Посетителите на музея имат възможността да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история и да научат любопитни факти за професията космонавт

Посетителите на музея могат да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“ 11 още тази събота – 22 януари. Тя  гостува у нас, благодарение на Посолството на САЩ в България и е предоставена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт. Ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.  

 

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в „Музейко“ в София. Сега той ще бъде показан и в Пловдив, тъй като миналата година РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията.

 

Припомняме, че по повод “Европейска нощ на учените”, МАК организира серия от инициативи по цялата планета под наслов “Астро нощи”, целящи да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни. В рамките на проекта, предстоят още вълнуващи събития не само в музея, но и на различни локации в град Пловдив, като: виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; интересни дискусии за климатичните промени и много други.

 

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо”11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

 

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията „Аполо“ 11 и  кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

 

Напомняме, че в музея се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…