Капана.БГ

Капана.БГ

 

ОИ иска повече средства за собствени събития през 2021

Таня Грозданова

 

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев отчете близо 10-те месеца на поста. Той заяви, че приходите на управлявания от него ОИ са три пъти по-малко от планираните в началото на годината, когато той бе назначен на работа при вече готов бюджет.  

 

Планираните са били в размер на 770 000 лв., а са реализирани 240 000 лв. Спадът на посещенията в обектите на „Старинен Пловдив“ е със 67 на 100. Чуждестранните туристи през м.г. са били 104 890, а за 9-те месеца на 2020-а са общо 18 234 души и това е обяснимо на фона извънредното положение и кризата с COVID-19.

 

По думите на Грозев успех е, че билетният център пред общината вече продава билети и за обектите на "Старинен Пловдив". Обяви още няколко промени – изравняването на входния билет за къща Клианти с тези на останалите къщи; активна работа по  Фейсбук страницата и редица изложби и онлайн концерт по време на пролетния локдаун.

 

Отчете и небивалия интерес към сувенирните маски с елементи на римски мозайки, които продава института.

 

Директорът припомни, че в начало на лятото местният парламент одобри допълнително финансиране на Института в размер на 145 хиляди лева за спешни ремонти  по къща Стамболян и къща Недкович, които вече са извършени.

 

Той отбеляза непрекъснатата работата на реставраторите по мозайките на Голямата базилика, въпреки че още не е открита и предадена за стопанисване на Старинен Пловдив.

 

Грозев се похвали с нов тематичен екскурзоводски маршрут за алафрангите и съобщи, че от догодина в къщите ще може да се плащат билети с банкови карти от Европейската икономическа зона, а също така ще се купуват онлайн.

 

Богомил Грозев съобщи, че вече са подали проектобюджета си за 2021 към ресорния кмет Пламен Панов и в него са планирани повече собствени събития. 

 

 

 

Обявяването на квартал Капана в престижната селекция в програмата „Културно наследство в действие“ по програма „Творческа Европа“ е другото голямо постижение на Фондацията, смята зам.-кметът по култура Пламен Панов

Той очерта два сценария за бъдещето на Пловдив 2019

Таня Грозданова

Общинска фондация „Пловдив 2019“ е тази, която вкара два пъти градът ни в европейския сектор през изминалата година и той получи признание, благодарение на екипа ѝ. Градът влезе като пример за положителна практика в доклада на евродепутата Мария Габриел за подпомагане на културния сектор в условията на ковид кризата. Става дума за създадения още през пролетта към Фондация „Пловдив 2019“ Кризисен фонд, чрез който с 1000 лева за режийни разходи са подкрепени 14 независими творци.  

Обявяването на Квартала на творческите индустрии в престижната селекция в програмата „Културно наследство в действие“ по програма „Творческа Европа“ е другото голямо постижение на Фондацията, заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов по време на днешния отчет.   

В отговор на наш въпрос той очерта два сценария за бъдещето на „Пловдив 2019“.

На първо място искам да напомня, че с решение на Общински съвет-Пловдив аз съм определен за председател на Управителния съвет. Не е тайна за никого, че част от моя личен професионален път е минал през Фондацията и по време на подготовката за кандидатстване на Пловдив за Европейска столица на културата. Аз самият винаги ще защитавам „Пловдив 2019“. Видно от 2020-а, Фондацията е тази, която вкара два пъти Пловдив в европейския сектор.

По мое мнение има два варианта за нейното бъдещо преструктуриране и аз съм ги споделил с кмета Здравко Димитров.

Единият е да бъде трансформирана в звено за маркетинг, реклама и събития, за да продължава да развива бранда „Пловдив – Европейска столица на културата“. Другият вариант е да се пеструктурира така, че да остане като звено, но да подготвя проекти за привличане на европейско финансиране в сферата на културата. Хората в нея имат опит за това и ще бъде много ключово, ако разполагаме с такава структура, за да развиваме  годишната програма за културно съдържание.

Панов допълни, че целта е да бъде използван максимално най-големия финансов инструмент за финансиране по програма Творческа Европа.  

В началото на тази година, през януари фондацията представи стилна книга със събитията от годината на титлата, а кметът Здравко Димитров предаде щафетата на следващите - Риека като Европейска столица на културата. Месец по-късно състава редуциран почти на половина, напомни изпълнителният директор на Пловдив 2019 Кирил Вълчев, който също се отчете днес. Бе отворена първата покана по програма „Наследство“ със спечелените 1,5 млн. евро, които са част от наградата на ЕС Мелина Меркурий.

„Пандемията забави до голяма степен договорите с културните оператори. Към монета 8 договора са подписани и работим по другите, за изпълнение по 2020 и 2021 г, като част от дейностите по тях вече са реализирани,“ отчете Велчев.  

Обобщените данни от мониторинга показват, че 1,2 млн. пълнолетни българи са посетили поне едно културно събитие от програмата, което е ръст с 30,6%.

Приоритет в настоящата дейност на фондацията е да финализира отчетите и успешно да реализира този сегмент. „Разгледани са над 150 отчета от началото на годината. Преведохме сумите на почти всички. Ние сме единствената културна организация, която е обработила такъв мащаб финансови документи,“ подчерта Кирил Вълчев.

До края на годината се очаква финалния доклад по направения от ЕК мониторинг. Техни представители са анкетирали над 20 културни оператори за оценката на евро журито, свързана с ЕСК.  

 

 

 

През лятото на 2021 проектът може да е реализиран

Таня Грозданова

 

Утре ще бъде обявен изпълнителят, спечелил обществената поръчка за реставрация, консервация и социализация на археологическия обект “Форум юг-изток”, съобщи зам.-кмета по култура, туризъм, археология и опазване на културното наследство Пламен Панов.

 

Той цитира арх. Румяна Пройкова, която е заявила, че Пловдив скоро ще има своето ново археологическо бижу.

 

Ресорният зам.-кмет уточни, че срокът за изпълнение на обществената поръчка е за 150 дни, в които е включена изработка на идеен проект, после технически, съгласувателни процедури с НИНКН и остойностяване.

 

Това означава, че през лятото на 2021 проектът може да е реализиран, ако всичко въпри по план.

 

 

 

Четвъртък, 26 Ноември 2020 15:02

Нощта на учените онлайн в УХТ 2020

Нощта на учените в Университета по хранителни технологии за първи път ще се проведе в онлайн среда на 26 и 27 ноември 2020 г.  

 

В първия ден ще бъде разгледана ролята на плодовете, зеленчуците и зърнено-бобовите в диетичното хранене, както и изискванията на храненето при заболявания на стомаха. Интересна ще бъде и лекцията за новите ядливи опаковки, както и вредни ли са Е-тата и тяхното място в храните.  

 

Форумът ще бъде открит на 26 ноември 2020 г. от 13.30 часа в онлайн пространството от координатора на програмата за УХТ проф. д-р инж. Йорданка Алексиева и може да се гледа на www.meet.jit.si/CHPAlexieva.

 

 „Всеки посетител в онлайн форума ще може да се запознае с традиционни храни от различни области на страната. Ще бъдат разгледани и възможностите за интерпретиране на традициите в храненето, регионалните и национални храни в туристически продукт, колко важна е националната кухня в определянето уникалността в имиджа на туристическата дестинация и нейния успех“, коментира проф. д-р инж. Алексиева. Тя уточни, че студенти ще предложат свои идеи за развитие на кулинарен туризъм на основата на традициите в храненето.

 

Всеки желаещ да се включи може да го направи онлайн и да участва с въпроси. Нощта на учените се провежда за 14-та поредна година от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“.  Тази година ще се включат стотици български учени от 25 града, като инициативата ще се състои в страната от 26 до 29 ноември в страната. Програмата ще бъде изцяло онлайн и ще бъде част от събитие, провеждащо се в над 300 града в Европа.

 

 

 

Четвъртък, 26 Ноември 2020 12:30

Коледна изложба в галерия Ромфея

Както всяка година галерия “Ромфея” представя на вниманието на ценителите на изобразителното изкуство обща “Коледна изложба 2020”.

 

Изложбата е факт, подредени са 34 творби и гражданите могат да посещават галерията и да се наслаждават на картините в определеното работно време от 11,00 до 19,00 часа всеки делничен ден, както и в събота от 11,00 до 16,00 часа при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

 

За съжаление, тази година няма да има връчване на наградата “Мечът Ромфея”, тъй като през настоящата година дейността ни беше сведена до минимум и нямаше достатъчно изяви на творци в нашата галерия, съобщи галеристът Камен Шишманов.

 

Ще бъде определена само стипендия “Ромфея” на ученик от НХГ “Цанко Лавренов” – Пловдив с помощта на ръководството на галерията и гимназията.

 

Поводът е Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и деца

Реконструираният акведукт на Бунарджика в сряда вечерта бе осветен в оранжева светлина по повод Международния ден на ООН за борба с насилието над жени. Инициативата е на Зонта клуб Пловдив е подкрепата и съдействието на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Припомняме, че Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените е обявен за такъв Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН 17.12.1999 г., но активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от  1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 61-ва на трите сестри Марибал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на  диктатора Рафаел Трухильо.

Всяка година Z Club Plovdiv, младежкото подразделение на Zonta Club – Plovdiv, организира инициативи под наслов "16 дни", какво е включено в тях през 2020-а четете в Под тепето.

 

Таня Грозданова

Направихме всичко възможно не само да спасим секторите, но и да ги развием, коментира той по време на годишния отчет на дейността на пет от 6-те културни института в ресора му, който обхваща още археология и опазване на културното наследство.

Според цитираните данни Пловдив е инвестирал малко по-малко от 4 млн.лв. в културно съдържание през различните финансови инструменти, с които разполага през кризисната първа година от мандата. Културният календар на града е в размер на 1,8 млн и се сътоя, въпреки пандемията, подчерта Панов.

 

Със 120 хиляди са финансирани читалищата на територията на общината, 350 хиляди бяха отделени за допълнително финансиране на държавните културни институти – Опера, Куклен и Драматичен театри.

Панов акцентира върху доброто сътрудничество на Общината с тези институти и напомни, че МК гарантира само заплатите им, без средства за нови спектакли.

Още по темата четете в Под тепето

Страница 1 от 1798

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…