Капана.БГ

Капана.БГ

 

 

На 13 цветни страници с размер 49x66 сантиметра разказва историята на някои емблематични символи под тепетата, които сме изгубили завинаги поради грешни и недалновидни решения

 

Присъстват и други, които все още са в градската среда и могат да бъдат възродени, както надеждите за една по-добра и по-здрава нова година

„Изгубеният Пловдив” – така е озаглавен новият луксозен, стенен, 13-листов календар на Регионален исторически музей - Пловдив и Община Пловдив за 2021 година. От днес той вече е в продажба на цена от 9.00 лева и всеки може да си го закупи от експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1.

Календарът разказва историята на някои емблематични символи под тепетата, които сме изгубили завинаги поради грешни и недалновидни решения, но и на други, които все още присъстват в градската среда и могат да бъдат възродени, както надеждите за една по-добра и по-здрава нова година.

 

Пловдив е магнетичен град с прекрасни природни дадености, красивата и колоритна столица на Северна Тракия. Девизът „Древен и вечен” не е избран случайно – един от градовете с най-дълголетна история на Стария континент е все още жив, а животът е постоянна промяна. Понякога промяната се случва бързо и спонтанно, друг път узрява бавно и полека, понякога е жадувана от обществото, понякога обществото няма избор, понякога е за добро, а понякога не е. Пловдив продължава да върви по своя път, а посоката в настоящето се моделира от хората, които са избрали да случат живота си на това кътче от света. За да не се лутаме към бъдещето обаче е необходимо да не забравяме миналото, необходимо е да помним неудачите, които са допуснати преди нашето време, за да не ги повтаряме! Защото когато крадем от обаянието на Пловдив, съзнателно или без да искаме, ние крадем от едно по-щастливо и смислено бъдеще за нашите деца.

 

 

 

 

 

 

Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември - Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, с оригинална компилация от наистина страшни песни

 

Български фонд за жените издава първия по рода си албум „Вечните хитове на България“, в който единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени, но никога не са звучали по радиото. Официалната премиера ще бъде на 25 ноември в 18.30 ч. в специално събитие във фейсбук страницата на организацията, а впоследствие достъпна за онлайн слушане и издадена на плоча.

 

Албумът “Вечните хитове на България” е компилация от монолози на насилници към жени-жертви. Всеки от тях носи заглавие, което съвпада с това на роден поп-хит от близкото и далечно минало и което много от нас свързват с любовни трепети. Това обаче, не са кавър версии, а неукрасени, неполирани изкази на унижение и подигравка към жени, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати.

 

Мрачното вдъхновение зад проекта е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобно на тях парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

 

Защо цял албум? Най-вече защото случаите на насилие над жени често са редовно омаловажавани, премълчавани и дори толерирани. Повечето от тях са изолирани - всеки от тях вместен на три реда в тесните анонимни колонки на криминалната хроника. Реакциите към тях и нормализирането им ги превръщат в безкритична част от информационния поток.

 

Проектът “Вечните хитове на България” се опитва да ги систематизира и показва различните случаи и нюанси - насилието не е само физическо, а има доста по-широка гама от токсични проявления. Десет от тях намират място в компилацията - сексуално насилие, побой, преследване, стереотипизиране, трафик на жени, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и във връзка с външния вид. Петима български актьори записват по два от хитовете, но истинският фаворит е единадесетото парче. Turbo Hit Megamix е истински топ-хит от “върховете на класациите” - микс от цитати от изказвания на тези, които ни управляват и от чиито решения зависят животите ни: правителство, парламент, правоохранителни и правораздавателни органи, институции. 

 

Кампанията призовава всички да сменят изтърканата плоча, която се върти нон-стоп от години - да бъдат промяната, да говорят за насилието, да го разпознават, изобличават и предотвратяват, когато и където могат. Всеки желаещ може да се включи в кампанията в социалните мрежи и с реални действия - в живота.

 

 

 

С аудиоинсталацията „Вечните хитове на България“ Български фонд за жените се опитва да усили до нетърпимост крясъците на насилниците, за да не бъдат повече приемани подобни думи и да окуражи жертвите да говорят за проблемите. От Фонда призовават и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и предлагат конкретни решения, с които да предотвратим пандемията от насилие над жени. Сред тях са: превенция чрез образование за ненасилствена комуникация и за половите стереотипи, промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, създаване на Национална агенция за борба с домашното насилие, събиране на официална статистика и провеждане на национално-представително проучване за мащаба и спецификите на насилието над жени, подобряване на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете и Стратегията по равнопоставеност към него и други подобни.  

 

 

Децата от 3 Б група „Веселячета” на ДГ „Буратино”, която се намира в район "Централен" в Пловдив, станаха първенци в конкурс, организиран от Daikin  и ММС Инк  ЕООД, гр. Варна. С цветната си и пълна с въображение екипна рисунка – колаж  те спечелиха голямата награда – въздухопречиствател за детската група, премахващ бактерии, вируси, акари, полени, предизвикващи дискомфорт и алергични реакции.

 

Заедно с хиляди други малки творци на възраст  3-7 години от цялата страна, малките веселячета от ДГ „Буратино”се включиха в конкурса  и   изразиха в  общ художествен проект собствената си представа за един по-добър и  чист свят.

 

Силната мотивация на учителите и родителите  им  да окажат нужната подкрепа и да включат рисунката за участие в конкурса идва  от желанието им да направят нещо за подобряване  на средата в детската градина, за да бъде тя по-здравословна и да се подобри качеството на въздуха, който дишат децата.

 

Още повече, че в групичката има дечица с алергии. Затова и техните учители и родители  търсят разбиране и съдействие  и го получават от колеги, приятели, хора, ангажирани в сферата на образованието, както в много социални групи и родителски общности, които ги подкрепят в конкурсната надпревара.

 

 

 

 

 

В програмата са включени емблематични шедьоври от инструменталната и вокалната лирика на композитора

 

Сдружение „Изкуство във времето“ и Пловдивската народна библиотека „Иван Вазов“ канят почитателите на класическата музика на празничен концерт „180 години от рождението на Пьотр Илич Чайковски“ тази вечер.
В програмата са включени емблематични шедьоври от инструменталната и вокалната лирика на композитора.
Участват: Павел Генов (цигулка), Никола Николов (виолончело), Цвета Панчева (сопрано) и Злателина Коларова (пиано) от Сдружението, гост-солист: Валентина Трендафилова (сопрано).
Водещ: Дарина Иванова.

 

Програма:

 

П.И. Чайковски (1840–1893) – „Неаполитанска песен“, изп. Павел Генов (цигулка) и Злателина Коларова (пиано)
Михаил Глинка (1804–1857) – „Не ме изкушавай“, изп. Валентина Славова-Трендафилова (сопрано) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – „Есенна песен“, изп. Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – „Нито дума, приятелю мой“, изп. Цвета Панчева (сопрано) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – „Сантиментален валс“, изп. Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – Мелодия, изп. Павел Генов (цигулка) и Злателина Коларова (пиано)
Сергей Рахманинов (1873–1943) – „Не пей, красавице, пред мен“, изп. Валентина Славова-Трендафилова (сопрано) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – „Защо“, изп. Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – „Нощи безумни“, изп. Цвета Панчева (сопрано) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – Ноктюрно, изп. Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано)
П.И. Чайковски – „Ден ли цари“, изп. Валентина Славова-Трендафилова (сопрано) и Злателина Коларова (пиано).

 

24.11.2020, Народна библиотека "Иван Вазов" – Пловдив, 18 часа.

 

 

 

Младите инженерни таланти са подкрепени от фондация „Юрген Дорман“

 

За шеста поредна година АББ България обяви студентите, успели да спечелят стипендията на фондация „АББ Юрген Дорман“, която има за цел да подпомогне мотивирани инженерни студенти, които искат да продължат обучението си.

Международната стипендия се връчва в повече от 12 държави на студенти с отлични академични постижения. С получени повече от 20 кандидатури, АББ България избра най-добрите трима студенти от Технически университет – София и неговия филиал в Пловдив.

И тримата студенти са показали значителни инженерни постижения, отличен академичен успех и лична мотивация. Тазгодишни стипендианти са: Ралица Костадинова - специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, Факултет по електроника и автоматика, филиал Пловдив; Симеон Андонов - специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“, Електротехнически факултет, и Делян Димитров - специалност „Приложна математика и информатика“, Факултет Приложна математика и информатика.

Стипендията се отпуска на студенти първи или втори курс и включва годишна финансова подкрепа в размер на 5 860 лева и еднократно предоставена сума в размер на 900 лева за закупуване на техническо оборудване.

Студентите получават възможността да работят с ментор от АББ по време на обучението си. Осигурена е и възможност за летен стаж в компанията, както и получаване на достъп до онлайн курс по английски език за допълнително разширяване на обучението им.

Стипендиантите могат да участват и в провежданото на всеки две години международно събитие за стипендианти на фондация „Юрген Дорман“ в Швейцария, което дава възможност на стипендиантите от всички страни да се запознаят, да работят по конкретни проекти и да представят своите решения пред експертно жури.

От старта на програмата в България през 2014 г. стипендията е връчена на 19 студенти с различни инженерни профили от Техническия университет в София и неговия филиал в Пловдив. Много от тях се възползваха от възможността за летен стаж в компанията, а някои от тях дори продължиха кариерата си в АББ.

"С всяка изминала година изборът на стипендиантите става все по-труден, защото се срещаме с по-мотивирани и любопитни студенти. Радвам се, че все повече студенти инвестират в своето лично и професионално развитие, както и в социални проекти и доброволчески инициативи," каза Вилиана Бакалова, HR бизнес партньор в АББ България и координатор на програмата.

АББ активно подкрепя образованието и инвестира в млади таланти и извън фондацията, като си партнира с гимназии и университети в цялата страна.

 На снимката от ляво надясно: Делян Димитров, Ралица Костадинова, Симеон Андонов.

 

Вторник, 24 Ноември 2020 11:44

Идете на Училище по словесни магии

Каним ви на онлайн работилница, на която ще представим ресурси за насърчаване на четенето и писането чрез интерактивни, забавни и вдъхновяващи дейности с деца от 1 до 7 клас. В основата на пособията са материали, които съдържат доказан и работещ опит от Обединеното кралство, които бяха доразработени и адаптирани около творчеството на Валери Петров в рамките на проекта Училище за словесни магии.

 

Кога: Днес, 24 ноември (вторник), 16:00 - 17:00 ч.

 

Какво: Онлайн събитие

 

Училище за словесни магии: идеи за работа с деца III

 

Линк към събитието: https://bit.ly/3pGHRZl

 

"Помагало за творческо писане в училище: Словесни магии" по инициатива на Британски съвет, е проект по програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

Онлайн премиера на театралното представление във видео формат "Един ден, в който има всичко" ще се състои на 30 ноември от 19:30 ч.. Спектакълът е дело на асоциация „Метеор“ и се реализира като част от програма "Наследство" на Пловдив -  Европейска столица на културата 2019. Звездният екип на проекта – режисьорката Ани Васева, философът Боян Манчев, актьорът Леонид Йовчев, композиторът Кристоф Печанац и художникът Стефан Дончев - канят всички желаещи да станат зрители на представлението през платформата fanstream: https://fanstream.bg/vd/edin-den-v-koito-ima-vsichko/.

"Един ден, в който има всичко" е представление във видео формат, в което трима души живеят в безвремие, отпуснати в усещането на мига. Тримата герои са водени от силите на взаимното привличане отблъскване, от напрежението между стремежа към привичното и чара на необичайното. В своя малък, затворен свят те се натъкват на чудеса, на радост, на изненадите, скрити не в бъдещето, а в миналото. "Един ден, в който има всичко" е и представление за радостта.

Ани Васева, в сътрудничество с актьорите Леонид Йовчев, Грета Гичева и Катрин Методиева, развива новия жанр на видео театъра. Това не е просто заснето представление, а спектакъл, създаден специално за видео формат и за онлайн разпространение. "Един ден, в който има всичко" съчетава задълбочения и продължителен работен процес, въздействащо актьорско изпълнение, свободата и въображението, характерни за театралната работа на Метеор, със създаващите едновременно реалистичен и пълен с изненади свят, визуално впечатляващи похвати на видео медията.

Представлението е част от дългосрочния проект Ex corpore на “Метеор“, в който са включени множество събития и който е част от проектите, спечелили подкрепа в направление „Наследство“ в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, осъществяващ се и с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община и Министерство на културата и със съдействието на Swimming Pool, галерия „Етюд“, „ХаХаХа импро“, АртФест, Дом на киното и ДНК.

В четири последователни дни преди 30-и ноември в YouTube страницата на Метеор (MTheOrg) ще бъдат качени и четири видеа, подготвени специално за проекта: Боян Манчев ще постави въпроса Защо изкуство? и Защо сега? Със серия от въпроси към съвременните творци (26.11), бъдещите актьори ще научат какво е важното в актьорската професия за Леонид Йовчев (27.11), Стефан Дончев  ще представи методите на създаване на дигитални апарати (28.11), а Ани Васева ще направи въведение във видео театъра (29.11).

В Пловдив проектът ще продължи и през 2021 г.

Повече информация потърсете ТУК и последвайте YouTube канала на Метеор

Страница 1 от 1797

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…