„Проектът Хвойна“ се нуждае от общо 10 000 лева за ремонт на покрива

Близо 1800 лева се събраха на фестивала за възстановяване на старото училище в Хвойна, който се проведе на 18 и 19 август. Преди две седмици ви разказахме подробно за каузата на Кристияна Брънзалова, която вече намери съмишленици в прекрасното си дело.  В първия концерт от акцията участваха 4 местни танцови групи от Малево, Хвойна, Кърджали и Асеновград и 2 местни хора от Хвойна и Манастир, както и "Нашенки" и танцова група "Нашенци" към Асоциацията за българска култура в Милано, а имаше и представители от "Лазарка" от Мюнхен.

Също така пя Даниела Николова от Париж, Петя Качакова от Чепеларе, рецитира братчето ? Илия Качаков. Няколко гайдарчета се включиха с изпълнения във втория ден на събитието.

Водеща беше госпожа Паракосова, която е била преподавател в училището до годината на затварянето му - 2007-ма.

Кристияна Брънзалова планира да създаде фондация, която да носи името „Проектът Хвойна“, както и да разкрие банкова сметка, за да се съберат нужните 10 000 лева за ремонт на покрива. „Чрез създаването на фондация се надявам да имам официално възможността да помогна на селото. Като за начало мисля, че е крайно наложително да се изнесат книгите и архивите от рушащото се старо училище, да се закрепи покривът и да се започне процедура по създаването на музей в килийното училище. Имаше страхотен положителен отзвук от хората в Хвойна след фестивала, който направихме. Не мога да стигна от дома си до магазинчето на центъра без да ме заговорят и да ми благодарят“, споделя Кристияна.

Както писахме в началото на този месец Кристияна Брънзалова учи Архитектурен дизайн в Политехническия университет в Милано, но за дипломната си работа решава да избере Хвойна - мястото на нейните деди. Там я привлича сградата на училището, което се състои от три постройки, една от които е част от групов паметник на културата. Кристияна нарича връщането си в България кауза, защото е свързано със спасяването на важни за мястото сгради и за оживяването на селото. За нея е недопустимо отношението у нас към паметниците на културата и към архитектурните образци.

Във видеото Кристияна Брънзалова разказва повече за проекта Хвойна и за това как би могло да се използва занапред старото училище в селото.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…