Заповядайте на концерта на 3-ти юни от 11 часа в ДНА

Сдружение „Асоциация лицеви аномалии“ (АЛА) навърши 20 години. Годишнината преминава под мотото „Толерантност и приемане“ и ще бъде отбелязана с благотворителен концерт на 3.06 от 11 часа в ДНА в Пловдив. В концерта участват ансамбъл „Тракия“ и детската фолклорна формация „Куклици“. Очаква се на събитието да присъстват деца, родители, гости, подкрепящи каузата на АЛА.

Годишно в България се раждат 160 деца с лицева аномалия. Най-често срещаната малформация е цепнатина на устната и/или небцето. Лечението изисква грижи от самото раждането, а най-добрият вариант е  подготовката да започне  и преди това. Лечението продължава до приключването на растежа на детето. Комплексната грижа и правилният подход биха спестили стреса на родителите, биха свели до минимум вероятността бебето да бъде изоставено и дават възможност на човека  да развие пълния си потенциал.

Здравната касата поема само оперативното лечение, което е крайно недостатъчно. Комплексният подход в лечението, описан в Европейски стандартизационен документ включва – първи грижи за бебето непосредствено след раждането, които да гарантират храненето на новороденото; в периода от 3 до 10 месечна възраст се осъществява хирургическото лечение за затваряне на цепнатината, следват работа с логопед, за да има детето разбираем говор, консултации и евентуална работа с ортодонт – за да се постигне правилен растеж на зъбите.

В европейската практика се препоръчват и консултации с психолог, който да окаже подкрепа на семейството непосредствено след раждането, а в по-късен етап и на самото дете.

Държавата не осигурява тази крайно необходима намеса и работа на специалистите по хранене, на психолог, на ортодонт и логопед. В продължение на 20 години асоциация АЛА се грижи за това децата, родени с лицеви аномалии да получават възможно най-адекватното лечение, като търси възможности и работи с организации от чужбина като ЕСО и Smile Train. Все по значим е приносът и на хората с разбиране, съпричастност и благородство – дарителите на АЛА.

Повече информация за асоциацията и проблема, може да видите тук: сайт и във ФБ.

Заповядайте на концерта на 3-ти юни от 11 часа в ДНА (Военен клуб, Пловдив). Ансамбъл Тракия и детска формация „Куклици“ ще се погрижат да бъдем вдъхновени и възнаградени за подкрепата. Вход за събитието на място – 6 лв.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…