Да събираме разделно отпадъци по време на събития се превръща в мода

Капана Фест – поредното чисто събитие, благодарение на подкрепата на платформата за чиста Европейска столица на културата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”

Организаторите на Капана Фест и Сдружение „BG Бъди активен“ ще си партнират  по време на едно от най-големите събития в града. Партньорството е част от платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и ще обедини усилията на организациите за информиране на гражданите как можем да намалим количеството отпадък, което генерираме. Тази година темата на Капана Фест е „Наследството“ и освен музикалната програма и графити проектите, като в допълнение към артистичните проекти, организаторите наблягат сериозно и на така наречените „зелени“ инициативи, като идеите им се доближават с посланието на “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”.

По време на фестивала, който ще се проведе в края на месеца – от 31 май до 2 юни, по територията на Капана ще бъдат инсталирани допълнителни контейнери за разделно събиране на отпадъците. Доброволци на платформата  “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” ще помагат на гостите на Капана Фест да изхвърлят разделно пластмасовите, стъклените и хартиените опаковки и ще разясняват на посетителите как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци.

„Нашата мисия е да направим Пловдив без отпадъци реален. Чрез платформата ние искаме да ангажираме хората да се замислят как можем да направим града си по-чист и приветлив и най-вече дългосрочно да ги ангажираме гражданите на Пловдив с отговорно гражданско поведение към средата около тях“ казва Ласка Ненова, инициатор на платформата „Аз, ти, Пловдив!“ и основател на сдружение „BG Бъди активен“ – „Вярваме, че Капана Фест е сред събитията давани за пример и сме щастливи, че заедно ще споделим призива за преосмисляне на отпечатъка върху града, който оставят големите събития“.

След края на фестивала събраните пластмасови опаковки ще бъдат извозени за оползотворяване. Събраното количество опаковки ще бъде добавено към общата цел 2019 кг събрани през годината, а събраното общо количество пластмаса ще се върне в града под формата на алтернативни зелени места за общуване и сядане.

ПОВЕЧЕ ЗА “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”:

Дейностите за събития с по-малко отпадъци на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” са под мотото #ПразнувамеЧисто. Платформата търси още събития, на които да помогне за намаляване и оползотворяване на отпадъците. Сдружения и културни оператори, могат да се присъединят като попълнят кратък въпросник. За повече информация можете да се свържете със сдружение „БГ Бъди активен“ на 0878669824.

Платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ цели да промени трайно културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Инициативата е на пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“.

Тя включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто – чрез която ще бъдат подкрепени организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като зоните ще бъдат избрани от гражданите на Пловдив.

Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от стратегията й за Свят без отпадъци.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…