Временно Галерия на пловдивските художници ще бъде бившият магазин Детмаг

Сградата на Дружеството на пловдивските художници съвсем скоро ще остане в миналото. Това реши местната управа, като заяви, че сградата е със статут на временна постройка, изградена от метални конструкции, които вече са амортизирани и би следвало да се демонтират. От местената управа заявиха, че чакат становище от страна на Паметници на културата, от където да потвърдят, че сградата не е с такъв статут, за да могат да се предприемат действия по демонтирането на временната постройка. Очаква се становището на комисията, която вече огледа сградата, да пристигне в общината през следващата седмица. По казусът се работи с настоящия зам.-министър на културата и бивш зам.-кмет Амелия Гешева.

Не е ясен срокът за изпълнение на проекта, като градоначалникът на Пловдив заяви, че възможността новата сграда, която ще обслужва пловдивските артисти, да е завършена през 2019-та е много малък, почти нулев. „Тук е и мястото да кажа, че много от проектите, които са планирани от културните столици, не винаги приключват в началото на годината, когато градът е Европейска столица на културата“, заяви Тотев като подчерта, че без значение кога ще бъде завършена новата постройка, тя остава като част от проекта Пловдив ЕСК 2019.

За да могат все пак пловдивските художници да продължат дейността си, общината е предвидила пространство, което временно да изпълнява функциите на настоящата сграда на „Гладстон“ 32. За тази цел, бившият магазин Детмаг ще се превърне в ново пространство за изкуство в града под тепетата. Предстои да се направят необходимите измервания на стените и таваните, да се планира осветление и т.н., за да може пространството да се превърне в модерна галерия, която да отговаря на всички съвременни изисквания.

Новата сграда ще се финансира със средствата, които бяха планирани за ремонтни дейности по сегашното артистично пространство, като сумата е в размер на 3 600 000 лева.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…