На откритата сцена пред община Пловдив и на 29 декември продължава празничната програма, която общинската администрация организира за пловдивчани и гости на града. В 12 часа ще се изявят съставите към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, които изнесоха впечатляваща двучасова фолклорна програма на 24 декември.

Младите гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ с ръководител Веселин Козарев отново ще свирят музика от планината на пл. Стефан Стамболов, а заедно с тях ще извият глас и певиците от женска вокална група за автентичен фолклор „Родопски звуци“.

Младите музиканти посещават единствената школа по каба гайда в града ни и са част от Гайдарски състав „Родопчани” към Народно читалище “Гого Мавров-1930 г.”.  Гайдарската и певческата група, се установяват трайно в читалището през 2014г. Влечение към магията на родопската каба гайда проявяват не само възрастни, но и все повече деца и юноши, които са обособени в детско-юношески колектив. Към момента броят на гайдарите и обучаващите се е над 40 души. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици. В самодейния състав на най-различни сцени в България и чужбина свирят рамо до рамо три поколения гайдари.

В 16 часа започва концерта на прочутия пловдивски китарист, джазмена Огнян Видев. Професионалният музикант с над 40 години стаж е обиколил света, свирил е с най-добрите не само в България, а и в света джазмени. Най-активният му период обаче се свързва с участието му в култовата формация „Бели, зелени, червени” от Пловдив. С елитната формация на Весо Червения „Бели, Зелени, Червени“ (по трикольора) участва ключово в многобройни концерти в България и чужбина. Изявява се и като концертиращ артист соло и самостоятелно. Стилистиката му е бленд от блуз, латино, фламенко, джаз класик и джаз авангард в широк диапазон. Записите му са в златния фонд на БНП и БНТ.

Гастролира на джаз фестивали в САЩ, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Югославия. Индия и др. В Сопот, Банско, Созопол, Банкя, Габрово, Русе, Пловдив, Пазарджик, Варна, Смолян, Ст. Загора, Казанлък. За Огнян Видев има посветен документално-игрален филм – „Дъждовен ден“. Огнян Видев е първият носител на наградата за цялостен принос на  Plovdiv Jazzfest през 2016 година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…