Концертът е посветен на 95 години от рождението на проф. Кирил Дженев - хореограф и основател на ансамбъла

На сцената на Античен театър Пловдив, обичаният и популярен у нас и в чужбина Фолклорен ансамбъл "Тракия" ще зарадва своите почитатели и любителите на българския фолклор с концерт – спектакъл "Фолклорни легенди" на 5 юни 2017г., понеделник, от 20.00 часа.

Концертът е посветен на 95 години от рождението на проф. Кирил Дженев - хореограф и основател на ансамбъла, 75 години от рождението на доц. Стефан Мутафчиев - композитор и първи диригент на хора и на 65 години от рождението на Цветан Цветков – инструменталист, композитор и дългогодишен диригент на оркестъра към ансамбъла.

Възстановени са техни емблематични произведения, останали в съкровищницата на сценичното фолклорно изкуство: „Пирински пролетни игри”, „Крайдунавска приказка”, „Севдим Кальо”, „Брала мома ружа цвете”, „Ирино, Иринчице” и др.

Билети за уникалното събитие се продават на касата пред Община Пловдив и в сградата на ансамбъл „Тракия“.

Ансамбъл “Тракия” – гр. Пловдив е създаден през 1974 г., като Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия” на бюджетна издръжка към Министерство на културата до 31.12.1998 г. и от 01.01.1999 г. съгласно Постановление 711 на МС е към Община Пловдив. Творческият облик на “Тракия” е създаден от проф.Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц.Стефан Мутафчиев – първият диригент на хора, проф. Николай Стойков – първият диригент на оркестъра, академик Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова, художничката Нева Тузсузова и редица други изявени творци. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Те са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас, Плевен, Русе и др. Всички те пристигат в Пловдив с желание да учат в  АМТИИ и  да се усъвършенствуват в ансамбъл „Тракия”. Това е единствен уникален шанс за интеграция между образованието и голямото сценично изкуство. В този момент в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на „Тракия”. Вече 39 години “Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографс-ки области.

Специалистите окачествиха участието на “Тракия” в Първия преглед на държавните и професионални ансамбли за народни песни и танци в Благоевград през 1976 г., като “кулминация” на целия преглед, като “атомен взрив” на прегледа. Десет години по-късно по време на третия преглед в гр.Кюстендил /единственият с конкурсен характер/“Тракия” спечели шест първи и две втори награди във всички възможни раздели за авторство и изпълнение.

До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и 53 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и т.н. и т.н.  Ансамбълът си е създал международно име в световната култура - едно уникално постижение за град Пловдив.

Хорът на  “Тракия”, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата “Мистерията на българските гласове” имаше огромен успех при първото представяне на България в зала “Олимпия” в Париж през 1990 г.  и бе номиниран за наградата “Грами” и се нареди на трето място в класацията на “Билборд”. От създаването до сега „Тракия” е отличен с всички държавни отличия и награди. За последните години това са:

2005 г. – „Кристална лира”- награда  на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерство на културата за спектакъла „Хубава Яна”

2005 г. – „Награда Пловдив” – в областта на музиката и танца

2000 г. – „Златна лира” – на СБМТД

2000 г. – „Кристална лира” – за върхови постижения в танцовото изкуство.

Стотици и хиляди почитатели на "Тракия” имат касета, плочи или диск. Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ десет серийният филм “Танците на българина” и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти за българския народ чрез неговите единствени по рода си песни, танци и костюми.

Ансамбълът има задача да запази и развие традиционното песенно, музикално и танцово изкуство от всички фолклорни области на страната. Да съхрани фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българския народ. Да повишава родолюбието и българщината у подрастващите. В тази връзка по традиция всяка година за децата и учениците от град Пловдив и Областта се организират два пъти в годината „Великденски” и „Коледен” цикъл образователни концерти, които имат за цел да възпитават последователно всяко поколение с изконните български традиции.

 Ансамбъл „Тракия” традиционно присъства в Националния културен календар на Министерство на културата. Негова цел е да бъде контрагент на културна комуникация чрез концерти на живо и с представянето си пред електронни медии – национални и местни, задоволявайки духовните потребности на по-широк кръг от социални групи на населението, населяващи по-отдалечени краища на страната. Да се стреми към приобщаване на европейските културни ценности със своята уникалност, като част от европейската цивилизация.

От създаването си до днес „Тракия” е явление в националната ни култура и „лице” на град Пловдив, присъствайки на всички значими форуми с изяви  при откриването им или със самостоятелни концерти.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…