Специална селекция с най-доброто от съвременния танц на САЩ ще пристигне в Пловдив през 2018 година. Платформата "Spotlight: USA" се организира от American Dance Abroad и One Dance Week. Те организират гостуването на 9 иновативни танцови компании от САЩ. Те ще се представят пред 50 програматори от над 30 държави, както и пред българскат публика. Спектаклите ще се случат между 26 и 28 март.

Международно жури, съставено от някои от най-големите експерти от Чехия, Хонг Конг, Италия и др. са селектирали 9 американски танцови компании от общо 50 кандидатури. "Имаме компании както от Ню Йорк, така и от Сиатъл, Лос Анджелис и Портланд - от всички краища на САЩ. Целта ни е да покажем разнообразието от съвременен танц в САЩ", разказа Андреа Снайдер от American Dance Abroad.

"Разнообразието за нас е много важно. Искахме да има равновесие и разнообразие както между мъже и жени, така и сред различните раси и във всеки възможен апсект. За нас в САЩ това е много важно", коментира съдружничката ѝ Каролелинда Дики. Тя добави, че финансирането в САЩ идва изцяло от частни спонсори. Организацията се субсидира от няколко филнатропски организации. Конкретната платформа в Пловдив е подкрепена и от Америка за България и от Община Пловдив.

Програмата през март 2018 ще е изключително интензивна. Спектакли ще има постоянно, като основните сцени се очертава да бъдат ГДК "Борис Христов" и Драматичния театър. "Поне едно от представленията се очаква да бъде на открито", коментира Каролелинда Дики и се пошегува, че са поръчали на Община Пловдив хубаво време през март.

"Американският съвременен танц е известен като по-минималистичен - без много декор и сценография, а влияние основно с костюми и самия танц", разказа Андреа Снайдер. "Въпреки това след селекцията от журито се оказа, че има и някои спектакли, които имат сериозна сценография, която също трябва да пристигне тук", добави тя.

Успоредно с танцовата програма, в Пловдив ще се проведат и различни майсторски класове от американските компании, както и панел с дискусии, свързани с това изкуство.

"Надяваме се с тази платформа Пловдив да се превръне във врата за американския танц както към Европа, така и към Азия", коментира Асен Асенов от фондация "Едно", организатор на One Dance Week. Той добави, че това е един смел експеримент, тъй като за пръв път селекция американски представления пристига в такъв мащаб в Европа, при това конкретно в България. "Азиатската сцена се развива изключително бързо, а Пловдив има предимството да бъде посредата между Европа и Азия", коментира той.

Община Пловдив и American Dance Abroad подписаха и меморандум за сътрудничество.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…