Капана.БГ

Капана.БГ

Обновена е музейна сбирка в „Министерството на народното просвещение“

Големият Данов почива в двора на Катедралния храм, редом до пловдивските митрополити

Соня Попова

Христо Грудев Данов, или Христо Ге Данов, както го наричат пловдивчани е роден на 27 юли 1828-а година в град Клисура. Тази година родният му град и града под тепетата отбелязват 190 години от рождението на великия си син просветител.

"190 години са дълъг период, който ни дава възможност да осмислим делото му и какво е Данов за България.

Едва навършил 20, започва учителстване в Стрелча, Перущица и накрая в Пловдив. През деня учи децата, а вечер техните родители във времена, когато идеята за ограмотяване е обхванала цялата общество," с тези думи започна словото си пред паметника на Христо Г. Данов в двора на Катедралния храм в Пловдив директорът на Регионалния исторически музей доц. Стефан Шивачев.  

Данов умира в Пловдив на 11.12.1911 година и е положен редом до пловдивските митрополити. Това е големият основоположник на българското образование, заключи Шивачев, а после положи букет цветя на гроба на големия българин. Цветя поднесе и кметът Иван Тотев, който внимателно изслуша речта на директора на музея, които съдържаше  специален акцент с кметуването на Данов.

По негово време в Пловдив започва залесяването на тепетата; той започва да прилага първите градустройствени планове; категорично отказва на царя да му бъде даден Бунарджика за построяване на резиденция, за което бива наказан с отнемане на 1/3 от заплатата и именно тогава се разбира, че той всъщност не е взимал нито лев от полагащото му се, а го е оставял за благото на града.  

Днес бе открита и обновената музейна експозиция по повод 190 години от рождението Христо Г. Данов в едноименната къща – музей. На специалното събитие присъстваха и наследници на основателя на модерното книгоиздаване  в България.
Експозицията представя Данов като учител, книгоиздател, книжар, индустриалец, просветител и кмет. Той е единственият човек в нашата история наречен „Министър“ без никога да е бил на такава държавна служба. След Освобождението временното правителство настанява в дома му Министерството на народното просвещение. „ До Освобождението е издал около 1000 учебника и помагала на европейско ниво и така поставя голямата основа на българското образование, а след Освобождението създава първата печатница на България", припомни още Стефан Шивачев. 

Фоторепортаж на Десислава Цвяткова 

Фенка Рокова, която имаше специален ангажимент за Под тепето и КАПАНА.БГ за отразяване на фестивала Hills of rock, не е автор на този текст. Защото е в тотален несвяст. Айрън Мейдън буквално й откъснаха главата. Фенка още си я търси, някъде в района на Гребната. Главите си търсят още над 40 хиляди души, дошли от всички краища на страната и от цяла Европа, за да видят и чуят на живо емблемите на твърдата музика в Пловдив.

Какво се случи с Фенка снощи? Ами тя рева като малко дете. Загуби и говор, и картина. Рокова гони от девет години Брус Дикинсън и компания. И след като й кацнаха в Пловдив, тя не намери думи да опише изживяването. Което е напълно радбираемо- все пак си е загубила главата. „Пробвах и не става. Няма как да опишеш с думи това, което се случи снощи. Невероятна енергия. Изумителен звук. Съвършени музиканти. Страст и ритъм. Сюжет. За всяка песен специален декор. Правила за фотографите да не закриват публиката, защото Мейдън държат да видят всеки един човек, до който могат да им се доберат погледите пред себе си. 40 хиляди души пеят в синхрон. Просто Мейдън са велики, защото обичат публиката си от дъното на душите си и всеки един концерт е все едно е последният им”, опитва се да се оправдае г-ца Рокова.  „Изгориха ме с цигара и не усетих, защото бях хипнотизирана. Добре, че човекът ме бутна, за да ми се извини и го питам "Ма за какво?" и ми посочи изгореното на ръката. И тогава вече започнах да усещам болка. Абсурдно велико”, оправдава Фенка творческата си немощ пред чудото Айрън Мейдън.

И да, напълно права е. Онова, което направиха снощи Айрън Мейдън, е абсурдно велико. 59-годишният Брус Дикинсън можеше да вдигне във въздуха самолет без гориво с енергията си на сцената. Борете се за свободата си. Тя е най-важна, завеща ни от сцената фронтменът на Желязната девица. И застреля с българския трибагреник култовия персонаж от митологията Айрън Мейдън- Еди. Гигантската сцена се превръщаше ту в бойно поле, ту в готически храм, ту в траурен парк. Защото бандата отправяше послание след послание. Не търсеше просто ефекта. Британските музиканти  и десетките им хиляди верни почитатели пребориха всички зверове и демони, пеейки заедно. Заявиха, че граници няма. Брекзит е невъзможен. И че не се страхуват от тъмното.


Тази седмица ще се пренесем в Париж, ще танцуваме суинг, или може би танго, и ще си поговорим с активните жени на Пловдив

Снимка: jelev92

23 юли

Балкански младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE

За втория гала концерт на Балкански младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE специално от Германия пристига Кавалджия № 1 на планетата Теодосий Спасов, който ще свири като солист. Теодосий Спасов ще предостави специално за това музикално събитие своите авторски творби "Балканска песен" и "Цигански танц". 

Римски стадион
19 часа
Вход свободен

Концерт на Zucchero

Аделмо Форначари, известен със сценичния си псевдоним Zucchero, е един от най-успешните италиански музиканти, с блестяща кариера повече от три десетилетия. Неговата музика е повлияна най-вече от блус, госпел, соул, и рок. Песни, като „Senza una Donna (Without a Woman)“, „Il Volo“, „Baila (Sexy Thing)“, „Occhi“ са малка част от хитовете на изпълнителя, които му носят световна популярност и милиони продажби.

Античен театър Пловдив
20 часа
Билетите за концерта на ZUCCHERO са на цени 60, 80, 100 и 120 лева и могат да бъдат закупени в мрежите на Тикетпро и Ивентим, както и онлайн на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg.

24 юли

Нито вълк - нито куче

Заслужава си да видите филм който е финансиран от публиката, заснет за 18 дни в най-бедните части на Щатите, с много малък екип и 95-годишен главен актьор. Изключително автентични кадри, показващи съвременния живот на индианските народи в северозападните части на Щатите - едно лице на страната, което малко хора познават. Главният герой, Дейв Белоглав Орел, има много забележителни филмови роли през дългия си живот, но в тази последна роля влага цялото си сърце, за да остави важно послание на своя народ и изобщо на публиката.

LUCKY Дом На Киното
19 часа

Какво още се случва в Пловдив тази седмица, вижте в Lost in Plovdiv

Посещение на родни производители и забележителности са в програмата на пътуващия Spirits Selection 2018

От 20 до 25 август 2018 г. „Градът на тепетата“ ще се превърне в световна столица на високоалкохолните напитки. Тогава Пловдив ще бъде домакин на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности.

Програмата на Spirits Selection 2018 вече е готова. Това заяви Меглена Михова от Probegex, представителят на конкурса у нас. Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура.

Експертите пристигат в страната ни още на 19 август. На 20 август сутринта започват майсторските класове за тях, които ще продължат цял ден. Как се разпознават различните видове уиски ще представи френският експерт и автор на енциклопедия Сирил Малд, който пристига специално за конкурса. „Посланикът“ на чилийското писко Родриго Флорес ще говори за отлежали спиртни напитки. Три от майсторските класове са за българската ракия – различни видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. Мастъркласовете за родната „вода на живота“ ще водят проф. Николай Бакалов, проф. Николай Стоянов и собствениикът на Rakia Shop Светлин Мирчев.

Вечерта на 20 август 2018 г. ще има експо „Запознайте се с българските производители“, а след него е официалното откриване на Конкурса.  

До обяд през всеки един от следващите три дни -  21, 22 и 23 август - международното жури ще оценява чрез „сляпа дегустация“ високоалкохолни напитки. На 21 и 22 август следобяд ще се посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, най-голямата на Балканите фабрика за етанол и суровини „Есентика“ и изба „Карабунар“. Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде обявена на 23 август на обяд. Следобяд международното жури ще посещава забележителности в Пловдив. Денят ще приключи с шоу в Амфитеатъра и галавечеря в Стария град.

За международните съдии, които искат да научат повече за България, е предвидена допълнителна програма в централната и източната част на страната ни. На 24 и 25 август ще се посещават производствата на български фирми като „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели (Казанлъшката гробница) и Долината на розите, както и дестилерията „Дамасцена“, където експертите ще видят как се прави българско розово масло.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., като успеваемостта ни (спечелени медали спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато  1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.

Спектакълът „ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ на Димитрис Папайоану ще бъде представен извънредно на 30 септември от 17:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в рамките на ONE DANCE WEEK 2018. Фестивалът обявява трета допълнителна дата поради огромния интерес към продукцията на гръцкия хореограф и продължаващото записване в листата за чакащи. Билетите за първоначалните две дати - 28 и 29 септември - бяха напълно изчерпани.

Повече от два месеца преди дългоочакваното първо гостуване на Димитрис Папайоану в България, публиката ще има още една възможност да се докосне до омагьосващата работа на един от най-известните и изкусни артисти в света на съвременните изпълнителски изкуства.

“ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ е спектакъл-съзерцание, в който се преплитат древногръцки култ към човешкото тяло, препратки към известни картини и произведения на изкуството и впечатляваща подвижна сценография. „ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ разголва душата и тялото, руши табута и се опитва да помири противоположните чувства, които бушуват във всеки.

Димитрис Папайоану е балканската звезда на съвременната танцова сцена, създател на множество награждавани авторски пърформанси и спектакли, творчески директор на впечатляващите церемонии на Олимпийските игри в Атина (2004) и първите Европейски игри в Баку (2015), както и първият автор на нов спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал - “Since She” (2018).

„ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ ще бъде представен в Пловдив преди официалните премиери в Англия и САЩ.

Билети за 30.09.2018 могат да бъдат закупени на касите на Easypay и онлайн, в системата на ЕpayGo.bg: http://bit.ly/NEWDATETAMER.

11-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, ще се проведе между 21 септември и 14 октомври в Пловдив. За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Яна Маринова е специален гост на една от прожекциите

Лятно кино в парка започва в Пловдив на 25 юли и ще продължи до 5 август. Инициативата е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019 и цели да превърне любимите градски локации на пловдивчани в кино салони на открито!

За несравнимото кино изживяване под звездите са подбрани 10 от най-добрите заглавия от българското и европейско кино, а местата, на които ще бъдат прожектирани те са: Цар Симеоновата градина, Небет тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база и парка до Покрития мост на р. Марица (до Новотел Пловдив).

За среща с публиката за една от прожекциите в Пловдив пристига и Яна Маринова – главната героиня във филма „Привличане”, който ще можем да гледаме заедно с нея на 4 август 2018.

Другите български филми от афиша на Лятно кино в парка са комедията на Ивайло Пенчев „Летовници”; „Революция Х”, където на екрана ще видим звездното присъствие на Димитър Бербатов, Иван Тишев, Бойко Кръстанов, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Александър Сано, Мариан Вълев и самата Гери Никол в първата си филмова роля и „Дъвка за балончета” - лентата, която ще ни върне детските спомени от края на 80–те години!

В програмата са включени и един италиански, един руски, два испански и два френски филма. „Операция „Златна раковина” и „Племето” ще ни разсмеят в типичен испански стил, а „Да играеш мъртъв” и „Гийом, момчета, заповядайте на масата” ще ни накарат да се замислим с усмивка за шегите на живота.

Черната комедия „Перфектни непознати” ще докаже за пореден път защо италианците са добри в киното, а филмовият маратон ще завърши с прожекция на руския хит „Кухня: Последната битка”.

Всички прожекции са с абсолютно свободен вход – от вас се иска само да споделите уникалното преживяване на лятното кино с приятели и да си носите нещо за сядане.

Прожекциите са от 21 ч., но ви препоръчваме да заемете удобно места по-рано, за да се насладите на перфектно лятно приключение под звездите!

Програмата по дати и локации може да видите тук.

Галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул.“Гладстон“ 32 вече е съборена. Има вече нов проект за сграда със същото предназначение на нейно място, това стана ясно от изявление на кмета Иван Тотев.  Той разказа, че проекта вече е бил представен на пред Експертен съвет на Община Пловдив от фирмата изпълнител.

„Новата сграда излиза малко от пространствените граници на старата галерия в посока улица Гладстон,“ разкри кметът. По думите му, ЕСУТ е дал нееднозначно мнение, но последната дума има Общински съвет. Очаква се проектът да бъде разгледан в четвъртък на сесия. „Би трябвало да позволим да бъде малко по-широка новата галерия,“ коментира Тотев.

След решението на местния парламент обаче процесът не е финализиран. Проектът трябва да бъде разгледан на заседание на Експертния съвет по устройство на територията, както и от НИПК, преди да се пристъпи към изпълнението му.

Градоначалникът обаче е оптимист и смята, че може да започне строителство още през септември, дори и по-рано.

Стана ясно още, че Общината работи и по идеята за първа откриваща изложба в новата галерия. Темата е била обсъдена и по време на посещението на министъра на културата на Италия.  „Помолих го за съдействие и да направим контакти с частни галерии, както и за архиви на държавни галерии и паметници на културата за голяма експозиция през втората половина на 2019,“ разказа Иван Тотев.  

Новата галерия ще има всички възможности да приема и експонира произведения на изкуството от най-висок клас. Ще има климатизирана система, такава за влажност, осветеност и ще отговаря на всички международни стандарти.

Страница 1 от 1228

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…