Издателство „Летера“ има удоволствието да Ви покани на второто събитие по проекта „Духовни маршрути в Пловдив 2023“.

 

На 10.06.2023 г., събота, в 10:30 ч. със сборен пункт площад „Съединение“, пловдивчани и гости на града ще могат да се включат в маршрут, посветен на Ранното християнство във Филипопол.

Водач ще е Мая Мартинова-Кютова, археолог, проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

 

Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2023“е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

Филипопол е голям градски център в римската провинция Тракия. Още в езическите времена започва проникване на християнската религия сред населението. През ІV в. сл. Хр. градът е столица на провинция Тракия и седалище на епископска катедра. Посетил ли е апостол Павел Филипопол? Кои са най-ранните мъченици за вярата? На тези въпроси ще отговори археологът Мая Мартинова-Кютова. Ще бъдат изяснени характерните особености на градоустройството на Филипопол през раннохристиянската епоха – култови сгради – базилики и мартириум, особености на обществената архитектура, къде се е провел Филипополския контрасъбор през 343 г.

В Археологическия музей участниците ще бъдат запознати с един изключителен паметник на раннохристиянската култура – Гробница със стенописи, където са изобразени християнски символи и евангелски сцени – възкресението на Лазар и изцелението на паралитика.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…