„ Пир по време на чума е да правиш изкуство в тези времена. Благодаря на актьорите, че изтърпяха всичко това”. Така доайенът на българския театър Асен Шопов се обърна към трупата на пловдивския театър, с която извървя поредното си сценично приключение. На 88 години режисьорът постави пиесата „Майстори” по Рачо Стоянов на пловдивска сцена. Снощи спектакълът се игра за първи път пред публика, а днес е второто премиерно представяне на новото заглавие в афиша на драмата.    

„ От 1954г. Асен Шопов работи в театъра. Благодаря му, че вече 66 години брани тази нива от разни посегателства. Благодаря му, че се грижи за чистотата на истинския български театър”, обърна се към режисьора директорът на пловдивската културна институция Кръстю Кръстев на днешната пресконференция по повод премиерата.

„ Минахме през трънлив път с „Майстори”. Започнахме февруари миналата година, за да завършим процеса днес. Имахме доста перипетии, но в крайна сметка Фортуна повлия и днес сме пред вас”, допълни той.

„ Благодаря за възможността, вниманието и жеста към моята персона. На моите години всяко занимание е своеобразно прощаване със сцената, сбогуване с театъра. Това не може да продължава безкрай”, обърна се на свой ред режисьорът към Кръстю Кръстев.

Асен Шопов подчерта, че е привилегия възможността да работи върху пиеса, която иска да направи, а не да върши нещо дежурно. „Не мога вече да правя нещо само заради самото правене. Пиесата „Майстори” съм я правил много пъти. В този театър съм я поставял през 1971г. Това повторение за мен има смисъл на опит да се реализира произведението плътно, догонвайки всичко пропуснато”, допълни Асен Шопов.

„ Не се занимавах с това дали ми е трудно, а дали е истина това, което правим на сцената. Занимавах се с това да се срещнем с Косьо (майстор Найден в пиесата), да се сблъскаме наистина. Да пишем историята, а не просто да я играем”, каза Мария Сотирова, която зрителите ще видят в ролята на Милкана. „Изчистихме се от всякаква суета”, довери актрисата.

„Текстът е продукт на поведението.  Именно с поведението се занимавах с този процес- какво да излезе на сцената като човешки импулс”,  допълни Константин Еленков партньорката си на сцената.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…