Print this page

След 18 часа входът за експозициите и проявите в четирите сгради ще е безплатен

Всеки посетител ще може да получи урок по изографисване на православна икона

Градска художествена галерия - Пловдив участва в Есенния салон на изкуствата с впечатляваща изложбена програма и атрактивни артистични събития, обединени  в проекта „Изкуството като наследство – изкуството като преживяване“. 
Проявите са концентрирани на 15 септември и стартират в 16.30ч. с откриване на изложбата на четвъртокласниците от СУ „Свети Седмочисленици“ с ръководител Мария Атанасова. Създадените от тях картини са обединени от темата „Съграждани“ и ще бъдат показани редом до произведенията на големия художник Енчо Пиронков в къщата с постоянната му експозиция в Стария град (ул.“Васил Кънчев“№1). Така освен да изявят своя талант, малките артисти ще могат да се запознаят отблизо с експресивната живопис на именития ни творец.
От 20.00 часа в двора на същата къща ще се състои танцовият пърформанс "Човешки капани" на Студио „Пантарей“.
Провокирани от конкретното пространство, танцьорите изследват чрез импровизация темите за обществото като лаборатория за обезличаване; криенето, което създава лъжовно усещане за сигурност и увереност; притежанието като естествен импулс за връзка със света навън и навътре; личния избор да "няма изход"; способността на човека "да се върти около главното" в търсене на същността и вечното ненамиране.
Участват : Мария Димитрова, Светослава Манчева , Савина Митрашкова, Таня Рачева, Svetlomir Angelov & Motion Dance Class
Хореография : Мария Димитрова, Деница Гергиникова и Светломир Ангелов.
Абстрактността на съвременния танц служи като комуникационен канал за възприемане и на абстрактната живопис, представена в експозицията.
Направлението на проекта, свързано с изкуството като преживяване, ще се осъществява и в откритото пространство на Постоянна експозиция „Икони“ в Стария град (ул.“Съборна“№22).
Там между 18 и 21 ч. всеки посетител ще може да получи първите си уроци по изографисване на православна икона в работилницата „Нарисувай твоя Светец Покровител с младия зограф Станимира Радичева". Възпитаник на Академията във Флоренция, а преди това на НХГ „Цанко Лавренов“, младата художничка професионално се занимава с изписване на икони и има опит в предаването на своите умения на публика. Желаещите ще получат повече познания за символиката и ритуалното предназначение на църковното ни изкуство, ще могат по-пълноценно да възприемат иконописните образци от 16 до 19 век, изложени в постоянната експозиция.
От 18 часа до полунощ с вход свободен ще работят: експозиции  Залите за временни изложби на централната пешеходна улица на Пловдив („Княз Алекснадър I”№15) , където ще могат да се видят две съвсем различни по характер изложби: живопис – на утвърдения повдивски художник Ангел Василев (1947 – 2014) и „Съвременна българска фотография“ на фондация „Мусиз“, подкрепена от Виваком.
С вход свободен след 18 часа ще работят експозициите „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и Националните есенни изложби на ул. „Артин Гидиков“№11 в Стария град.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…