Изключително слаб е интересът на пловдивските творци към обявения по време на извънредното положение Кризисен фонд за подпомагане на независимите артисти в Пловдив, научи КАПАНА. Мярката на фондация „Пловдив 2019” и отдел „Култура” на този етап не се радва на особен интерес от страна на културния сектор. Досега са минали няколко разглеждания на молби от комисията, като такива почти няма. Пет или шест творци са кандидатствали за безвъзмездна финансова помощ от 1000 лева на този етап.  Колко от тях са били одобрени, на този етап не е ясно.

Кризисният фонд ще функционира до октомври. По регламент комисията се събира на всеки две седмици, за да разглежда внесените молби. Внасянето им става на електронна поща или на хартия.

Припомняме, че правилата за кандидатстване към Кризисния фонд бяха преработени заради критики от страна на представители на творческите гилдии в града при първоначалното обявяване на идеята. Според общината, в момента правилата за кандидатстване са максимално улеснени. За подкрепа на независимите артисти са разпределени 100 хил. лв. Сигурно е обаче, че средствата няма да бъдат разходени на 100 процента за тази мярка. След октомври вероятно ще бъдат пренасочени.

Комисията, която оценява внесените заявления , е в състав Емилия Арабаджиева – дългогодишен директор на НГСЕИ , художник и общественик, Валери Кьорленски от Драматичен театър Пловдив, актьор  и администратор с опит,  Стоян Терзиев – поет, писател, дългогодишен журналист в Радио Пловдив с ресор „Култура“ и Нели Попова – Коева – директор на НУМТИ „Добрин Петков“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…