Капана.БГ

Капана.БГ

Средствата ще бъдат дарени на детско отделение към УМБАЛ „Св. Георги” и ще послужат за закупуване на медицински консумативи на лежащо болни деца

Регионална занаятчийска камара – Пловдив открива днес в 17 часа Благотворителна, коледна изложба – базар на кукли, изработени и дарени от майсторите, участници в „Пленер кукли 2018”- Румяна Герчева, Румяна Йорданова, Горанка Кирова, Жулиета Георгиева, Пенка Ставрева, Даниела Петрова, Силвия Георгиева, Валентина Златанова, Калина Захариева, Шенгюл Ахмедова-Мюктефин и Гергана Стаматова. Пленерът се проведе с подкрепата на  ОИ„Старинен Пловдив” и Община Пловдив.

Изложбата ще бъде открита от доц. д-р Нарцис Калева в Галерия Занаяти, ул. „Д-р Вълкович“ 3, етаж 2. Събраните средства, ще бъдат дарени на детско отделение към УМБАЛ „Св. Георги” и ще послужат, за закупуване на медицински консумативи, на лежащо болни деца.

Бъдете гости на събитието, станете съпричастни в каузата, за да допринесем за здравето на нашите деца.

Снимки на всички кукли, ще бъдат публикувани в страницата на РЗК-Пловдив във фейсбук, от където може да си изберете и закупите кукла, чрез заявка на лични или на GSM 0879839577.

Приказният герой Джуджи слиза от облаците, за да разкаже на децата за непознати светове и пътешествия

Авторското представление на режисьорката Ива Панева „Джуджи в Космоса“ бе  представено на 10 декември в пловдивското основно училище "Панайот Волов". Постановката е специално разработена за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и ще бъде изиграна отново на 12 декември в ОУ "Йордан Йовков". Тя има за цел да разкаже на деца от различни етнически групи за необятния свят на фантазното и космическото.

Джуджи е приказен герой от облаците, който идва от далечни галактики и непознати светове. Той познава планетите от Слънчевата система, а неговото галактическо пътешествие е преплетено с необичайни срещи, интересни факти и незабелязано посещение на континентите и държавите на Земята.

Кукленият спектакъл е разработен от сдружение „Наш свят“. В него участват Маргарита Хлебарова, Ива Панева и Пламен Кумпиков. Представлението слага началото на проект „Артистични Работилници за Театрално Интерактивно Сценично Творчество (АРТИСТ) в Махалата“, с акроним "АРТИСТ в Махалата". По него ще бъдат създадени творчески, образователни и терапевтични театрални работилници. В тях ще участват общо 80 ученици и 15 учители от кварталите „Столипиново“, „Шекер Махала“ и „Хаджи Хасан Махала“. Дейностите са фокусирани върху подобряване на социалните и комуникативни умения на децата. Те ще създават кукли и ще се включат в театрална продукция, която ще бъде представена пред публика през 2019 година.  

В работилница за „Аудио-визуални продукти“, децата ще създават аудио-визуални продукти и креативни инсталации на тема „Идентичност и самосъзнание – респект към другия“. Чрез работилници, водени от специалисти, младите творци ще представят работите си пред публика.

Проектът се осъществява от Сдружение „Наш свят“ в партньорство с „Център за работа с деца на улицата“ към Комплекс за Социални Услуги за Деца и Семейства (КСУДС) – Пловдив.

 

Първата стихосбирка на младата поетеса Милена Воденичарова „33 на 33“ ще бъде представена на 12 декември в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“.

Стиховете са посветени на привидно малките, но всъщност стойностните неща от живота. В тях се отразяват българската природа, миналото, корена, рода. Без претенция за дълбоки философски обобщения те са съпоставени с невинаги приветливото ни ежедневие. Добре овладените слово, рима и ритмика подтикват към емоционални реакции и провокации.

Културен център "Тракарт" Ви кани на премиерата на дългоочакваната книга със стихове "„Разлистена есен" на Спаска Попова на 11 декември. Спътници в изкуството ще са художничката Лили Кючукова и Мичо Димитров цигулка.

Разлистването ще направи с много финес Елена Диварова, която е автор и на предговора.

"От зенита на една шеметна разлистена есен стиховете на Спаска Попова достигат до своя зрял завършек-книга, в която има колкото истина, толкова и поезия. Това не може да ни изненада, защото авторката е наследник на много продуктивния за пловдивската поезия период на 70-те и началото на 80-те години на XX век, когато академичните среди в града излъчиха едни от най-силните имена в съвременната българска поезия.

Творческите взаимодействия оставят дълготрайни следи, доказателство за това е избликналият наново талант на Спаска Попова, която за кратко създаде убедително като качества и впечатляващо по обем творчество.

Стихосбирката „Разлистена есен“ е дело на завършен творец. Това не означава, че пътят на автора е предначертан, а че стилът му е оформен напълно и абсолютно идентичен с личността. Поривистият почерк на поетесата е отражение на нейната неспокойна и търсеща душа. Ако е избрала есента за свой сезон, Спаска Попова придава на този сезон идеята за раждане, очакващо възраждане, за плод, очакващ следващ зародиш.“ Елена Диварова

Спаска Попова е родена в Пловдив. Завършва Търговската гимназия и след това българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Дългогодишен преподавател по български език и литература, работила като секретар на Дружеството на преводачите в Пловдив. Член на Дружеството на писателите в Пловдив и с публикации в местни и национални медии. Автор на стихосбирката „Спаси се, Спасе“.

Вход свободен
18.00 часа

Във вторник Димитър Яков ще ни разкаже стъпка по стъпка за неговия начин на заснемане на едно сватбено тържество.

Ще поговорим за това как той подхожда към сватбената фотография, за начина му на работа и страстта и любовта, с която я върши и защо това е толкова важно.

За промените, които са настъпили в самата сватбена фотография и как тя се приближава все повече към артистичната фотография.

Чакаме ви във вторник в кафе-бар "Отсреща" да се потопим в тази магия!

Вход: 10 лв. / безплатно за членове на Клуб Фото Свят

Можете да станете член на клуба по време на събитието.

За да се включите в събитието, молим да попълните регистрационната форма на тази страница.
ЗА ЛЕКТОРА

Димитър Яков е един от най-успешните сватбени фотографи в България. Сватбената фотографията за него освен работа е страст. За творчеството си той споделя: „Винаги съм се опитвал снимките ми да изглеждат като корица на списание, една идея малко по-модно. Искал съм нормалните момичета и момчета, които снимаме да се почувстват като звезди, като модели. Във времето сватбената фотография се промени много и сега нещата вече са по-близо до артистичната фотография, повече търся емоцията, естетиката, графиката, внушението и светлината.
След толкова години и стотиците сватби, които сме снимали мога да кажа, че сега работя с богатия си опит, с много повече страст, ентусиазъм и енергия.“

Дегустация на авторско приготвени ястия от Шеф Чакъров 

Един от водещите кулинарни експерти и професионален готвач с над 15 години опит и международни награди, Росен Чакъров е добре познато име в кулинарните среди и вдъхновяващ поддръжник на чистата фермерска храна.

На 12 декември (сряда) от 19.30 часа в Dolce Fellini Free Style ще имате възможността да се насладите на авторско приготвени ястия със специално подбрани локални продукти на принципа „от фермата на масата“.

Менюто включва:

Хрупкава пъстърва в аериран сос от българско пенливо вино, био сертифициран кейл и чипс от трахана

Ордьовър от спаначен флан с нахутен крем, еспума от пушен суджук, маринована ряпа, еленски бут с крок мач и чипс от зрял 510 дена овчи кашкавал

Бавно готвено свинско коремче, шпиковано с крем от сушени плодове, пюрета от сезонни зеленчуци, био сертифицирани шийтаке и сос от фермерски сирена

Козе мляко с рачел, шоколад и орехов крънч

Ще имате възможност да се насладите на вариации на хляб с квас от Дон Батон – 100% лимец, моркови и семена, лучен хляб.

Продуктите ще бъдат предоставени от нашите партньори Валери Нешов, Козе ферма „Халалица“, Овцеферма „Златното руно“, Иван Гунчев, Млечни продукти от Смилян „Милкана милк“, Био Шийтаке от „Bio Way“, Био сертифициран кейл от „Евдул“, Овчи и местни продукти от „Бредас“, Сезонни зеленчуци от Стефка Диманова.

За комбинацията на ястията с подходящо вино, ще се погрижи винарска изба „Едoардо Миролио“.

 
 
Цена на куверта: 39 лв.
За резервации, тел:0893 048 002

Култовата германска банда прави концерт със Симфоничния оркестър на операта

Германските метъл богове Accept здраво ще разтресат Пловдив през май 2019-та. Концертът им на Античния се очертава като твърде специален за бандата, тъй като ще бъде заснет на DVD, а на сцената ще има своеобразен дуел между китарите на музикантите с цигулките на Симфоничния оркестър към Опера- Пловдив. Шоуто ще е на 18 май и билети за него вече се продават на цени от 60 до 99 лева.

Accept ще зарадват за пореден път българските си фенове, като първия им концерт у нас бе през 1993-та. На 18 май, на Античния театър в Европейската столица на културата обаче ще е необикновено. Музикантите ще представят метъл химните си в симфоничен вариант. Освен това ще изпълнят в рок аранжимент подбрани класически произведения- Лебедово езеро и 40-та симфония на Моцарт.

Страница 1 от 1371

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…