През изминалата 2019 година, Регионален археологически музей – Пловдив успя да привлече вниманието на пловдивчани и гости на града с авторската си инициатива за безплатни тематични беседи „Археология за всеки“. Желанието на екипа да направи музея едно по-достъпно място, в което всеки да може да започне почивните си дни по един различен начин, се увенча с успех. През изминалите месеци, посетителите имаха възможност да разширят своите познания за археологията, да узнаят тайните на предметите и съкровищата от музейните зали, да опознаят историята на града си с няколко археологически разходки и не на последно място – да се забавляват учейки.

За втората година на провеждането на „Археология за всеки“ в РАМ – Пловдив са подготвили много и любопитни изненади. Новите и разнообразни теми всеки месец се превърнаха в запазена марка на инициативата, и съвсем очаквано тази практика ще продължи и през тази година. Интересна подробност е, че всички теми са избрани изцяло от посетителите на музея и са разработени специално за събитията. Ще продължи и традицията различните събития да имат и различни формати, като през тази година най-популярният от тях – археологическа разходка из града – ще се проведе четири пъти. Любимото на посетителите събитие-игра „Митове и легенди в музея“ ще се завърне с нови и чудни разкази. Поради силния интерес към него, екипът на РАМ – Пловдив ще разкрие и някои „Истински истории в музея“, като например как, къде и от кого са били открити някои от най-вълнуващите предмети от експозицията.

Друга изненада за посетителите на музея ще бъде формата „Докосни миналото“, в който те ще могат да се допрат до различни артефакти, както и до копия на архивни документи и снимки. По тази начин ще могат да станат съпричастни и да научат още повече за работата на археолозите и музейните специалисти.

Посещението на „Археология за всеки“ е безплатно, след закупуване на редовен билет за музея, а от екипа са приготвили и вариант за най-запалените си почитатели. Това са новите членски карти за събитието: карта „Стажант“, даваща възможност за посещение на 6 събития на цената на 4, и карта „Археолог“ – за 20 посещения на цената на 10.

Първото събитие ще се проведе на 7 март и ще даде тон за предстоящия Международен ден на жената с темата „Жената в тракийското общество“.

“ Не пропускайте и през 2020 година да обогатите познанията си и да опознаете залите на Регионален археологически музей – Пловдив – всяка събота от 10:30 ч. С нова тема всеки път, „Археология за всеки“ е за вас“, гласи поканата от РАМ- Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…