Легендарният цигулар Пинкас Цукерман вече е в България за своето участие в „Европейски музикален фестивал“ 2022 в София и Пловдив. Неостаряващият виртуоз ще изнесе два концерта като солист и диригент с Оркестъра на Classic FM  радио, които са част от 20-тия юбилеен сезон на състава. „Много съм щастлив, че отново съм в тук, особено след периода на Covid-пандемията", сподели маестрото още в първите часове след пристигането си. „В момента светът преживява трудни времена, заради напрегнатата ситуация с военния конфликт в Украйна, но според мен е много важно да помним, че музиката е мощна сила, която ни обединява“, категоричен е той.

За двата си концерта у нас, единият от които е първа негова изява в Пловдив,  Цукерман ще представи стилна програма от великолепни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт: Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550.

Забележителният музикант сподели за българската публика, че в младежките си години му е било доста трудно да свири Моцарт. Като ученик той е изпълнявал предимно камерна музика от виенската класика, но в онзи момент му е липсвал житейския опит и познания, за да осмисли творбите. Едва по-късно той посещава Виена, Мюнхен, Залцбург и се запознава отблизо с цялостната културна среда и традиции, в които се раждат шедьоврите на композитора. Това му помага да постигне зрялост и разбиране за творчеството на австрийския гений. „Необходимо е да намериш свой вътрешен мир, който на 14 – 15 години е невъзможен“, категоричен е Цукерман. А дали сегашната му интерпретация на Моцарт е достатъчно зряла?  „Ще бъде искрена, но не мога да обещая, че ще е зряла ….“, смее се маестрото.

Критиците и публиката изтъкват винаги, че неговият звук е напълно неподражаем със своята изразителност, пластичност и техническа изрядност. Ключът към успеха за великия изпълнител: „Всеотдайност, ежедневен усилен труд и малко късмет!“, казва той в интервю за Classic FM радио.

Пинкас Цукерман вече започна работа с музикантите от Оркестъра на Classic FM радио за подготовка на програмата. Днешната репетиция е със свободен достъп за ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков“, които могат да проследят работния процес и да чуят отблизо звука на неговата уникална цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г. 

Гостуването на Пинкас Цукерман в София (28 октомври, зала „България“, 19:30 ч.) се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община - Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство със Софийската филхармония.

Концертът в Пловдив на 29 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ от 19:00 ч. се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Билети за двете събития са налични на касите на съответните зали и онлайн на Ticketsbg.com.

Кариерата на Пинкас Цукерман, като изтъкнат цигулар, виолист, диригент и педагог, продължава вече над 50 години. Роден в Тел Авив през 1948 година, той започва първите си занимания с музика благодарение на своя баща. Ключов момент в живота на младежа е срещата с Исак Щерн през 1962 година, когато той открива таланта му и го съветва да учи в Ню Йорк. Първите години в САЩ са много трудни за Пинкас Цукерман, но той развива дарованието си благодарение на  преподаватели като Исак Щерн и  Иван Галамян. Има възможност още на 19-20 годишна възраст да свири с музиканти като Даниел Баренбойм, Жаклин Дю Пре и много други, с които постига отлично музикално разбирателство. Концертният му дебют е в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва  наградата „Левентрит“, съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Първите му записи са през 1969 г. с Концерт за цигулка на Чайковски под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър и цигулковия концерт от Менделсон с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония. Те поставят началото на блестяща звукозаписна кариера с над 100 албума, две награди „Грами“ и 21 номинации. 

През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с  Английския камерен оркестър. През 80-те години той е музикален директор на Камерния оркестър „Saint Paul“, а от 1999 до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.

Отдавайки много енергия на преподавателската работа и младите музиканти, Пинкас Цукерман е председател на Изпълнителската програма в Музикалното училище в Манхатън повече от 25 години. Той е ангажиран в престижни учебни институции в Обединеното кралство, Израел, Китай, Канада и др.

През последните сезони Пинкас Цукерман продължава да концертира интензивно като солист и камерен изпълнител. През сезон 2021/2022 той осъществи концерти с Израелската филхармония, Симфоничния оркестър на Барселона и Симфоничния оркестър на Далас в новата си позиция на артистичен ръководител и основен образователен партньор. С камерния състав „Цукерман Трио“ той посети фестивалите „Равиния“, „Аспен“, „Амелия Айлънд“ и изнесе камерни концерти в Ню Джърси и в Университета „Уошингтън и Лий“ в Лексингтън, Вирджиния. С Аманда Форсайт цигуларят представи концерти с Английския камерен оркестър, Будапещенския симфоничния оркестър MAV, Симфоничния оркестър на Прага, Симфоничния оркестър на Полското национално радио, Симфоничните оркестри на Рединг и Ню Бедфорд. Цукерман и Форсайт са реализирали и турне с Йерусалимския струнен квартет с концерти в САЩ и Канада.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…