След 18 часа входът за експозициите и проявите в четирите сгради ще е безплатен

Всеки посетител ще може да получи урок по изографисване на православна икона

Градска художествена галерия - Пловдив участва в Есенния салон на изкуствата с впечатляваща изложбена програма и атрактивни артистични събития, обединени  в проекта „Изкуството като наследство – изкуството като преживяване“. 
Проявите са концентрирани на 15 септември и стартират в 16.30ч. с откриване на изложбата на четвъртокласниците от СУ „Свети Седмочисленици“ с ръководител Мария Атанасова. Създадените от тях картини са обединени от темата „Съграждани“ и ще бъдат показани редом до произведенията на големия художник Енчо Пиронков в къщата с постоянната му експозиция в Стария град (ул.“Васил Кънчев“№1). Така освен да изявят своя талант, малките артисти ще могат да се запознаят отблизо с експресивната живопис на именития ни творец.
От 20.00 часа в двора на същата къща ще се състои танцовият пърформанс "Човешки капани" на Студио „Пантарей“.
Провокирани от конкретното пространство, танцьорите изследват чрез импровизация темите за обществото като лаборатория за обезличаване; криенето, което създава лъжовно усещане за сигурност и увереност; притежанието като естествен импулс за връзка със света навън и навътре; личния избор да "няма изход"; способността на човека "да се върти около главното" в търсене на същността и вечното ненамиране.
Участват : Мария Димитрова, Светослава Манчева , Савина Митрашкова, Таня Рачева, Svetlomir Angelov & Motion Dance Class
Хореография : Мария Димитрова, Деница Гергиникова и Светломир Ангелов.
Абстрактността на съвременния танц служи като комуникационен канал за възприемане и на абстрактната живопис, представена в експозицията.
Направлението на проекта, свързано с изкуството като преживяване, ще се осъществява и в откритото пространство на Постоянна експозиция „Икони“ в Стария град (ул.“Съборна“№22).
Там между 18 и 21 ч. всеки посетител ще може да получи първите си уроци по изографисване на православна икона в работилницата „Нарисувай твоя Светец Покровител с младия зограф Станимира Радичева". Възпитаник на Академията във Флоренция, а преди това на НХГ „Цанко Лавренов“, младата художничка професионално се занимава с изписване на икони и има опит в предаването на своите умения на публика. Желаещите ще получат повече познания за символиката и ритуалното предназначение на църковното ни изкуство, ще могат по-пълноценно да възприемат иконописните образци от 16 до 19 век, изложени в постоянната експозиция.
От 18 часа до полунощ с вход свободен ще работят: експозиции  Залите за временни изложби на централната пешеходна улица на Пловдив („Княз Алекснадър I”№15) , където ще могат да се видят две съвсем различни по характер изложби: живопис – на утвърдения повдивски художник Ангел Василев (1947 – 2014) и „Съвременна българска фотография“ на фондация „Мусиз“, подкрепена от Виваком.
С вход свободен след 18 часа ще работят експозициите „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и Националните есенни изложби на ул. „Артин Гидиков“№11 в Стария град.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…