Капана.БГ

Капана.БГ

Литературният салон Spirt&Spirit отваря врати за нов сезон с „Вечер за Малина Томова“, на 4.10.2022 в 19:00.

 

Малина Томова е едно от незаобиколимите присъствия в културната география на България. Ерудирана, деликатна, талантлива, цялата тя е „ежелюбов“.

 

„Ваша по-лека, както казваха едно време старите хора“, чуваме я все още.

 

На 4 октомври, вторник, в обичайния час, 19:00 в Петното на Роршах.

 

На сцената в приятелски диалог ще бъдат Александър Секулов и Божана Апостолова.

 

Събитието в Пловдив е част от културната програма на Пловдив чете 2022/есен и Литературния салон Spirt&Spirit. Литературният фестивал Пловдив чете 2022 е част от календара на културните събития на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив.

 

Две италиански комедии с истории от мафията предлага тази вечер Комедийния европейски филмов фестивал – КЕФФ в LUCKY Дом на киното.

 

В 18:45 може да гледаме „С цялото си сърце“. Какво би могло да се случи, ако сърцето на зловещ убиец на камората бъде трансплантирано в гърдите на непохватен професор? Дали този обикновен мъж моментално ще се превърне в жесток престъпник като своя донор? Науката ни казва, че това са глупави и остарели предубеждения. Работата е там, че проклетата майка на убиеца решава, че щом сърцето на непрежалимия й син сега бие в тялото на професора, то тъкмо той трябва да отмъсти за нейната загуба...

 

В късната прожекция от 21:00 часа „Един от семейството“ се срещаме с Лука, учител по дикция. Той случайно спасява живота на студент, който се оказва потомък на мафиотската фамилия Серано. Членовете на клана Серано буквално нахлуват в живота на Лука, като в желанието си да му се отблагодарят, не допускат отказ и отхвърляне.

 

Комедийният фестивал продължава до 7 октомври, а в програмата извънредно е включена допълнителна прожекция на „Тичам към теб“ на 8 октомври от 18:30 часа. Той ще бъде излъчен отново поради високата оценка и големия интерес от зрителите, видяли филма на откриването на КЕФФ и превърнал се във фаворит на журито и публиката. Всеки, който не е успял да види една от на-добрите комедии на годината, може да поправи грешката си на 8 октомври от 18:30 часа.

 

Цялата програма на фестивала може да се види на сайта на фестивала ceff.bg, а резервации може да се правят на kinolucky.com.

 

Блестящо трио от бележити френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят „Френска рапсодия“ в Камерна зала “България”

Изключителните музиканти гостуват в страната ни за първи път по покана на Art Gallery Constantin-France

Асоциацията за културен обмен Art Gallery Constantin-France ще зарадва за пореден път родната публика с един изключителен концерт в Камерна зала “България” в София, където на 12 ноември 2022г. от 19.00 ч. ще звучи „Rhapsodie à la Française“/„Френска рапсодия“.

 

Ръководител на асоциацията и основен куратор на проектите е д-р Елена Радева – Николова, родена в Пловдив. Заедно със съпруга си д-р Константин Николов тя живее и работи във Франция. Двамата възпитаници на Езикова гимназия „Пловдив“ са открили своя галерия в град Вердерон близо до Париж, където редовно представят произведения на български художници и фотографи. Пловдивчанката живее повече от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град и културата му.

 

Art Gallery Constantin France е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен. Основната ѝ цел е популяризиране на европейската култура и изкуство. До момента тя е инициирала и организирала множество изложби, спектакли и концерти, както на български творци във Франция, така и на европейски – в Пловдив и София.

 

В музикалното събитие „Rhapsodie à la Française“/„Френска рапсодия“ участва блестящото трио от бележити френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай, които гостуват в страната ни за първи път: Клара Изамбер - Жари, арфа, Пол-Мари Кузма, виолончело и Флориан Кузен, флейта.

 

Рапсодията е инструментална музикална творба върху фолклорни мотиви, която се отличава от другите музикални форми с повече вариации, спонтанно вдъхновение и усещане за импровизация, затова е била особено предпочитана от композиторите през епохата на Романтизма.

 

В програмата на „Rhapsodie à la Française“ ще чуем едни от най-добрите образци от творчеството на Морис Равел, Франсис Пуленк, Клод Дебюси, Габриел Форе, Камий Сен–Санс., поднесени със запазения знак на „френското музициране“ – виртуозно, рафинирано, нежно и блестящо.

 

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg в цялата страна и онлайн.

 

За изпълнителите в концерта „Френска рапсодия“:

Клара Изамбер- Жари, арфа, завършва висшето си музикално образование през 2010 г. в Националната консерватория в Париж, в класа на Изабел Морети. Свири на сцената на престижни опери и филхармонии, Базиликата в Лурд, Опера Лайпциг, Абатство в Роямон, фестивалите в Мантон и Довил, националните оркестри на Бордо, Лотарингия, Страсбург, Париж и Кралската опера във Версай. Понастоящем преподава арфа в Консерваториите в Амиен и Лил. Специализира барокова музика, като участва в концерти с барокови ансамбли - клавесин, арфа и антична цигулка, свири с ансамбъл „Небесни гласове“, ансамбъл „Маргьорит Луиз“, както и в дуо със сопраното Майлис дьо Виутрейс.

Пол–Мари Кузма, виолончело, завършва Консерваторията в Булонь Биѝанкур през 2008г. под ръководството на Паскал Мишака и Ксавие Ганьепен, а по-късно е приет и в Националната Висша Консерватория в Париж в класа на Жером Перно. Изнася концерти в престижни зали като Корто, залата на Радио Франс. През 2018г. става лауреат на Международния конкурс „ Tremplin“, а от 2019г. участва в академията на Филхармоничния оркестър на Радио Франс. Понастоящем свири в Окрестр дьо Пари. Сред неговите партньори на сцената са пианистът Йона Маятски, квартет Ебен, а негови учители - Клер Дезер, Итамар Голан, Жонас Вито, Франсоа Салк.

Флориан Кузен, флейта, завършва Висшата национална консерватория в Лион под ръководството на Филип Бернолд. Стипендиант на Музикалния меценат на Сосиете Женерал и на областта Рон - Алп, той се специализира при Жак Зуун в Консерваторията в Женева, където придобива диплом на солист. Свирил е под диригентската палка на Клаудио Абадо на Люцернския фестивал, на Даниел Хардинг с Маалерския камерен оркестър, а също и с диригенти като Филип Херевегe, Давид Робертсон, Сержи Семков, Милан Хорварт, с оркестрите на Лион, Лозана, в Операта на Руан, Бордо, оркестъра на департамента на Лоара. До 2015г. е свирил с ансамбъл „Музикантите на Лувр“ , а като солист свири в залите на Филхармонията в Кьолн, Алте Опер Франкфурт, зала Гаво в Париж, Кралска опера във Версай, Консерваторията в Будапеща, Театро Реал в Мадрид, Залцбург, Концертгебау в Амстердам. Критиката определя неговите интерпретации като „..виртуозни, нежни, мечтателни, рафинирани“. Понастоящем преподава в Консерваторията в Севр, до Париж, както и в Международната академия по музика във Флен.

Събитието е с вход свободен и е част от Културния календар на Пловдив за 2022 година

Калоян Куманов е виртуозен акордеонист, интерпретиращ разнообразни стилове и музика от различни епохи, които по уникален начин успява да свърже със звука на акордеона. След като завършва Музикалната академия в Пловдив, Калоян е приет в Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика и дирижиране.

В родината на коридата и фламенкото става coлиcт и пъpви акордеон в Акордеонния оркестър нa Caбaдeй c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав гастролира не само из цяла Испания, но и стига до Музикалния театър на Менделсон и Йохан Бах Хале в Лайпциг. Преподава акордеон, пиано, солфеж и хор в консерваторията Лисеу. Вдъхновява учениците си в Музикалната школа „Opфeo Гpacиeнc“, както и в Музикалната академия на остров Meнopкa, където e и пъpви диpигeнт нa Акopдeoнния оркестър. Прочува се като един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон, и приема за лична мисия да промени отношението към този многопластов инструмент.

Преди 5 години Калоян Куманов се завръща в Пловдив и за кратко време успява да реализира множество значими проекти, оставили ярка следа в културния живот на града.

„Нощ на танго и цигански романси“ е името на поредния вълнуващ проект, в който участват: Калоян Куманов – акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка, Момчил Караиванов- тенор, Ралица Ботева – пиано и специалното участие на гост – цигуларя маестро Евгений Шевкенов.

„Нощ на танго и цигански романси“ пловдивчани могат да чуят на 7 октомври 2022 г., петък, в 19.00 часа в Регионален исторически музей – Пловдив. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 г.

„Дойде момента да ви поканя на този красив концерт! Вълнувам се много, защото работим от доста време, с много желание и сме се постарали да е нещо ново и интересно. Благодаря на Община Пловдив за подкрепата и съдействието. Очакваме ви в „Нощ на танго и цигански романси“, сподели преди концерта Калоян Куманов.

 “Субективни възприятия” на Йордан Велков и Гергана Балабанова в ГХГ е организирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”

Таня Грозданова

Живописците Йордан Велков и Гергана Балабанова дебютират с впечатляваща съвместна изложба в централната сграда на Градската художествена галерия на Главната.

Младите таланти признаха пред гостите на откриването, че за първи път се представя заедно.

Подреждането на 103-те платна в експозицията представлява голямо, но много вълнуващо предизвикателство - истински творчески процес, в който получава професионална подкрепа от екипа на галерията.

Йордан Велков е от Пловдив. Възпитаник е на НХГ “Цанко Лавренов”, а в момента завършва магистратура по живопис в Националната художествена академия в София.

Магистър на НХА по живопис е и Гергана Балабанова, която е родом от Шумен.

 

Двамата млади артисти откриват доста идейни сходства помежду си като колеги, в разбирането си за изкуството. И макар творческото изразяване на всеки от тях да е много индивидуално, спойката в съвместната им се изява - “Субективни възприятия“ е удивително хармонична. Изложбата е придружена от чудесен каталог.

Можете да разгледате до 19 октомври.

Тя е организирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. 

 

 

Събитието е на 7 октомври от 18 часа в Концертната зала на Академията с участието на Академичния народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев и „Млад Ансамбъл Дрезден“ от Германия под диригентството на Юргита Чесоните.

Това е първата голяма изява на Академичния народен хор при АМТИИ след изключително успешното му гостуване на Международния фестивал „Пеещи мостове“ в Европейската столица на културата Нови Сад. Там фолклорната формация, подкрепена в гастрола си от Община Пловдив и АМТИИ, изнесе едночасов концерт в градската Синагога и проведе творческо ателие за български фолклор с демонстрации на автентично и хорово пеене, преминало при голям интерес от страна на чуждестранните диригенти и певци.

Проектът „Немска и българска хорова музика“ е резултат от творческите контакти на Академичния хор с „Млад Ансамбъл Дрезден“, чието турне в България е под егидата на Гьоте –институт. Събитието в АМТИИ е със свободен вход, а на 8 октомври съвместният концерт ще бъде изнесен и в художествената галерия в Казанлък.

 

Спектакълът “Одисей” на Драматичен театър-Пловдив спечели две от четирите големи награди на XIX международния фестивал за антична драма "Стоби" във Велес, Северна Македония – за Диана Добрева в категорията за най-добра режисура и за най-добър спектакъл. Преди седмица една от най-мащабните и забележителни театрални творби в България през последните години изправи публиката във Велес на крака в нестихващи аплодисменти.

 

„За Драматичен театър-Пловдив и за мен, като режисьор е огромна чест да получим тези отличия. Благодарим на журито, благодарим на фестивала, благодарим на Велес за тази среща, в която изпитахме радост и любов от срещата с публиката. Вечерта, в която играхме „Одисей” беше изключителна и ме накара да си мисля, че една от големите цели на театъра е да обединява хората”, каза Диана Добрева на церемонията по награждаването.

 

Спектакълът „Одисей“ е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си, който под режисурата на Диана Добрева органично вплита драматургичния текст на Александър Секулов, в който са използвани стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев, музиката на Петя Диманова, сценографията и костюмите на Мира Каланова, хореографията на Деян Георгиев, визуализациите на Петко Танчев.

 

Спектакълът е създаден за домакинството на град Пловдив като Европейска столица на културата-2019 година.

 

Страница 1 от 2094

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…