Групата "Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Испания ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и гости на града на 20 юли 2017 г., от 20 часа на сцената пред Община Пловдив

"Ла Туна" от Университета от Алкала Де Енарес е институция с пет вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. "Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала, през XV век, и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод „супа“) - студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

Една от основните цели на "Ла Туна" е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

"Ла Туна“ ще гостува в Пловдив на 20 и 21 юли 2017 г. Всички разходи по пътуването са финансирани от различни официални органи от Испания, както и с помощта на български фирми. Община Пловдив – домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата, която е с ВХОД СВОБОДЕН. 

В първия ден – 20 юли, групата ще има среща в 18:30 часа в заседателната зала на Община Пловдив със заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и представители на общинската администрация. По традиция, на тези срещи се извършва размяна на подаръци. Във всяка точка по света, която посещават "Ла Туна“, носят подаръци от Университета и от Общината на Алкала де Енарес за града - домакин, като изпълняват и една испанска песен за поздрав.

Около 19:00 часа "Ла Туна“ ще преминат в шествие и песни по Главната улица на Пловдив. По маршрута си до сцената, ще спират и ще пеят за хората, които са в околните заведения.

В 20:00 часа започва концерта, на сцената пред сградата на Община Пловдив, пл."Стефан Стамболов".

През втория ден - 21 юли, "Ла Туна“ ще направят туристическа обиколка на забележителностите на града с екскурзовод, осигурен от Община Пловдив. По време на обиколката, на всички подходящи места отново ще пеят за пловдивчани и гости на града. Вечерта е предвидена програма, включваща концерти в знак на благодарност към българските фирми, подпомогнали финансово осъществяването на визитата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…