Капана.БГ

Капана.БГ

Базар на книгата ще има в есенното издание на фестивала

Остава по-малко от седмица Капана Фест. Кварталът на творческите индустрии вече се подготвя да посрещне хиляди посетители. Стартът на тридневното изживяване е този петък и банди от 5 държави вече стягат багажа за Пловдив. Този сезон организаторите се концентрират над двете основни сцени на фестивала: главната сцена The Stars Stage и рок сцената Staropramen Stage, където имена от всички краища на Европа обединяват сили, за да направят този сезон на фестивала много вълнуващ.  

„Като заклети меломани не можем да не се възхищаваме на музиката, която се ражда на Острова. Затова, още от зараждането на Капана Фест, мечтаем да доведем на сцените му британски изпълнители. И ето, че тази есен мечтата ни се сбъдва!“ коментират организаторите от Фондация Soul City и WAM.

Организаторите обещават 2 поп-ъп галерии в духа на най-впечатляващите европейски столици: галерия Капан за изкуство TELUS, оформена като огромен капан за мишки в центъра на Капана, и галерия InDustReal, която ще представи изложба на над 7 млади български визуални артисти от различни жанрове, озаглавена Arteclectic. Ще има и цял куп арт инсталации, литература и независимо кино, където ще гледаме едни от най-нестандартните и провокативни български ленти от последните години. Разбира се, там ще са традиционните базари за авторски изделия, грамофонни плочи и натурални храни и напитки, към които този сезон се присъединява и новосъздаденият Базар на книгата.

Ето кого ще слушаме на есенното издание на Капана Фест 2018:

Alxndr London(UK) / Koka Mass Jazz & The Kitchen Brothers / Gravity Co / JEREMY? / Somali Yacht Club (Ukr) / Odd Crew / DESY / Ruth Koleva & The Fingertones / MEY ft. JCAT (FR) / Clavexperience / Stop the Schizo / Shotgunz (GR) / You (UK) / Straytones (UKR)

THE STARS STAGE
Всичко започва в петък (28.9.) от 20:00 с магнетичния соул-фънки-джаз на Рут Колева и нейния лайв бенд The Fingertones. Вечерта става все по-бляскава в 21:15 с вокалите на DESY в компанията на Божидар Василев, Васил Вутев, Димитър Горчаков и Георги Дончев.
В 22:30 на сцената избухва истинска британска супернова – авангардният Alxndr London и задължителната му шапка идват да завладеят Капана със звездната подкрепа на The Stars Group. Той се определя като афрофутурист. Мистерията под шапката деликатно миксира нео-соул и R&B и поднася на публиката нещо нечувано до днес.
В събота (29.9.), в 20:00, бийтбокс, клавир и глас се срещат, за да ни поднесат едно неочаквано изживяване от акустично-електронното трио Clavexperience. В 21:15 българо-френският проект MEY feat JCAT ни отнасят с предпремиера на новия си албум специално за Капана Фест. А в 22:30 виртуозното funk-jazz-hip-hop-soul явление Koka Mass Jazz and The Kitchen Brothers ни оставят без дъх и с разтуптени сърца.
В неделя (30.9.) от 20:00 над The Stars Stage се носи енергията на вечната промяна, пресъздадена от Ailia X. В 21:30 времето и пространството се свиват до единствен миг на хладна, излъскана като острие на бръснач меланхолия, с блестящите Gravity Co.

STAROPRAMEN STAGE
В петък стартираме в 20:30 с гръм, трясък и Shotgunz, а в 22:00 на сцената излизат кралете на инди рока JEREMY?.
Съботната вечер на 29 септември е psychedelic и пристига от Киев, заедно с изумителните Straytones (20:00), последвана от заслужена доза брит рок, предоставена от лондончаните You (21:15). В 22:30 забива сензацията в света на стоунър рока Somali Yacht Club с новия си експериментален албум.
А неделята няма да е спокойна! Защото в 20:00 ни разтърсва мощната енергия на Stop the Schizo и, още преди да сме се осъзнали, в 21:30 ни връхлита култовата ъндъграунд банда ODD Crew с разбиваща вълна груув и траш метъл.

Забавните и тъжни епизоди от живота на Стефан Данаилов, кадри от най-знаковите му роли и непознати снимки от славната му кариера, ще видят гостите на представянето на книгата „Романът на моя живот“ и филма за големия артист тази вечер от 19 часа в Голямата зала на Драматичния театър. Събитието ще сложи точка на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на кръстопът“ – едно от знаковите събития за Пловдив, родено точно благодарение на Ламбо.

На сцената тази вечер ще излязат бивши и настоящи ученици на Мастера, за да претворят част от историите в книгата.

Публиката ще се смее на признанието на актьора, че е изиграл с връзки първата си роля в „Следите остават“ още на 13-14 години. Забавлява се с историята за безпаметния купон в столичен бар след първото признание – Димитровска награда, и за профуканата до стотинка парична премия, изпита заедно с любимите му футболисти от ЦСКА. 

Ще аплодира разказа за първото осъзнаване, че е звезда, когато тръгнал да си купува джапанки на морето, а по телевизията излъчвали „На всеки километър“. Джапанките се намерили на бърза ръка и той разбрал, че всички го разпознават. Тогава любимата жена на Ламбо – Мария, го отрезвила с думата: „Фукльо“.  

Много от историите, разказвани за мен през годините, са по-различни от истината, която стои зад тях. Някои са ме белязали, другите съм забравил. Може да звучи като клише, но мисля, че съм успешен човек. Честен, открит и весел. Благодарен съм и не скривам радостта си от добрата дума. Не съм плейбой, макар че и така ме наричаха. Аз просто харесвам и обичам жените. Понякога нарочно дразня тези, които ме предизвикват. Правя го майсторски, все пак съм добър актьор. Никога не съм живял с мисълта, че светът е мой, казва в предговора Стефан Данаилов.

Какви други любопитни неща е подготвил Мастера ще разберем тази вечер.

 

Понеделник, 24 Септември 2018 09:07

10 любопитни факта за Пловдив

Екипът на Lost in Plovdiv ще ви запознае днес с десет любопитни факта за любимия Пловдив. Някои от тях може и да знаете, други пък може да ви изненадат. Ето ги и тях:

Пловдив е най – старият жив град в Европа и шестият най  - стар в света

Според британски археолози, Пловдив се нарежда веднага след градовете Йерихон, Библос, Алепо, Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон. В списъка са включени само тези градове, които съществуват и днес. Най-старият жив град в света е палестинският град Йерихон. Пловдив се приема, че започва съществуването си 4000 г пр.Христа, но според някои археолози на същото място е имало още по-старо селище, основано около 6000 години, пр. Хр. Най-старият град в Света - Йерихон е основан 9000 години пр.Хр. Освен Пловдив на Балканите има и много други градове основани преди хиляди години – Атина (3000 години пр.Хр.), Стара Загора (2800 години пр. Хр.), Акротири (3000 години пр.Хр.).

Макар и не толкова разпознаваема и популярна сред туристите, Дондуковата градина е първият обществен парк в България.

Направена е  по поръчка на генерал – губернатора на Санстефанска България княз  Дондуков – Корсаков. Създадена след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Градината е първата обществена зелена площ в града и затова има статут на паметник на парковото изкуство. Интересен факт е, че там се намира и едно от най – старите – дървета в Пловдив (черницата до пързалките). Често може да видите млади новобрачни двойки на фотосесия в градинката, тъй като е залепен за Дома на младоженците в града под тепетата.

Името Пловдив носи и връх в планината Памир в Монголия

Той е петхилядник , а в същата планина гордо се издигат още два върха с български имена – България и Шипка.

Пловдив отказва да бъде столица на Източна Румелия след Съединението през 1885 година.

Пловдивчани се отказват от тази привилегия в името на Обединена България.

От Пловдив започва традицията да се празнува Денят на българската писменост и култура.

Инициатор на празника е учителя Найден Геров, а мястото за провеждане - в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив (днешната Хуманитарна гимназия). Датата е 11.05.1851 г. Днес 24 май се отбелязва още в Русия, Украйна, Македония, Чехия и Словакия.

Всички любопитни факти за Пловдив прочетете в Lost in Plovdiv

Понеделник, 24 Септември 2018 08:56

No Sense Cocktail Night

Понеделник е спряган за най-лошия ден от седмицата, затова No Sense решиха да го направят поне три идеи по-хубав от обикновено! Коктейлната им вечер ще бъде много свежа и лятна, това е сигурно.

No Sense
20 часа

Понеделник, 24 Септември 2018 08:41

Луд гидия

Операта на Парашкев Хаджиев „Луд гидия“ предава категорично послание. Най-силното внушение, което композиторът оставя като завещание, изречено със средствата на неговото майсторство е посветено на главния герой на творбата – лудия гидия – гусларя Илия. Това е изречението, което и днес действа като заклинание: „Осъдиш ли певец, ще сториш грях...“. В ситуацията на нашето съвремие тези магически думи означават само едно: „Не убивайте изкуството!“ Съвсем не случайно тези думи са изречени от стария кадия на село Султание, където се развива действието. Той е този, който със силата на музиката сякаш чудодейно „се подмладява“ и се впуска в неудържим танц, когато Илия засвирва в решаващия момент, в който младият гуслар трябва да защити изкуството си.

Знаем ли какво означава думата „гидия“?
В тълковния речник е записано: „буен момък“.

Илия – „лудият гидия“ – съчетава в името си пламтящата страст на младостта. Тази страст съдържа искрящата любов към красотата на живота, който открива своите прелести пред младия човек. Тези прелести съдържат в чудна хармония радостта от любовта, радостта от красотата на песента, радостта от силата на младостта. Пред силата на младостта отстъпват всички изпитания, могат да се изпълнят всички желания и стремленията достигат своите цели, мечтите се сбъдват, доброто побеждава.

Зорница е девойката, която обича и е обичана. Името ѝ озарява с нежната си светлина раждането на новия ден. Тя носи вдъхновение и устрем за чиста, силна и непреклонна любов, която ще роди бъднините на новите дни. Такива ще бъдат новите дни – дни на новия живот, на буйното начало, което младостта неизменно носи със себе си и увлича всички около себе си в омайния вихър на живота, в мечтания вихър на свободата на душата и на личността на новото време.

Осман бей е човекът, който на върха на своите сили ще бъде принуден от съдбата да преоткрие себе си. Смел воин, верен на своите господари, на които вярно и всеотдайно е служил, той е заставен от неумолимите сили на живота да застане сам със себе си пред изпитанието да приеме истината – той е роден българин и християнин. Алегорията на неговия образ не носи единствено семплото историческо клише на много човешки истории и объркани съдби от Балканите. Тази алегория, този символ продължава да действа и да звучи със силата на своето внушение и след последния триумфален акорд на операта на Парашкев Хаджиев. Този душевен стон идва да ни подтикне към размисъл – от къде идваме и накъде сме готови да отидем.


Премиерата на заглавието се състоя в Русе на 9 февруари тази година при препълнена зала, огромен успех и бурни овации. В спектакъла специално участие има Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който допринася за пищността на сцената и цялостното удоволствие от продукцията, създадена от режисьора Павел Герджиков, сценографа Иван Токаджиев, художникът на костюмите Цветанака Петкова – Стойнова. Незабравима е хореографията на Анна Пампулова в танца на Кадията.

В Пловдив тя ще се играе днес от 19 часа в Дом на културата "Борис Христов".

Диригент - Димитър Косев
Режисьор - Павел Герджиков
Художник декори - Иван Токаджиев
Художник костюми – Цветанка Стойнова
Хореография солисти и хор – Анна Пампулова
Хореограф ФТТ „Найден Киров“ – Богдан Донев
Хормайстор – Стелияна Димитрова - Хернани
Концертмайстор - Мария Павлова

Действащи лица и изпълнители:

Радан – Стоян Стоянджов
Раданица – Андреана Николова
Зорница – Даниела Караиванова
Илия – Петър Костов
Мечо – Георги Димитров
Куна – Петя Цонева
Отец Матей – Момчил Миланов
Осман бей - Добромир Момеков
Кадия – Александър Баранов
Тъпанар – Иван Пенчев
Първи чорбаджия – Димитър Кюркчиев
Втори чорбаджия - Стоян Стоянджов
Първи жътвар – Георги Ганчев
Втори жътвар – Искрен Рибчев

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера - Русе

Sons of Apollo изнесоха 3-часов безкомпромисен хард рок урок на Античния

Вокалът Джеф Скот Сото намери съпругата си Мирена в публиката, за да я целуне

Иво Дернев, снимки от Десислава Цвяткова 

You are fucking amazing! С тези думи вокалът на Sons of Apollo Джеф Скот Сото се поклони на невероятната пловдивска публика в 3-часовото шоу на бандата на Античния театър снощи. Американските звезди направиха извънземен концерт и оправдаха всички суперлативи, с които музикалният свят ги залива след сформирането на групата и  излизането на дебютния им албум Psychotic Symphony. Абсолютен, безкомпромисен 100- процентов хард рок урок изнесоха барабанистът Майк Портной, басистът Били Шийхън, клавиристът Дерек Шериниян, китаристът Рон Тал- Бъмбълфуут и вокалът Джеф Скот Сото. Всеки един от артистите в тази формация може да излезе сам на сцената и да звучи като цял оркестър, убедиха се меломаните, напълнили Античния до пръсване снощи. А подкрепени от пловдивските филхармоници, Синовете на Аполо се превърнаха в божества.

Без никакво колебание и забавяне първите рифове затрещяха минути след 20ч. Шоуто, разделено на две части, предложи всичко. Виртуозни сола, директен контакт с публиката, много закачки между музикантите и феновете им. В първата част от концерта Sons of Apollo изкараха парчетата от дебютния си албум, като я закриха с тоталния си хит Alive. В другото много известно парче от тавата Coming home гласът на бандата Джеф Скот Сото призна, че в България той се чувства у дома, тъй като това е втората му родина. От първия ред го аплодираше съпругата му- бургазлийката Милена. Вокалистът обяви, че обича ракия и запя на перфектен български припева от парчето на Ахат „Черна овца”. После направи рок вариант на български фолклорен многоглас, последван веднага от знаковото Save me на Queen. „Наздраве”, надигна пластмасова чаша с бира Скот Сото, преди групата да даде глътка въздух на феновете си за кратък антракт между частите.

Във втория музикален рунд на ринга излязоха и музикантите от оркестъра на Държавна опера- Пловдив, водени от диригента Левон Манукян. Още месеци преди концерта се знаеше, че в частта с филхармониците Синовете на Аполо ще забият световни рок химни, подбрани от повелителя на барабаните Майк Портной. Започнаха и виртуозните импровизации. Рон Тал- Бъмбълфуут се заигра с „двуглавата” си соло китара върху мелодията на Пинко Розовата пантера, подкрепят отстрани от също „двуглавия” бас на  Били Шийхън. Кашмир на Лед Цепелин раздра небето над Античния веднага след това. После бе почетен и Рони Джеймс Дио с парчето на Рейнбоу „Вратите на Вавилон”. Групата прелетя през Аеросмит с Dream on.

А сега нещо от една от любимите ми банди, сложи черешката на тортата Майк Портной с изпълнението им на  Comfortably Numb на Пинк Флойд. Никой на Античния не остана Удобно безчувствен след солото на Рон Тал- Бъмбълфуут, който си позволи смелостта да импровизира върху наследството на Дейвид Гилмор. Направи го фантастично. Слабият като комар музикант сякаш можеше да отнесе на гърба си цялото Трихълмие с музикалната си мощ.

Към финала Синовете на Аполо забиха Show must go on на Queen и дадоха заявка, че са готови за бисовете. За тях обаче останаха сами на сцената. Вокалът Джеф Скот Сото отиде при публиката, за да пие пира с феновете си. Намери съпругата си някъде там и нежно я целуна пред всички. Големият финал бе за култови парчета на Dream Theater, откъдето идват Майк Портной и Дерек Шериниян.

Това наистина беше фантастична вечер. Ще се завърнем, обещаха супер музикантите, преди светлините на сцената да угаснат.

Соня Попова

Празници на Стария град е фестивал на древното и новото, който всяка година чества перлата в короната на Пловдив и доказва, че миналото има бъдеще. Цяла седмица пловдивчани и гостите на града се срещат с вдъхновяващи творци и в много забавни приключения.

Екипът ни ви потапя в атмосферата на Трихълмието в Деня на независимостта на България. Той започна с работата на участниците в пленера „Кукли“ в рамките на Панаира на занаятите. Премина през детските работилници с майсторите на ръчноизработени кукли, до батута и стената за катерене на Лапидариума.

Ароматите на „Вкусът на Пловдив“ се носеха от паркинга до АМТИИ.

Обявеното Модно ревю - спектакъл на студенти от АМТИИ – Пловдив, с ръководител доц. д-р Георги Трифонов - Етнографски музей така и не се състоя, въпреки желаещите да го видят. Вместо него имаше само кратък филм за живота и творчеството на акад. Николай Стойков, а специален охранител забраняваше снивките.

Завъртени в шеметния танц на времената младоженци се наслаждаваха на своите моменти, осигурени като безплатни фотосесии от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“.

Младостта и свежестта придадоха щастливо лице на Стария град, изливайки ритмични емоции на сцената на бар „Конюшните“. Там всички денс клубове под тепетата сътвориха вълшебно забавление под наслов „Стария град танцува под звездите“.

Истинската романтика дойде от терасата на Тунела, която се превърна в кино салон с притъмнения уют за гушкане по пейките.

„Светлината говори“ -  лазерен спектакъл представен от „Дани лазер шоу“ в двора на галерия „Златю Бояджиев“ на  ул. „Съборна“ превърна калдъръма в космическа площадка.

Много танци и бира имаше около сцената на Небет тепе с концертите Rodopology и  Global Kan. От там избухнаха и огнените хризантеми в небето в чест на Независимостта.

Днес и последният ден на Празниците на Стария Пловдив. Вижте предложенията в програмата и изберете вашето преживяване:

23.09 Неделя

9:00 ч. - 17:00 ч. Пленер „Кукли“ - Регионална занаятчийска камара - Пловдив с участието на майстори от Пловдив, страната и Държавен куклен театър – Пловдив. - ул. „Стръмна“ №1, 1А, 2, 3

10:00 ч.-23:00 ч.Стена за катерене и батути - Лапидариум

11:00 ч. - 21:00 ч. ЕСЕНЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ - Регионална занаятчийска камара – Пловдив участници от цялата страна и гост  майстори от Република Казахстан. - ул. „Съборна“; ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 

11:00 ч. - 23:00 ч. ВКУСЪТ НА ПЛОВДИВ ЗАЕДНО - Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ и фермерски пазар. - ул. „Тодор Самодумов“ №2 (паркинг Музикална академия)

16:00 ч. - 17:00 ч. Море от любов в Стария град - съвместен проект с ОП „Радостни обреди“ - ул.  „Съборна“

19:00 ч. „Бистришките баби“ – концерт, част от програмата на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ - Римски стадион

20:00 ч. - 23:00 ч. Кино над тунела  - Парк - зона над тунела

19:30 ч. Концерт на Kutsulan - Небет тепе

20:30 ч. Концерт на Alia X - Небет тепе

21:30 ч. Концерт на Irfan - Небет тепе.

Страница 1 от 1288

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…