Хищникът (Атма) е първият цялостен спектакъл на гръцките артисти Данай Димитриади и Дионисиус Аламанос. Двамата ще поставят финалните щрихи на продукцията по време на творческа резиденция през август в Пловдив, а на 6 октомври ще направят забележителна световна премиера. ХИЩНИКЪТ (АТМА) е международна копродукция на ONE DANCE WEEK, Вig Story Performing Arts Services и Centre Cívic Barceloneta – Барселона. ХИЩНИКЪТ (АТМА) е силен повик срещу животинската природа на човека. Изгряващите гръцки артисти отправят танцувален апел към първия сред живите организми – човека-господар, който експлоатира природата. Вплитайки тела, за да изобразят различни символни животни, Данай и Дионисиус разказват истории за оцеляването, доминацията и слабостите, които определят кой е по-силен и кой да надделее. Използвайки ритъм, сенки и изчистена естетика, Данай и Дионисиус ще ни отведат в загадъчно пространство. Там превъзходството на хората над животните не съществува. Там може и да срещнем просто една утопия, но целта на двамата танцьори е поне да опитаме да си я представим. Ако все пак можеше да е наистина? „Докато хората продължават да унищожават безмилостно останалите живи същества, никога няма да постигнем добро здраве и мир. Докато хората убиват животни, те ще се избиват и един другиго. Този, който сее смърт и болка, не ще пожъне никога радост и любов.” - Питагор

Данай Димитриади е родена в Атина и завършва Националното танцово училище в гръцката столица. Като част от Hellenic Dance Company, тя участва в спектакъла "Open Frontiers", представен в Концертна зала – Атина и фестивала Athens Epidaurus, по хореографии на Акрам Кан, Антон Лахки и Марта Греъм. През 2014-а година Данай участва в "Panorama", представен в New York City Hall и Одеон на Ирод Ати - каменния театър на южния склон на Акропола, създаден в сътрудничество с Martha Graham Dance Company. В Лондон изучава репертоара на Акрам Кан, включително “Kaash’’ и “iTMOi’’. Между 2016-а и 2017-а година тя се присъединява към малтийската компания ZfinMalta Ensemble.

 Дионисиус Аламанос е роден в Атина и израснал на остров Занте (Закинтос), Дионисиус Аламанос започва образованието си в Училището за музика и изкуства на Йонийските острови в ранна възраст. Заедно с творческите си търсения по отношение на движението на тялото, той експериментира с различни стилове от уличните танци. По-късно завършва Националното танцово училище в Атина. Като артист на свободна практика Аламанос сътрудничи с Hellenic Dance Company като танцьор и асистент – хореограф в продукцията на хореографа Антон Лахки "No more Fairytales". Аламанос е работил и с Cocoon Dance Company в Германия. Изпълнява откъс от "Vertical Road" на известния британски хореограф Акрам Кан, а в последствие става част от компанията му. Аламанос пътува заедно с трупата на Akram Khan Company на турне с известния спектакъл “Chotto Desh’’, заедно с режисьора Сю Бъкмастър.

Билети за ХИЩНИКЪТ (АТМА) може да намерите на касите на EasyPay в цялата страна или онлайн в системата на EPAYGO - Билети и Събития: http://bit.ly/ODWUncia Местата са ограничени. ONE DANCE WEEK е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

Началото е 19,30 в ГДК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…