20 реставрирани картини, възстановени с частни дарения, могат да бъдат разгледани в Етнографския музей в Пловдив до края на месеца. Инициативата „Да върнем картините в музея“ бе проведена съвместно между институцията и фондация „Отворени изкуства“ в рамките на Нощ на музеите и галериите 2017. Кампанията събираше средства през сайта Platformata.bg за лични дарения, като по този начин са събрани почти 4000 лв.

Професионални и лицензирани реставратори и специалисти са работили върху картините, които са преопъвани, с поправени дефекти по платната и почти всички са получили нови рамки. Картините показват различния поглед на художниците към бита на българина. Изложени са платна от 30-те години на миналия век почти до днешни дни. Сред авторите са имена, като Енчо Пиронков, Кольо Витковски, Анастас Стайков, Дарена Георгиева и др. 

Около 100 са тематичните картини, собственост на Етнографския музей, но средствата са достигнали за реставрация само на тези. Те са изложени сред главната експозиция на Етнографския музей и ще останат там до края на месеца, след което ще бъдат сменени от произведения, част от Биенале на карикатурата. След него те отново ще бъдат върнати и ще станат част от постоянната експозиция на музея.

Около 40 души са се включили с частни дарения в кампанията. Мнозинството от тях са в рамките на 20-50, до 100 лв, но има и няколко дарения от по 500 или 1000 лева. Всеки от дарителите е получил малък подарък, като благодарност за участието в кампанията, както и право на безплатен вход в музея. Изложбата бе официално представена по време на Нощта на музеите и галериите през изминалия уикенд и може да бъде посетена всеки ден в работното време на Етнографския музей.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…