентите трябва да пристигнат точно до обяд в клиниката. Ако не спази това условие, Алекс ще загуби не само работата си, но и шанса да плати лечението на дъщеричката си.

 

Всичко върви добре, докато той не отбива за кратка почивка в крайпътно заведение. Когато се връща, открива автобуса празен. Пациентите са изчезнали.

 

Изпаднал в безизходица, Алекс осъзнава, че ще изгуби всичко, докато на пътя му не застават група непознати, които също като него, имат нужда от помощ. Завладян от емоции и решен да спаси детето си, той взема съдбоносно решение, което ще промени неговия живот и този на непознатите.

 

Филмът е вдъхновен от действителни събития и се гордее с участието си на фестивали като IN THE PALACE, Cannes Film Awards (Франция), Barcelona Indie Awards (Испания), AFIN – International Film Festival (Австралия) и др.

 

Вход свободен! Напомняме ви да резервирате местата си в клуб „Фарго“ предварително на телефон: 087 720 0607. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Вторник, 05 Декември 2023 13:30

Mario Biondi ще пее на Античния театър

Mario Biondi ще пее в Античен Театър на 15 юни 2024 г. (събота). Вечерта ще е специална, защото заедно със световната соул звезда, в града пристига и групата от музиканти.

 

Емблематичният топъл тембър на Mario, съчетан със сдържаното му и елегантно сценично поведение, перфектната селекция на музиканти и изобилието от емоционални хитове обещават един романтичен концерт, който ще получи най-добрата си локация, а именно красотата на Античен театър. Очаква се Пловдив да привлече влюбени в музиката на Mario Biondi почитатели от цяла България.

 

Роден като Mario Ranno, той открива любовта си към музиката още в детска възраст, слушайки различни музикални изпълнения заедно с баща си – певецът Stefano Biondi, от когото в знак на почит по-късно взема сценичния си псевдоним.

 

Богатия житейски опит на Mario Biondi му помага да се оформи и стигне до сегашният си статут на звездна на световната соул музика. Пял е в църковни хорове, бил е студиен певец, паралелно с това учи музика и английски език, който издига до перфектно ниво.

 

Mario е роден в Катания, Сицилия и не е трудно да се досетим, че още от малък е почитател на соул музиката. През 1988 г. започва да открива концертите на големи имена, в това число и на легендата Ray Charles. Големият му пробив идва с японското издание на сингъла This Is What You Are, достигнал до популярния водещ в BBC1 Norman Jay, който се влюбва в песента и я разпространява сред радиостанциите в цяла Европа. Нататък следват много топ сингли в световни класации, турнета, хитове… препълнени зали!

 

Концертът е част от Културният календар на Пловдив.

Страница 1 от 2221

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…